Lurer du på hva du bør spise i Hellas? Her er en guide til gresk mat du må smake på.
Gyros, moussaka og meze. Nygrillet kjøtt, fersk fetaost og en iskald ouzo mens havbrisen rusker deg lett i håret. Hellas er ikke bare sol og strand, det er også middelhavskultur på en tallerken.
Uansett om du tilbringer ferien på Kreta, Rhodos eller det greske fastlandet, kan du se frem til en ferie fylt med herlige matopplevelser.

En ting som kjennetegner mat i Hellas og rundt Middelhavet, er at man bruker få ingredienser. Men ingrediensene må være av topp kvalitet, slik at de virkelig kan skinne på tallerkenen.
Og det beste – gresk mat er ganske sunt! Middelhavskostholdet har faktisk blitt kåret til et av verdens sunneste kosthold flere ganger, så det er bare å hive innpå med god samvittighet!
Her er nydelig gresk tradisjonsmat du ikke må gå glipp av når du er på ferie i Hellas.

Moussaka – klassisk gresk mat
Moussaka var et av mine første møter med gresk mat, på en liten taverna ved stranden på Kreta da jeg selv var barn.
Egentlig stammer den gratinerte retten fra Midtøsten, og den er også populær i både Tyrkia og på Balkan.
Gresk moussaka kommer i flere lokale variasjoner, men noen av de vanligste ingrediensene er lamme- eller oksekjøttdeig, aubergine, tomat, hvitløk, béchamelsaus og et godt lag ost på toppen.

Hva kom først – gyros eller souvlaki?
Hvis du er usikker på forskjellen mellom gyros og souvlaki, er du ikke alene. Selv etter å ha studert ulike menyer på greske restauranter og diverse sider og oppskrifter på Google, er jeg litt forvirret.
Men jeg tror forskjellen ligger i hvordan kjøttet tilberedes og stekes (kommenter gjerne hvis jeg tar feil).
Souvlaki lages med små biter av grillet kjøtt som tres på spyd, og serveres på tallerken med grønnsaker, fries, tzatsiki og pitabrød ved siden av.
Gyros, som betyr «å snurre», består av tynne skiver kjøtt som skjæres fra et roterende spidd og serveres i pitabrød.
Gyros passer dermed perfekt til lunsj eller å ta i hånden når man er på farten.

Men begrepene brukes litt forskjellig avhengig av hvor du er i Hellas. Noen steder bruker man souvlaki generelt om kjøtt stekt på spyd, det vil si at gyros er en type souvlaki servert i pitabrød.
Begge rettene ble originalt laget med lam, men nå har det blitt vanlig med både svin og kylling.

GRESK GRILLSPYD: Kjøtt som serveres direkte på spydet kalles kalamaki.
Pastitsio – fetteren til moussaka
Pastitsio ser ut som moussaka ved første øyekast. Begge deler er gresk tradisjonsmat bakt i ovn, gjerne servert rykende varm rett fra formen.
Pastitsio inneholder også kjøttdeig av lam eller storfe, tomatsaus og bechamelsaus. Men i motsetning til moussaka inneholder den også pasta, og tomatsausen har ofte et hint av kanel.

Lam kleftiko – tyvenes lam
Kleftiko er en annen nydelig ovnsbakt rett fra Hellas.
Den består av marinert lam, poteter, grønnsaker og fetaost som bakes under folie slik at alle smakene dampes inn i hverandre.
«Lam kleftiko» betyr «stjålet lam» eller «tyvenes lam». Retten ble nemlig funnet opp av greske krigere som kjempet mot tyrkere fra det ottomanske riket. For å overleve mens de skjulte seg i fjellene, måtte de stjele lam, og de pakket alt inn i folie for å unngå at matlukten skulle avsløre dem.

Saganaki med rykende varme reker og ost
Shrimp saganaki er nystekte reker tilberedt i en tomatsaus med smuldret fetaost på toppen. Denne retten er populær som forrett eller som en del av meze.

Gresk salat (horiatiki) – salat uten salatblader
Gresk salat hører med som tilbehør, til meze eller som egen rett til lunsj. Den har ikke så mange ingredienser, og inneholder ingen salatblader.
En tradisjonell gresk salat består av tomat, agurk, fetaost, rødløk, oliven, olivenolje, oregano og en sprut sitronsaft.

Gresk salat serveres gjerne med yogurtdressingen tzatsiki, som er en kjær følgesvenn til mange greske retter. Den består av gresk yogurt, agurk, hvitløk, olivenolje og sitronsaft.
Dolmades – fylte vinblader
Dolmades er en av mine favoritter når jeg er på ferie rundt Middelhavet. Jeg har fått nydelige versjoner både i Albania, Tyrkia (dolma) og Hellas.
Denne klassiske greske retten retten består av kjøttdeig, grønnsaker, ris, urter og krydder som rulles inn i vinblader.

Meze – når du ikke klarer å velge
Klarer du ikke velge mellom all den gode greske maten? Gå for meze!
Da får du et utvalg kalde og varme greske småretter som deles rundt bordet.

Gresk dessert
Baklava
Jeg er veldig svak for baklava, som er en populær dessert i Hellas, Tyrkia, Balkan og Midtøsten.
Tynne, skjøre lag med filodeig fylt med kansende pistasjnøtter og dynkes i honning eller sirup. Lykke!

Andre typiske greske desserter inkluderer kataifi, diverse små kaker og frisk frukt.

Kjenner du noen som skal til Hellas? Del dette innlegget om gresk mat med dem!
Andre reisetips til Hellas
7 ting å gjøre på Rhodos – strender, mat og eventyr for hele familien
Familieferie på Kreta: Ting å gjøre i Chania med barn
Oppdag den sjarmerende småbyen Rethymno på Kreta

