Skal du utforske Draculas rike, eller tilbringe en langhelg i Bucuresti? Tradisjonell rumensk mat byr på sjenerøse porsjoner med tradisjon og smak.
Tradisjonell rumensk mat består av mange tunge kjøttretter, men du finner også nydelige vegetarretter som kålruller og varmende supper. Vi hadde egentlig ingen spesielle forventninger, men hadde veldig mange gode matopplevelser i Romania.
Romanias spennende historie, varierte landskap og kultur gjenspeiles ikke bare i arkitekturen og landskapet, men også i rumensk kjøkken. Hvis du vil teste ut rumensk mat, finner du veldig mange gode restauranter i blant annet Bucuresti og Brasov. I Bucuresti finner du også mange gode italienske og franskinspirerte spisesteder.

Her har vi samlet noen av de mest kjente rettene fra det rumenske kjøkken, samt noen restauranttips til Bucuresti og ett til Brasov.
Ciorba – rumensk suppe
Hvis du lurer på hva du bør spise i Romania, bør du se etter «ciorba» på menyen. Ciorba er en syrlig rumensk suppe som kommer i forskjellige varianter. En av de mest populære er Ciorba de Burta, som inneholder magesekk (beef tripe). For oss som foretrekker litt mindre utfordrende ingredienser, serveres den også med kylling (Ciorba Radauteana) eller kjøttboller av svinekjøtt, karbonadedeig eller begge deler (Ciorba De Perisoare). Suppen kan også inneholde ris, egg, sauerkraut, grønnsaker og forskjellige krydder.

Mici – rumensk pølse
Disse små, krydrede kjøttpølsene er en grillklassiker og serveres ofte med sennep.
Chiftele – rumenske kjøttboller
Rumenske kjøttboller laget av kjøttdeig, brødsmuler, og krydder. Stekt til perfeksjon og serveres ofte med potetmos eller en frisk salat.
Sarmale – rumenske kålruller
Da jeg vokste opp på 80- og 90-tallet, var kålruller et innslag på middagsbordet med jevne mellomrom.
Det viser seg at kålruller også er en typisk rumensk mat. Her regnes de faktisk som festmat, og serveres gjerne ved bryllup og høytider. Kålrullene inneholder en krydret blanding av ris, svinekjøtt, bacon, løk og tomatsaus, og serveres ofte med rømme.
Dette ble en av favorittrettene våre!

Mamaliga – rumensk maisgrøt
Mamaliga er rumensk polenta, og serveres som en enkel og mettende grøt/mos. Den er en viktig del av det rumenske kjøkkenet, og serveres som tilbehør til veldig mange kjøttretter.
Vi fikk mange varianter av mamaliga. Noen var ganske kjedelige og smaksløse, mens andre hadde mer krydder og karakter.

Ardei Umpluti
Fra greske dolmades til albanske fylte auberginer – vi er veldig glade i fylte grønnsaker!
I Romania får du blant annet paprika fylt med en deilig blanding av kjøtt, løk, urter, krydder og ris, servert i en saus som gir retten en ekstra smaksdimensjon.
Cascaval og Branza – rumensk ost
Cascaval og Branza er de mest kjente rumenske ostene. Cascaval er en mild gulost, og Branza ligner på fetaost. Spises som de er, som en del av en ost og skinke-appetizer, eller brukes som ingredienser i ulike retter.

Papanasi – rumensk dessert
Søtsuget tilfredstiller du med papanasi. Disse friterte smultringformede bollene er laget av en myk ost som minner om ricotta eller cottage cheese. Toppes med med syltetøy og rømme. En veldig god rumensk dessert, og en perfekt avslutning på ethvert måltid.

Lokal drikke i Romania
Romania har også mye god lokal drikke å by på.
Rumensk vin
Romania er en av verdens eldste vinprodusenter, og den femte største vinprodusenten i Europa. De har et bredt utvalg av druer, inkludert lokale varianter som feteasca, kadarka og furmint.
Noen populære rumenske viner er Babeasca, Feteasca Neagra (rødvin) og Feteasca Alba (hvitvin).

Fun fact: 75 % av det lokale forbruket er hvitvin.
Rumensk øl
Rumenerne er blant Europas største forbrukere av øl. Noen kjente lokale bryggerier er URSUS, CIUC, STEJAR og SKOL. URSUS, som betyr «bjørn», er anerkjent som et av Romanias beste ølmerker og har vunnet flere internasjonale priser. Den kommer som lys, mørk, med sitronsmak og alkoholfri.

Fun fact: Romania har et av Europas største ølforbruk, men ølkulturen er ganske annerledes enn den skandinaviske. Den minner mer om søreuropeisk vinkultur, hvor alkohol regnes som en naturlig del av hverdagen. For en konstruksjonsarbeider er det for eksempel en daglig rettighet å ta seg et par øl i løpet av arbeidsdagen.
Annen rumensk drikke
Visinata
En søt kirsebærbrandy.
Țuică
Romanias nasjonaldrink. Sterk brandy laget av fermenterte plommer.
Palinca
Țuică som har gjennomgått en dobbel destilleringsprosess og derfor har fått høyere alkoholinnhold.

Noen restauranttips i Bucuresti
Caru’cu bere
Caru’cu bere («ølvogna») er en bar og restaurant i gamlebyen (Lipscani) med en historie som strekker seg over 140 år tilbake i tid. Restauranten ligger i flotte lokaler med stilig og ærbødig art nouveau-interiør og serverer både internasjonal og rumensk mat og drikke.
Vi var der en gang for lunsj, og en gang for middag. Den første gangen var vi veldig fornøyd med maten, mens den andre gangen var litt midt på treet.
Du bør uansett stikke innom for en snack eller en drink for å se det flotte lokalet. Denne restauranten er veldig populær, så det lønner seg å bestille bord til middag.

Excalibur
Restaurant Excalibur er en restaurant i Bucuresti som kjører 100 % gjennomført middelaldertema. Restauranten er inspirert av Kong Arthur og ridderne av det runde bord. Her får du tradisjonell rumensk mat serveret i store porsjoner, og du får en bolle med vann på bordet så du kan spise med hendene som i middelalderen. Her var det veldig god mat og koselig stemning, så dette var kanskje favorittrestauranten vår i Bucuresti.



Hanul Berarilor
Hanul Berarilor har flere restauranter rundt omkring i Bucuresti. Vi var på Casa Oprea Soare. God lokal mat med en franskinspirert vri og fancy presentasjon.
Restauranttips Brasov
Restaurant Dracula i Brasov
I Brasov spiste vi veldig godt på restaurant Dracula. Den ligger på torget rett ved den sorte katedralen.


Poftă bună!