På den sørvestlige spissen av Europa ligger det vakre landet Portugal, som har gitt opphav til alt fra kjente oppdagelsesreisende som Vasco da Gama og Ferdinand Magellan, til den berømte dessertvinen portvin. Her får du en liten guide til landets unike og spennende drikkevarer.
Portugisisk vin
Vi begynner med det folk flest kanskje forbinder med Portugal, nemlig det brede utvalget av deilig vin. Landet har en lang tradisjon med dyrking av vindruer og produksjon av en rekke typer vin. Portugal kan deles inn i flere ulike vinregioner med Vinho Verde, Douro og Madeira som de mest populære og kjente.
Vinho Verde
Nordvest i Portugal ligger en region preget av kalde temperaturer og mye nedbør. Her har Vinho Verde sitt opphav – en vintype med karakteristisk syrlighet som kan minne om umoden frukt.
Les om alt det spennende du kan gjøre i Lisboa her
Direkte oversatt betyr Vinho Verde «grønn vin», og mange mener vinen har fått dette navnet nettopp fordi den har en smak av umoden og typisk grønn frukt. Andre hevder i stedet at vinen har fått navnet Vinho Verde fordi regionen den dyrkes i er så frodig og grønn hele året. Uansett årsak til navnet, er Vinho Verde en vin du må smake på når du besøker Portugal.
Douro
Vinregionen Douro følger elven med samme navn fra grensen til Spania og stopper omkring ni mil fra byen Porto. Klimaet her skiller seg fra naboregionen Vinho Verde i vest ved å være mye tørrere og mer ekstremt, spesielt nær grensen mot Spania, og har et tydeligere skille mellom sommer og vinter. Douro er fødestedet til portvinen som virkelig satte Portugal på vinkartet, men i løpet de siste to tiårene har også de mer ordinære vinene fått fotfeste.
I de bratte åssidene langs Douro-elven dyrkes vindruene på tusenvis av terrasser. Det vakre og unike landskapet ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 2001. De typisk fyldige vinene herfra er våre favoritter fra Portugal.
Portvin
Portvinen kommer også fra Douro-distriktet. Men navnet kommer av at vinen lagres og distribueres fra havnebyen Porto, som ligger nordvest i landet. Portvin «forsterkes» ved at druebrennevin tilsettes for å avbryte gjæringsprosessen. Resultatet er en søtere vin med høyere alkoholprosent. Serveres ofte som en dessertvin.
Madeira
Madeiravin, eller bare Madeira, er i likhet med portvin en forsterket vintype som lages på Madeira (selvfølgelig!). Den kommer i mange smaksvarianter, og passer gjerne sammen med oster som blåmugg og norsk geitost.
Espumante
Dette er en musserende vin som produseres i flere av landets vinregioner. Espumante kan være en fin erstatter for champagne.
Portugisisk øl
Portugiserne er også veldig glad i øl, og det er to merker som dominerer markedet, Sagres og Super Bock.
Super Bock
Super Bock kom på markedet i 1927 og er markedslederen i landet. Det er også det mest solgte purtugisiske ølet i verden.
Sagres
Det lyse lagerølet Sagres er oppkalt etter den lille landsbyen med samme navn, og er i likhet med Super Bock et av de mest populære ølmerkene i landet. Av de to, syntes jeg Super Bock var bedre på smak og friskhet.
Håndverksøl
Det siste tiåret har håndverksøl blitt populært, og Portugal har fått en rekke mikrobryggerier som lager mye spennede øl. I Funchal, hovedstaden på Madeira, fikk jeg smake det som kanskje var den mest spesielle ølen jeg noen gang hadde smakt – en byggvinsøl med 15 prosent alkohol! Definitivt en unik opplevelse.
Portugisisk likør og brennevin
Frister det med en dram etter maten? Portugiserne er glad i likør, og de lager et knippe med søte og gode varianter det er verdt å smake på.
Ginjinha
De lokale elsker denne supersøte likøren med det morsomme navnet som jeg aldri klarer å stave riktig. Ginjinha, eller bare Ginja, er laget ved å la ginjabær (sure kirsebær) ligge over lengre tid i alkohol. Deretter tilsettes sukker og ulike krydder som for eksempel nellik eller kanel. Drikken serveres gjerne med et kirsebær i glasset, eller i små kopper laget av mørk sjokolade.
Amêndoa Amarga
En søt mandellikør laget på frøene til en type bitre mandler. Denne mandelsorten er ekstremt bitter og til og med dødelig om man spiser mye av den! Men når mandlene knuses og destilleres, forsvinner den bitre smaken og spor av giftstoffer, og man sitter igjen med en søt likør som minner litt om italiensk amaretto.
Aguardente
Aguardente er den portugisiske versjonen av brandy, og finnes i mange varianter. Et eksempel er Bagaceira som lages av druerester fra vinproduksjon.
Poncha
Tar du turen til den portugisiske øya Madeira, må du smake på den populære lokale drikken Poncha. Den lages av ferskpresset fruktjuice, honning og aguardente de cana (en aguardente laget på sukkerrør), og er veldig forfriskende i solvarmen. Den vanligste typen lages med appelsin- eller sitronjuice, men du får den i mange varianter.
Drinker
Portugals mange barer byr på spennende og moderne drinker. Bartenderne er kjent for å bruke lokale ingredienser i drinkene, eksempelvis portvin eller mandellikør.
Oppsummering
Portugal er et mekka for deg som er glad i noe godt i glasset! Her serveres du alt fra smaksrike håndverksøl til brennevin som varmer godt! Be gjerne om anbefalinger til lokal drikke når du er på restaurant, da får du helt sikkert noe som faller i smak.
Har du smakt portugisisk vin? Legg gjerne igjen en liten kommentar under og si hva du syntes!