Lurer du på hva du skal spise i Praha? Her får du tips til 10 tsjekkiske retter du bør smake på.
Når du tenker på Praha, går tankene kanskje først og fremst til gamlebyens brosteinsbelagte gater og trange smug, eventyrslottet og de gotiske spirene som reiser seg bak Karlsbroa og den berømte astronomiske klokken på det koselige torget.
Men hva bør man egentlig spise i Praha?
Det tsjekkiske kjøkkenet er ikke av de mest kjente, men inneholder mange smaksrike retter. Mange av de tradisjonelle rettene er typisk husmannskost, som gryteretter og store mengder med kjøtt servert med saus, kål og knedliky (dumplings).
Her har vi først og fremst konsentrert oss om tradisjonell tsjekkisk mat og drikke, men du finner også et enormt utvalg av internasjonale restauranter i toppklasse i Praha.
Så hvor skal du begynne? Her er våre 10 forslag til tsjekkisk mat og drikke du bør spise i Praha.
1. Tsjekkisk gulasj
Gulasj er mest kjent som en ungarsk spesialitet, men er også en veldig populær rett i Tsjekkia. I den tsjekkiske varianten er det mer kjøtt og mindre grønnsaker. Den ungarske paprikaen er mindre fremtredende, og noen ganger tilsettes øl i sausen. Tsjekkisk gulasj serveres enten som suppe eller gryterett.
2. Knedliky (dumplings)
Knedliky er for tsjekkerne det poteten er for nordmenn – en trofast følgesvenn på tallerkenen. Knedliky oversettes ofte til dumplings, men ser mer ut som loffskiver.
De er som regel laget av mel, egg, salt og gjær og smaker ikke så mye i seg selv. Men når du dypper dem i sausen eller suppen, blir de som en svamp som suger til seg all den gode smaken. Knedliky serveres til de fleste gryteretter, supper og kjøttbaserte retter.
3. Svíčková na smetaně (mørbrad)
Denne retten består av tynnskåret mørbrad av marinert storfekjøtt tilsatt urter. Den serveres i en kremet tykk saus. Dette er en veldig populær rett i Tsjekkia, og regnes som en festmiddag.
4. Koleno (svineknoke)
Koleno er en hel svineknoke som er tilberedt i mange timer. Det skal være sprøtt skinn på utsiden, og så mørt kjøtt at det smelter på tunga. Dette er en veldig god rett som du virkelig bør spise i Praha, men også et veldig tungt måltid, så det kan være lurt å spare denne retten til du er skikkelig sulten eller dele en porsjon på to personer.
5. Vilt
Jakt er populært i Tsjekkia, og du finner både villsvin og andre typer viltkjøtt på menyen. Restaurantene serverer viltkjøtt året rundt, men siden jaktsesongen starter i august, er det størst utvalg av ulike typer viltkjøtt om høsten og vinteren.
6. Smazeny syr (stekt ost)
Smazeny syr er en tsjekkisk spesialitet som serveres på forskjellige måter på restauranter, som barsnack eller fra gateboder.
Dette er en stekt skive med edamerost eller annen lokal ost, som gjerne er panert i brødsmuler. Den serveres med salat, pommes frites, brød, tartarsaus eller syltet chili.
7. Schnitzel
Schnitzelen kommer egentlig fra Østerrike, men er også veldig populær i Tsjekkia. Den tsjekkiske schnitzelen er ofte laget av svinekjøtt, har en mild og god smak og er populær hos både voksne og barn.
8. Pølser
Reiser du med barn og lurer på hva dere skal spise i Praha? De fleste barn er glad i pølser, og i Tsjekkia får du både håndverkspølser med mye kjøtt og smak, og mildere mer barnevennlige varianter. Hvis du kjøper fra en pølsebod, får du de servert i brød med valgfri dressing. På restauranter får du gjerne flere typer tradisjonelle pølser med tilbehør som pepperrot, chili, brød og dressing.
Noen typer tsjekkisk pølse:
Klobasa – mye smak, tykt skinn og grov tekstur, smaksatt med hvitløk eller paprika
Bavorska – gråere farge, mildere tekstur og smak, smaksatt med urter
Parek – minner om en frankfurter, mild smak, barnevennlig
9. Tsjekkisk øl
Tsjekkere har det høyeste ølkonsumet per innbygger i hele verden.
Den tsjekkiske byen Plzen er jo faktisk også fødestedet til pilsen, en type øl vi nordmenn er veldig glad i.
Det finnes flere internasjonalt kjente tsjekkiske ølmerker som Pilsner Urquell, Kozel og Budweiser Budvar.
I tillegg finnes det veldig mye håndverksøl fra mikrobryggerier.
I Praha, og selvfølgelig andre byer som Plzen, er det mange bryggerier som arrangerer ølsmaking og omvisning hvis du vil dykke dypere ned i den tsjekkiske ølens historie.
10. Trdelnik
Når lukten av søte bakverk kiler i neseborene mens du vandrer gjennom gatene i Praha, er du sannsynligvis i nærheten av en gatebod som selger Trdelnik. Hvis du er glad i søtsaker, er dette noe du absolutt bør spise i Praha.
Dette er et sylinderformet tradisjonelt tsjekkisk bakverk, som stekes og rulles i sukker.
Den er veldig populær på julemarkedene, men selges året rundt.
Spis den som den er, toppet med krem og bær, dyppet i varm sjokolade om høsten og vinteren eller fylt med iskrem om sommeren.
Dobrou chuť! (Bon appetit)