Det sies at Roma er Italias hjerte, mens Napoli er sjelen. Her får du våre beste tips til gratis og rimelige ting å gjøre i Napoli.
Napoli er en av de mest livlige og autentiske byene i Italia. Hvis du har vært i de nordlige områdene som Milano, Torino og Cinque Terre, vil du merke stor forskjell på kultur, mentalitet, mat – og ikke minst kaosfaktor!
Vi synes Napoli er en fantastisk by med sin rike historie, herlige mat og pulserende atmosfære.
Her får du noen forslag til spennende ting å gjøre i Napoli, og flere av dem er helt gratis!
1. Det historiske sentrum
Spaccanapoli er en lang, historisk gate som deler Napoli i to. Den krysser gjennom det historiske sentrum, som står på UNESCOs verdensarvliste.
I Centro Storico kan du gå gjennom smale brosteinsgater, beundre barokkarkitektur og middelalderhus og se klesvask som blafrer i vinden.
Flere av byens attraksjoner og museer ligger også i dette området.
2. Katedralen i Napoli
En av attraksjonene i gamlebyen er Napolis praktfulle katedral. Den er bygget rundt år 1300 og tilegnet byens skytshelgen St. Gennaro.
Tre ganger i året foregår en spesiell begivenhet i kirkens kapell. 16. desember, første helgen i mai og 19. september blir rester av helgenens blod frembrakt. Etter en prosesjon gjennom gamlebyens gater, samler man seg i kirken for intens bønn om at blodet skal bli flytende igjen.
Og det blir det som regel! Hvis ikke, regnes det som et varsel om katastrofe, krig, pest eller en mer generell beskjed om misnøye fra oven.
I 1980 ble ikke blodet flytende, og kort tid etterpå rammet et forferdelig jordskjelv området og tok livet av 3000 mennesker. I 1944 skjedde det samme, og da hadde Vesuv utbrudd rett etterpå. Blodet forble også fast i 2020, da koronaepidemien som rammet Italia hardt, var på sitt verste.
1988 regnes også som et av de sørgeligste tilfellene. Blodet beholdt sin faste form, og Napolis fotballag gikk på et grusomt tap mot Milan i selveste seriefinalen. Hele byen sørget lenge!
Katedralen ligger i den historiske bydelen, i Via del Duomo.
Pris: Gratis
Åpningstid: Mandag til lørdag kl. 08.00 til 12.30 og kl. 16.30 til 19.00
Søndager kl. 0830 til 1330 og kl. 1700 til 1930.
3. Vomero og Castel Sant’Elmo
Vomero er et av Napolis fineste og mest moderne strøk. Her er de slitne blokkene med falmet maling byttet ut med freshe eneboliger og trendy restauranter og kafeer.
Her ligger også det heksagonformede slottet Castel Sant’Elmo, som er bygget rundt 1300-tallet. Dette er et av de beste utkikkspunktene over byen og Napoli-bukta, fra eksklusive Sorrento til lurende Vesuv.
I kjelleren finner du «krokodillegraven», som har fått navnet sitt etter en legende. Den sier at fanger pleide å forsvinne uforklarlig. Plutselig oppdaget man at det var en krokodille i vollgraven som grep tak i fangenes ben og dro dem ut i vannet!
Baronens fengsel har fått navnet sitt fordi noen baroner konspirerte mot kong Ferrante I d’Aragona i 1487. Da kongen ble klar over sammensvergelsene, samlet han baronene i dette rommet, arresterte dem og dømte noen til døden.
Bymuseet ligger også i slottet.
Du kan gå hit fra gamlebyen i bratt oppoverbakke, eller ta en av funicularene (f.eks. Funicolare di Montesanto).
Funicularen går daglig mellom 7–22, og du kan bruke samme billett som på T-banen.
Åpningstid: 8.30–18.30 hver dag
Adresse: Via Tito Angelini
Pris: 5 euro for innsiden av slottet med bymuseet. Du kan gå rundt slottet å beundre utsikten gratis.
4. Spis pizza
Napoli er kjent som pizzaens fødested. Dette var opprinnelig fattigmannskost, og er fremdeles et veldig rimelig måltid i Napoli.
Besøk en av byens berømte pizzeriaer som L’Antica Pizzeria da Michele eller Sorbillo, og nyt den autentiske smaken av margherita eller marinara.
Napolitansk pizza har veldig tynn bunn, og tomatsausen er ofte ganske flytende. Den har også tradisjonelt ganske få ingredienser.
Hvis du føler at du trenger flere kalorier, kan du prøve en av byens spesialiteter: deep fried pizza.
Unngå tabber: Dette må du vite om etiketteregler for italiensk mat!
5. Napoli Sotterranea
Napoli Sotterranea er en undergrunnstur som tar deg med gjennom byens historiske akvedukter. Disse akveduktene har forsynt byen med vann, og fungert som gjemmested under annen verdenskrig.
Vi har skrevet et eget innlegg om den spennende turen Napoli Sotterranea og andre undergrunnsaktiviteter.
6. Julegaten i Napoli – Via S. Gregorio Armeno
På tide å pimpe opp julepynten? Da har du kommet til det rette stedet. Napoli er nemlig kjent for pizza, mafia og – julekrybber.
Via S. Gregorio Armeno er en liten brosteinsgate som ligger i gamlebyen, hvor du finner en rekke butikker som selger håndlagde julekrybber og tilbehør. Her finner du alt fra små figurer til hele landsbyer laget med naturmaterialer som mose og tre, og noen har både lyd-, lys- og bevegelseseffekter.
Du finner selvfølgelig tradisjonelle figurer som gjetere, de tre vise menn, jesusbarnet og Jomfru Maria, men også smeder, pizzakokker, Donald Trump, Ronaldo og Maradona (som for øvrig spilte store deler av sin karriere for fotballklubben Napoli, og regnes som napolitaner og ikke argentiner i denne byen).
7. Spis kake
Italia har mer å by på en gelato for den som liker søtsaker. Napolis bakerier bugner over av store og små kaker dekket med sirup og sukker, og fylt med ricotta, sjokolade eller pistasjkrem.
Du finner rimelige bakerier over hele byen.
Noen av de eldste og mest populære bakeriene ligger i det spanske kvarteret (Quartiere Spagnoli). Her finner du for eksempel La Sfogliatelle Mary, som ligger i det fancy shoppingsenteret Galleria Umberto.
Dette bakeriet er kanskje ikke det rimeligste, men det var heller ikke avskrekkende dyrt. De er kjent for å servere byens beste sfogliatella, som er et bakverk fylt med ricottaost og sukker. En annen spesialitet er baba, som er dynket i rom.
Hvor mange dager trenger man i Napoli?
Det er mulig å reise på en dagstur til Napoli fra Roma (2–3 timer med tog) eller andre nærliggende byer, og på en dag rekker du fint å nyte pizza, sfogliata, utforske gamlebyen og få med deg et par attraksjoner.
Men Napoli er full av gamle slott og festninger, palasser, museer og herlige matopplevelser. Det er med andre ord veldig mye interessant å gjøre i Napoli, så vi anbefaler å tilbringe minst 2–3 dager her.
Er det trygt å reise til Napoli?
Da jeg var i Napoli for 20 år siden, fikk jeg daglig beskjed fra de lokale om å være forsiktig. Hold godt i veska, ikke gå ut når det er mørkt, ta med minst mulig av verdisaker. I dag er det heldigvis ikke slik mer.
Napoli er riktignok fortsatt preget av både organisert og uorganisert kriminalitet, og den pirrende følelsen av fare forsterkes av Vesuv som ruver over byen. Den organiserte kriminaliteten er forøvrig en av de få tingene som faktisk er organisert i denne byen, i motsetning til for eksempel trafikkregler, billettsalg og køen til byens mest populære pizzeriaer.
Men myndighetene har ryddet opp i mye og gitt byen et skikkelig ansiktsløft.
Du bør fortsatt unngå noen områder som Scampia og Secondigliano, spesielt etter mørkets frembrudd. Det kan også være noen lugubre karakterer rundt sentralbanestasjonen Garibaldi, men det er stort sett harmløse uteliggere og rusmisbrukere.
Man bør fortsatt følge normale «storbyforholdsregler» som å bære håndvesken på tvers over skulderen, ikke ha verdisaker i baklomma, ikke bli for full og unngå å forville seg inn i mørke kriker og kroker.
Men de fleste turistområdene er trygge i dag, med godt synlig politi som patruljerer i gatene. Flere up-and-coming strøk har begynt å etablere seg som både trygge, trendy og eksklusive, som Vomero, Poslipo og Chiaia. I dag er ikke Napoli noe farligere for turister enn andre europeiske storbyer som Paris, Lisboa og Milano.
Kanskje Italias rebelske tenåring endelig begynner å bli voksen.