Irland er kanskje mest kjent for whiskey og Guinness, men mat må man jo også ha. Her får du en liten guide til tradisjonell irsk mat i Dublin og Irland.
Dublin er kanskje ikke så kjent for sine kulinariske høydepunkter, men vi ble positivt overrasket over det irske kjøkkenet. Her finner du alt fra mektige kjøttgryter til eksklusiv sjømat, og poteter i alle former og fasonger.
Vi likte oss spesielt godt på Dublins gastropuber, som er det kulinariske hjertet og det hverdagslige møtetstedet til irene. Her får du servert både tradisjonell irsk mat og moderne retter, til forholdsvis rimelige priser. Skyll ned maten med en pint, Irish Coffee eller fancy cocktail i en uformell, vennlig – og til tider veldig høylytt atmosfære.
En hyllest til poteten
Norge og Irland har mye til felles. Vi deler historiske bånd helt tilbake til vikingtiden, fjorder og fjell, en høylytt pubkultur og skikkelig ruskevær store deler av året.
Vi deler også en sterk kjærlighet til poteten. Poteten var en selvskreven gjest på bordet da jeg vokste opp, og denne stivelsesrike grønnsaken er også hjertet i irsk kosthold.
Poteten har spilt en viktig rolle i Irlands historie, blant annet gjennom den store hungersnøden «poteto famine». Denne katastrofen rammet Irland på midten av 1800-tallet da potetråte ødela potetavlinger over hele landet, og dermed forsvant hovedkilden til næring for store deler av befolkning.
Mange ble syke og døde av sult og underernæring, og bøndene mistet inntekten sin. Dette førte til en masseutvandring til USA og Canada.
I dag er potetene heldigvis tilbake på bordet, og i Dublin får du dem servert på utallige måter. Som fløyelsmyk potetpuré, rustikk potetmos, stekte poteter, kokte poteter i gryteretter og sprø pommes frites.
To lokale potetspesialiteter:
Colcannon er potetmos blandet med kål, smør, fløte eller melk og serveres ofte som tilbehør til kjøttretter.
Boxty er en potetpannekake som kan være stekt som en tykk pannekake eller bakt som ett flatt brød. Den lages med en kombinasjon av rårevne og kokte poteter, mel og melk, og kan serveres som en siderett eller som en base for andre ingredienser.
En annen variant er små dumplings som kokes i en suppe.
Irsk frokost
Start dagen med en autentisk irsk frokost som gir deg energi til dagens eventyr. Bacon, pølser, blodpudding, stekte tomater, sopp og egg – en smakfull kombinasjon som gir deg mye energi.
Irsk stuing
Irsk stuing kommer i forskjellige varianter med mørt kjøtt og smaksrike grønnsaker i en rik saus som noen ganger inneholder Guinness.
Kjøttpai
Kjøttpai er et fast innslag på gastropub-menyene. Noen ganger serveres den som en tradisjonell pai, andre ganger med pailokket ved siden av eller løst dandert på toppen.
Salt kjøtt
Servert med potetpuré, kål og en hvit saus.
Fisk og sjømat
Dublin ligger ikke langt fra havet, og har god tilgang på fersk fisk og sjømat. Her kan du gå på eksklusiv østersbar, nyte blåskjell servert på forskjellige måter eller gå for litt mer avslappet pubmat som fish and chips.
Brød
Irland har veldig mye godt brød som serveres både til middagsmaten og til frokost.
Soda bread er et tradisjonelt irsk brød som er laget med natron som hevemiddel i stedet for gjær.
Brunt brød er laget med sammalt hvete, og serveres ofte sammen med godt smør og syltetøy til frokost.
Barmbrack er en type fruktbrød bakt med rosiner, sultanas og kandisert appelsinskall. Noen ganger blir det også brukt til å forutsi fremtiden – små gjenstander, for eksempel en ring eller en mynt, blir bakt inn i brødet. Den som finner dem, forventes å oppleve visse hendelser i løpet av året.
Drikke i Dublin
Mange tenker nok først og fremst på en skummende pint når de tenker på Irland.
Og et besøk i Dublin er ikke komplett uten å ta en slurk av den ikoniske Guinness-ølen, nyte varmen fra en Irish Coffee, utforske forskjellige nyanser av whiskey eller la deg forføre av de herlige sjokolade- og kremtonene i en Baileys.
Første gang i Dublin? Les vår nybegynnerguide.
Noen restauranter og gastropuber vi likte:
The Gallaghers Boxty House i Temple Bar District spesialiserer seg på boxtypannekaker og dumplings.
The Bull & Castle serverer både god mat og kreative drinker. Det er steakhouse nede med godt utvalg av kjøtt, og en litt mer uformell setting oppe.
The Chophouse er en gastropub med både god mat og håndverksøl. Vi anbefaler bl.a. «slow cooked crispy belly» (forrett).
Kennedys pub & restaurant ligger rett ved hotellet, så her spiste vi flere ganger. Vi anbefaler Fish&chips, “Beef & Guiness Pie” og “Cod Provencal”
Harkins Bar ligger rett ved Guinness Storehouse, og har både tradisjonell irsk mat, burgere, pizza og lettere alternativer som sandwicher og salater. Vi var veldig fornøyd med Bangers & Mash og Harkin’s Beef & Guinness Stew.
Liker du ikke Guinness? Null stress, det finnes masse forskjellige irske øl å velge blant. Sjekk ut vår omfattende guide!
Del gjerne artikkelen med dine matglade venner. 🙂