En magisk reiseopplevelse 2285 meter over havet.
Dette innlegget inneholder affiliate-lenker. Det betyr at vi får en liten provisjon hvis du booker gjennom oss, uten at det blir dyrere for deg. På denne måten støtter du bloggen vår 🙂
Jeg snubler meg fremover i mørket. Prøver å holde følge med beduinguiden som traver foran meg, men mister han av synet hver gang han runder en sving. Det er overraskende kaldt til å være en aprildag i ørkenlandet Egypt. Vi beveger oss fremover på en stadig brattere svingete grusvei sammen med villkatter, villhunder, kameler, esler og andre reisende som jakter mot toppen.
I starten skimter jeg knapt en meter foran meg, men etter en stund venner øynene seg til mørket. Når vi stopper opp og hjertet hamrer litt mindre voldsomt i brystet, legger jeg merke til at nattehimmelen er pepret med stjerner, og at de vage skyggene er massive fjellformasjoner i et stadig mer luftig landskap.
To intense timer senere når vi det lille kapellet og moskeen på toppen av fjellet. Solen åpenbarer seg som en flammende stripe i horisonten, før den maler skyene på himmelen i en rosa og lilla palett. Det spesielle fjellandskapet trer gradvis frem fra skyggene i røde og oransje bølgende former.
Fjellets historie og betydning
Sinai-fjellet ligger på den sørlige delen av Sinai-halvøya, og er ifølge den jødiske og kristne tradisjonen stedet hvor Gud åpenbarte seg for Moses i form av en brennende busk. Moses besteg fjellet og mottok de ti bud inngravert på to steintavler. Han skal ha vært 80 år gammel, og tilbrakte 40 dager og 40 netter på fjellet uten å spise og drikke. Hvis det er sant, var han en meget sprek gammel mann!
På toppen av fjellet ligger det et lite gresk-ortodoks kapell og en moské. Dette er med andre ord et samlingspunkt for jødedom, kristendom og islam. Fjellet er et populært pilegrimsmål for både religiøse og spirituelle, og man bør vise respekt for mennesker som ber, synger salmer eller taler i tunger uansett hva slags religion eller livssyn man selv har.
Slik kommer du deg hit
Jeg booket en organisert gruppetur gjennom GetYourGuide. Dette er den vanligste måten å besøke fjellet på, og det er mange operatører å velge mellom. De fleste hoteller kan også hjelpe deg med å organisere turen fra Sharm El Sheik, Dahab eller andre turistområder i nærheten.
Du kan alternativt leie bil eller sjåfør og reise hit på egen hånd, men av sikkerhetsgrunner er det obligatorisk å leie en beduinguide til å følge deg opp selve fjellet. Gjennom Sinai-området må man også passere mange sikkerhetspasseringer hvor man må vise frem pass og tillatelser. Hvis du booker en gruppetur, ordner arrangøren alt papirarbeidet for deg.
Soloppgang eller solnedgang?
Soloppgangen over fjellene er en uforglemmelig opplevelse. Det er også det mest populære tidspunktet, så du vil møte en del andre mennesker. Man reiser fra hotellet om kvelden, og bestiger fjellet om natten i mørket.
Hvis det ikke frister med en nattvandring, kan du bestige fjellet om dagen. Da er det mindre mennesker, men varmen kan være uutholdelig om sommeren. Solnedgangen er mindre folksom en soloppgangen, men da må du gå ned i mørket. Det kan være utfordrende når du er sliten etter turen opp.
Hvor lang tid tar det?
På en soloppgangstur drar du fra hotellet om kvelden, og kommer tilbake neste dag rundt lunsjtider. Fra Dahab tar det ca. to timer å kjøre, og ca. tre timer fra Sharm el Sheikh. Hvis du reiser uorganisert, er det lurt å beregne ekstra tid til sikkerhetskontrollene.
Ved foten av fjellet ble vi møtt av ivrige beduiner som solgte varme luer, hansker, ponchoer og lommelykter. Deretter møtte vi beduinguiden vår, som fulgte oss hele veien opp.
Distansen til toppen er bare 5–6 kilometer. Men siden det er bratt og krevende terreng, bruker de fleste mellom to og tre timer. Vi tok pause rundt hver halvtime og brukte ca. tre timer opp. Etter den siste rasteplassen er det bare en kort klatretur opp til toppen.
Vanskelighetsnivå: Moderat
Det er to hovedruter til toppen. Steps of Repetence er den mest utfordrende med 3750 trappetrinn som går bratt oppover. De fleste velger den andre ruten som heter Camel Path.
De fleste i normalt god form som trener regelmessig og/eller er vant til å gå litt lengre turer i ulendt terreng, klarer denne turen. Det er satt opp mange beduintelt underveis hvor man kan ta pause, og det er også mulig å leie en kamel eller et esel å ri på deler av veien.
Stien endrer seg ganske ofte. Den er grusete og ujevn, går bratt oppover, flater ut, blir smalere med krappe svinger. Den siste delen består av 750 tunge trappetrinn.
Fasiliteter
Jeg kunne skrevet et eget innlegg om toalettene. De finnes flere steder på veien opp, men har særdeles enkel standard. Ta med toalettpapir og eventuelt våtservietter til å vaske hendene. Toalettet nærmest toppen var en spesielt interessant opplevelse. Veggene ramlet nesten fra hverandre, døra kunne ikke lukkes ordentlig og det blåste frisk bris både utenfor og inni båsen …
I beduinteltene kan man kjøpe enkel snacks som sjokolade, vann, kaffe, te og varm sjokolade. Utover det er det ingen mat å få tak i før du er nede igjen, så det kan være lurt å ha med litt mat og drikke.
Mange hoteller tilbyr en «breakfast bag» som du kan hente i resepsjonen før du drar. I beduinteltene kan man også leie tepper og madrasser å hvile på. Det blåser veldig friskt på toppen, og da jeg var der i april var det faktisk minusgrader. Jeg var ikke helt forberedt på det, så jeg betalte med glede 100 egyptiske pund (ca. 35 kroner) for å leie et teppe å surre rundt meg.
Katarina-klosteret
Ved foten av fjellet ligger Katarina-klosteret (St. Catherine’s Monastry) som også er verdt et besøk. Det stammer fra midten av 500-tallet (noen mener det eksisterte et kloster her allerede på 300-tallet) og er et av de eldste operative kristne klostrene i verden. Klosteret er grunnlagt på stedet hvor Moses skal ha sett den brennende busken.
I klosteret kan du se:
- Basilikaen som er bygget på midten av 500-tallet
- Mosaikker fra forskjellige epoker
- Biblioteket som inneholder over 4000 kristne manuskripter og dokumenter, inkludert noen av verdens eldste bibeltekster
- Ikonmuseet med mange svært gamle og verdifulle ikoner
- Kapellet til den brennende busken med en «etterkommer» av den brennende busken
Ved siden av klosteret er det en kafé og et sitteområde hvor man kan hvile, spise frokost og gå på toalettet.
De fleste gruppeturer inkluderer en tur i klosteret. Det åpner ikke før kl. 09.00, så beregn farten på nedstigningen slik at du slipper å sitte og vente så lenge.
Tips
- Du må ha med passet og en kopi av passet. Hvis du reiser på egen hånd, må du ordne tillatelse
- Det er påbudt med beduinguide opp selve fjellet
- Ta med varme klær! Flere lag, ordentlig jakke, lue, hansker og skjerf. Et teppe/pledd eller sovepose å krype inn i hvis du ikke vil leie det der
- Gode joggesko eller tursko
- Husk kamera
- Hatt og solkrem til nedstigningen, spesielt om sommeren
- Vurder hodelykt eller ha fulladet mobil så du kan bruke lommelykten der hvis du ikke liker tanken på å gå i mørket
- Distanse: 11,5 km (frem og tilbake)
- Varighet: 3–4 timer (selve gåturen)
- Høyde: 700 m høydeøkning, toppen er 2285 moh
- Vanskelighetsgrad: Moderat
Denne turen passer for deg som:
Liker fysiske utfordringer, aktiviteter, fjellandskap og vil se mer av Egypt enn strender og pyramider.
Denne turen passer ikke for deg som:
Overhode ikke har trent eller gått lengre turer på en stund, har problemer med knær, rygg, alvorlig høydeskrekk eller lignende.