Du forbinder kanskje Barcelona med tapas og sangria, men visste du at byen også brakte sjokoladen til Europa?
Hvis du liker sjokolade (og hvem gjør ikke det?), er Barcelona byen for deg. Den katalanske hovedstaden var faktisk den første byen i Europa som fikk smaken på den mørke fristelsen.
Det var selveste Christoffer Columbus som kom hjem med kakaobønner, etter at han hadde fått servert kakao fra en gullkopp av indianere på øya Guanaja i 1502. Men spanjolene hadde ikke kunnskap om hvordan man tilberedte drikken før spanjolen Hernán Cortés møtte en aztekerkonge i Mexico 30 år senere. Aztekerne trodde Cortés var en gud, og serverte ham «gudedrikken» varm sjokolade.
Heldigvis for oss tok Cortés med seg kunnskapen om å lage varm sjokolade hjem, og fra Barcelona spredte populariteten seg utover i resten av Spania og Europa.
Granja, pastissería/pastelería
Bakerier, kafeer og kakebutikker finnes i både tradisjonelle og mer moderne utgaver overalt i Barcelona. Du trenger ikke gå mange kvartaler før du passerer et vindu i en pastisseria (katalansk) eller pastelería (spansk) som bugner over av fargerike kaker, makroner og croissanter, og kjenner lukten av nystekte churros lokke deg inn.
Hvis du er ute etter en tradisjonell sjokoladekafé, er det «granja» du skal se setter. Dette er ofte familiedrevne, gamle tradisjonelle kaffebarer som spesialiserer seg på sjokolade og bakverk.
Carrer Petrixol – sjokoladegaten
Carrer Petrixol, som også kalles sjokoladegaten, er et godt utgangspunkt for en dag med sjokoladesmaking. Den ligger i det stemningsfulle gotiske kvarteret, og er proppet med sjokoladekafeer og sjokoladebutikker. Her ligger noen av de eldste og mest populære sjokoladekafeene i Barcelona, blant annet:
Granja Dulcinea
En av byens mest populære sjokoladekafeer som åpnet i 1941. Tradisjonsrikt og koselig interiør. De er mest kjent for sine churros, melindros og varm sjokolade.
Adresse: Carrer Petritxol 2
Åpningstider: mandag–søndag, 9-13 og 16.30-20.30.
Petricol xocoa
Denne kafeen har litt mer moderne preg. I tillegg til klassiskerne churros og melindros har de også litt mer eksperimentelle søtsaker som fritert kakedeig og fylt konfekt.
Adresse: Petrixol 11
Åpent mandag–søndag, 9.30–21.00
La Boqueria
På det berømte markedet La Boqueria kan du kjøpe alt fra frukt og grønnsaker til fisk, burritos, oppskåret skinke og ost og en rekke andre spanske og katalanske delikatesser og spesialiteter. For ikke å snakke om håndlaget sjokolade, makroner, konfekt og gelégodteri.
Det må sies at kiloprisen på søtsaker var fryktelig stiv her, men det var morsomt å titte.
Adresse: Rambla 91
Åpningstid: mandag–søndag 8.00–20.30
Mueso de la Xocolata
Barcelona har selvfølgelig også et sjokolademuseum. Her kan man dukke dypere ned i sjokoladens historie og betydning gjennom tidene gjennom film og tekst.
Du kan også se en rekke store og forholdsvis imponerende sjokoladekreasjoner.
Museet holder også omvisninger, sjokoladesmaking og workshops.
Adresse: C/ del Comerç 36
Åpningstid: tirsdag–søndag 10–19