Børek, raki og lam bakt i yoghurt. Se etter disse tingene på menyen i Albania!
Det albanske kjøkken er sammensatt av mange godt kjente smaker fra flere av nabolandene, inkludert både greske, italienske og tyrkiske elementer. Mange av rettene er forholdsvis enkle, hvor gode og rene råvarer står i fokus. Den albanske maten er ikke spesielt sterk, men de bruker mye urter og krydder for å smaksette.
Her er noen lokale albanske retter du bør teste ut.
Fërgesë
Fërgesë er en tradisjonell albansk gryterett som består av tomatsaus, cottage cheese, paprika og hvitløk.
Den smaker kjempegodt, og serveres som regel med brød.
Tavë Kosi
Tavë Kosi er en av de mest særegne albanske rettene, og helt annerledes enn noe annet jeg har spist.
Retten lages som regel av lam, men man kan også bruke kylling. Lammet bakes i ovnen sammen med yoghurt, ris og egg. Yoghurten blir nesten som surmelk når den bakes så lenge, og kjøttet blir veldig mørt og godt.
Denne retten er kjempegod, men litt tung og sær etter min smak, så ikke noe jeg fikk lyst på hver dag. Men den bør definitivt prøves minst én gang!
Byrek/Børek
Børek, eller Byrek på albansk, kan jeg derimot gjerne spise hver dag. Albanske børek kommer i forskjellige former og med mange ulike fyll. Min favoritt er spinat og fetaost, men de kommer også med kylling, kjøtt, løk, tomater, grønnsaker, forskjellige typer oster og urter.
Fersk børek fra bakeriene er veldig rimelig, og perfekt til frokost, lunsj, et lite måltid on the go, på stranda eller på en lengre buss- eller biltur.
Grillet kjøtt
Albanerne er veldig begeistret for grillmat, så forvent å bli servert mat tilberedt over åpen flamme.
Tave Mishi er en tallerken med forskjellige typer grillet kjøtt og pølser, og menyene inneholder ofte mange forskjellige kebab- og grillspydretter. Kjøttet serveres i utgangspunktet som det er, så husk å bestille grønnsaker, ris eller salat ved siden av hvis du vil ha tilbehør.
Lyst på øl til maten? Sjekk ut vår guide til albansk øl.
Grillet fisk
Albania har en lang kystlinje, og fisk (peshk) er en populær rett. Den grilles gjerne hel, toppes med litt olivenolje og salt og serves med noe enkelt tilbehør som noen tomater og en sitronskive. Så enkelt, men så utrolig godt!
På en liten restaurant i Saranda fikk vi tips av servitøren om at de nettopp hadde fått inn en helt fersk fisk av en annen type enn den vi hadde bestilt. Kanskje vi heller ville ha den? Det ville vi selvfølgelig!
Fylte grønnsaker
En av favorittene våre er grillede fylte paprika – en nydelig smaksbombe du absolutt må prøve deg på.
Du finner også andre fylte grønnsaker på menyen, som squash, aubergine, kålblader eller vinblader.
Fyllet består av kjøttdeig, lammekjøtt, ost eller bare grønnsaker og ris sammen med herlige urter og krydder.
Desserter
Baklava
Baklava er en av mine favorittdesserter. Den albanske varianten kommer ofte med valnøtter i stedet for peanøtter.
Ashure
Ashure er en grøtaktig dessert som stammer fra Tyrkia. Den består av nøtter og frukt, og serveres kald.
Trilece
Trilece er en slags melkekake. Den kommer egentlig fra Latin-Amerika, men er også populær i Tyrkia og Albania. Den er laget av ulike typer melk og toppes med karamell.
Petulla
Petulla er rett og slett fritert deig. Vi kjøpte denne herligheten som er sprø på utsiden og myk inni, på stranda i Saranda, av en gammel kone som gikk rundt og solgte søtsaker og maiskolber. Den kommer med forskjellige typer topping, som sjokolade, syltetøy eller honning.
Teshpishte
Bakverk med nøtter og tørket frukt er en gjenganger i Albania. Her er kaken Teshpishte servert med en dessertvin.
Kadaif
Kadaif er den albanske versjonen av tyrkiske Kunefe. På utsiden er det spunnet fritert filodeig, og på innsiden er det varm ost. Den serveres ofte med pistasjnøtter og sirup eller honning på toppen.
Rakija/Raki
Raki er en populær drikke blant de lokale. Mange albanere drikker morgenkaffe med et lite glass raki ettersom det visstnok skal være bra for helsa.
Ettersom raki består av 40 % alkohol, var vi ikke helt klare for den til frokost. Etter middag derimot! Albanere er veldig åpne og vennlige, og det er ikke uvanlig at servitøren i baren tar en raki sammen med deg.
Gëzuar!
Vurderer du en tur til Albania, men usikker på hvilken by du skal velge? Les våre innlegg om Durres, Saranda og Tirana: