Bli med på en vandring langs Akerselva gjennom Oslos spennende historie, med noen tørsteslukkere på veien.
Det var siste dag i august, og sola gjorde en siste sommerinnsats. Vi gjorde som Øystein Sunde, og tok på oss våre pub-til-pub-sko!
Frysja
Vi hoppet av bussen ved Brekkefossen som ligger noen få steinkast fra Teknisk Museum på Kjelsås. Området går ofte under navnet Frysja. Men «Frysja» er egentlig det gamle navnet på Akerelva, og nevnes blant annet i den gamle kongesagaen om Sverre Sigurdsson.
Uansett hva området heter, er det et veldig godt utgangspunkt for en aldri så liten pub-til-pub-tur ned gjennom Oslo by, full av flotte severdigheter underveis.
Nydalen
Før man begynte å bygge boligblokker på 1990-tallet, var Nydalen først og fremst et industri- og næringsområde. På 1800-tallet dominerte særlig tekstilindustrien her, og tekstilfabrikken Nydalens Compagnie var datidens største norske bedrift. I tillegg lå Christiania Spigerverk her, en annen stor fabrikk som sysselsatte mange hundre arbeidere. Nå er Nydalen et populært bolig- og rekreasjonsområde.
Nydalen Bryggeri & Spiseri
Første stopp langs løypa vår er gastro- og bryggeripuben Nydalen Bryggeri & Spiseri. De byr på alt fra ølsmaking til shuffleboard og pubmat. Stedet har en stor uteservering, og fungerer som møteplass for både «nydøler» og forbipasserende som oss. Vi måtte selvfølgelig teste en pils fra stedets eget mikrobryggeri. Den fikk tommel opp fra oss begge.
Sagene/Torshov
Etter å ha passert gjennom Nydalen, renner Akerselva forbi Torshov og Sagene, en bit av byen vi i Nomadehjerter har gode minner fra. Michelina vokste nemlig opp på Torshov, og jeg bodde en stund på Sagene i mine barndomsår. Stemningen var derfor litt ekstra god da vi kom ruslende ned til krysset der Treschows Gate møter Bentsebrugata og blir til Arendalsgata. Vi svingte inn på sistnevnte med kurs for den kjente og kjære Sagene Lunsjbar.
Sagene Lunsjbar
I det koselige gule huset på hjørnet ut mot Arendalsgata og Maridalsveien serveres god mat og drikke med et historisk sus over seg. På menyen finner du blant annet den berømte «Drosjefrokosten» som består av to speilegg, bacon, brød, tomat og pommes frites. Sagene Lunsjbar sin historie strekker seg helt tilbake til 1855, og er å regne for byens nest eldste spiseri.
Selvfølgelig passet det med litt lunsj på Sagene Lunsjbar. Vi bestilte et smørbrød med skagensalat på deling, et glass hvitvin og en Tropisk IPA fra Sagene Bryggeri. Alt sammen falt i smak.
Etter lunsjen i våre gamle «hjemtrakter», bar det videre langs elva før turen tok en «grisete» vending. Vi krysset nemlig elva over Myra bru for en aldri så liten avstikker til utestedet Grisen, helt nederst på Torshov.
Grisen
Selv om puben kan skilte med en stor uteservering på Oskar Braatens plass, var det denne solfylte lørdagen rett og slett grisefullt ute, så vi måtte ta til takke med en liten bås innendørs. Det gjorde egentlig ingenting, for Grisen har et stort og romslig lokale.
Grisen har også et stort utvalg av fatøl, men tappesystemet var uheldigvis nede for telling da vi kom dit. Da ble det i stedet en boks med Brooklyn Session IPA, før vi tuslet videre nedover til de flotte Vøyenfallene og Anne på landet.
Anne på landet – Hønse-Lovisas hus
Kafeen Anne på landet ligger i det som har blitt kalt Hønse-Lovisas hus, oppkalt etter en karakter i skuespillet «Ungen» av Oskar Braaten. Huset ble brukt som kulisse under filmatiseringen av skuespillet i 1974.
I dag får du blant annet nystekte vafler og hønsesuppe, som kan nytes på kafeens uteservering med suset fra fossen rett ved siden av. For et herlig sted!
På dette punktet i vår lille pub-til-pub-tur, innså vi at vi kanskje hadde vært litt vel ivrig da vi la opp ruta. Planen var egentlig å få med oss både Ringnes Brygghus, Grünerløkka Brygghus, St. Pauli Biergarten og Fyrhuset Kuba før vi gikk videre. Her så vi oss nødt til å plukke ut ett sted, og la de andre bli igjen til en annen gang. Valget falt på Fyrhuset Kuba.
Fyrhuset Kuba
Nederst i den såkalte Kubaparken står et gammelt fyrhus, hvor det en gang i tiden ble produsert gass. Nå er Fyrhuset Kuba en hyggelig bar med en stor uteservering.
Grünerløkka
Bydelen Grünerløkka er oppkalt etter Friedrich Grüner som eide Nedre Foss Mølle og store deler av områdene rundt. Grünerløkka, eller bare «Løkka» på folkemunne, er Oslos mest folkerike bydel. Og kanskje er Løkka også byens mest fargerike bydel, med intrikat graffiti, hippe utesteder, retro småbutikker og grønne parker vevet sammen i et herlig lappeteppe.
Grünerløkka strekker seg langt østover og inkluderer både Løren og Hasle, men vi holdt oss i den vestlige delen. Etter å ha sagt farvel til Kubaparken, beveget vi oss til Vulkan og Mathallen. I kjelleren på Mathallen, med utsikt rett mot Akerselva, ligger Smelteverket.
Smelteverket
I et unikt lokale med store vinduer vendt ut mot elva, kan du nyte både mat og drikke, pluss få med deg live musikk i helgene. Vi delte en Nøgne Ø 4885 Blanc, som er en hveteøl i belgisk stil.
Nedre Foss Gård
Rett over elva ligger den historiske Nedre Foss Gård. Her foregikk det gårdsdrift og kverning av korn allerede på 1200-tallet. Gården var svært viktig på grunn av sin beliggenhet rett ved den eneste broa over elva. Her måtte man betale for å krysse over helt fram til 1865 da kommunen tok over.
Nå har gården fått nytt liv som restaurant og hele tre barer – Krongods coctailbar, Radegast vinbar og Bryggeribar. Vi klatret opp til sistnevnte som ligger i andreetasjen.
Nedre Foss Bryggeribar
Baren serverer øl gjennom det som må være Norges råeste tappesystem. Her har «ølrørleggerne» fått frie kunstneriske tøyler! Jeg fikk umiddelbart assosiasjoner til det gamle dataspillet Pipe Dreams. Vi bestilte hver vår øl fra deres eget bryggeri. En Red Ale og en Schwarz bier. Fulltreffere begge to.
Blå
En pub-til-pub-tur langs Akerselva er selvfølgelig ikke fullkommen uten svipptur innom en av de kuleste alternative musikkscenene i byen, nemlig den legendariske klubben Blå. I bygningen som en gang huset et spinneri, arrangeres det alt fra Indie-rock-konserter, litteraturkvelder, teater og til live jazz-events eller dj’er som spinner plater med elektronisk musikk.
Bortenfor
Rett ovenfor Blå, vis-a-vis klubben Ingensteds, ligger coctailbaren Bortenfor, med inngang fra Ingens bro i Ingens gate! Tidligere et stålverksted, men nå en intim bar med spenstig coctailmeny. Bortenfor har også en større uteservering, men sola hadde gått ned bak bygningene og gjort det betraktelig kjøligere ute, så det ble bord innendørs. Vi bestilte en Aperol Spritz og en flaske OSLOVE Passion fruit blonde ale fra Oslo Brewing Company.
Schouskjelleren Mikrobryggeri
Nå begynte vi å kjenne det i både beina og i topplokket, så siste stoppested for kvelden ble kjelleren til gamle Schous Bryggeri, noen hundre meter lenger ned langs elva. Det stemningsfulle kjellerlokalet minner nesten om en ølbule fra middelalderen, og utgjorde en perfekt avslutning på vår langstrakte pub-til-pub-tur langs Akerselva.
Interessert i mer tur? Sjekk ut vår rundtur på Bygdøy!
Tips til en vellykket pub-til-pub langs Akerselva
- Ta på noen gode pub-til-pub-sko
- Spar penger ved å dele én enhet på hvert sted
- Kutt eller legg til stopp etter eget ønske
- Ikke glem å spise litt mat underveis, kanskje ha med litt snacks
- Sjekk værmeldingen på forhånd, ta eventuelt med ekstra klær
God tur og skål!