Indisk mat er en eksplosjon av smaker, krydder og farger. Hvis du skal ut å reise i India, anbefaler jeg å teste ut disse indiske rettene.
Indisk mat i India er noe helt annet enn butter chicken og tikka masala på restaurant i Oslo. Autentiske indiske retter tar med smaksløkene på en reise, fra eksplosjonsfarlige curries til snodig indisk gatemat, og vegetarretter som kan få den største biffentusiasten til å lure på om man egentlig trenger kjøtt i livet sitt.
Teksten inneholder en link til en av våre samarbeidspartnere. Det betyr at vi får en liten provisjon hvis du booker gjennom linken, uten at det blir dyrere for deg. På denne måten støtter du bloggen vår. Vi anbefaler kun ting vi selv har testet ut. Takk!

Det finnes så mye god indisk mat å skrive om, at det nesten er umulig å velge ut noen retter. Men her har jeg prøvd å plukke ut noen av de beste indiske rettene jeg spiste i Mumbai, Delhi, Jaipur og Goa.

Indisk frokost
Indisk frokost kan bestå av både egg og pannekaker, men med litt andre smakskombinasjoner enn vi er vant til.
Nashta er en fellesbetegnelse for enkle indiske frokostretter som spises sammen med tilbehør som kokoschutney, korianderchutney og chili.

Dhokla er en dampet svampelignende bakst krydret med for eksempel karriblader, sennepsfrø og chili.

Idly er en dampet ris- og linsekake som er populær i Sør-India.
Vadas er en fritert variant av Idly.
Indiske pannekaker er ikke toppet med syltetøy og nugatti, men fylt med krydrede grønnsaker og poteter.

Dosa er en tynn pannekake av linser og ris. Masala dosa er en variant som serveres med krydret potet, mens uttapam serveres med tomat, løk, chili.

Indisk omelett finner du også ofte på frokostmenyen, men vær obs på at den kan komme med indiske smaker. Her med godt krydret pølse og bønner i masalasaus.
Indisk street food
I matbodene i de travle bakgatene i Mumbai og de kaotiske smugene i Old Delhi dukker det opp farger, dufter og smakskombinasjoner man knapt kan forestille seg.
Chaat er en samlebetegnelse for en type indisk street food eller snack.
Her er et bittelite utvalg av indisk gatemat du bør prøve.

Samosa er en av mine favoritter! Disse knasende sprø trekantene fylles med kjøtt, kylling, sjømat, grønnsaker eller ost.

Pakora er friterte grønnsaker som serveres med en saus eller chutney.

Dahi bhalla er veldig populær I Delhi, og kanskje den rareste indiske retten vi smakte på. Den består av frityrstekt linserøre toppet med yogurt, granateplekjerner og krydder – en forvirrende kombinasjon av varm, kald, søt, sterk og syrlig!

Aloo chat er frityrstekt sprø potet med spicy krydder, chutney og tamarindsaus. Denne retten er en populær street food i Delhi.

Chole bhature er en populær vegetarcurry med linser som serveres med et rundt, hult brød (bhatura).

Grillspyd er populær gatemat i India, Asia og mange andre steder i verden.

Dal wada er friterte linser som minner litt om falafel. Denne indiske snacken er også populær til frokost.

Paratha er et slags flattbrød av hvete som fylles med for eksempel potet, blomkål eller ost. Dette ble en av favorittene mine både til frokost, snack og tilbehør til middag.
Tips
Meld deg på en street food tour med en lokal guide som kjenner til de beste stedene. Vi var kjemepfornøyd med denne street food-turen i Delhi.
Biryani
Biryani er indisk stekt ris med marinert kjøtt, og proppfull av smaksrike krydder. Den kan lages med kylling, lam eller som vegetar. Dette ble også en av favorittene våre!

Tips
Vær oppmerksom på at hvis det står «mutton» på menyen i India, er det ikke lam, men (godt) voksen sau.
Curries
Curries er en essensiell del av indisk mat, og kanskje det vi nordmenn først og fremst forbinder med det indiske kjøkkenet.
Du finner selvfølgelig de klassiske indiske rettene tikka masala, butter chicken og rogan josh på restauranter i India.

Vi spiste også mange gode fiskecurrys (spesielt i Goa) og falt pladask for vegetarcurrys med paneer.

Tandoori

Tandoori er en indisk leirovn som fyres opp på kull, slik at maten blir ekstra saftig og full av god røyksmak. Tandoori er rett og slett mat som tilberedes i en slik ovn. Tandoori masala er en kryddeblanding som består av chili, spisskummen, korianderfrø og andre krydder som ofte benyttes til indisk grillmat.
Vegetarmat i India
I India finnes det så mye fantastisk god vegetarmat at jeg nesten vurderte å gå over til den grønne siden. Du finner en vegetarvariant av klassiske retter som tikka masala (paneer tikka) og chicken korma (paneer korma), og massevis av andre knallgode retter basert på kikerter, linser, blokål, potet og ost.
Hvis du skal ut å reise i India, anbefaler jeg virkelig å teste ut noen vegetarretter!

Paneer makhani med ris.

Malai Kofta – friterte boller laget av potet og paneer.
Er indisk mat sterk?
Det er ingen tvil om at indisk mat er sterk. Den er rett og slett en krydderbombe klar til å detonere i munnen din.

Disse potetene fra en gatebod i Old Delhi var eksplosive, selv om vi ba om mild.
Styrkeskala på indisk mat:
- Mild
- Medium
- Madras
- Vindaloo
- Tandaloo
Vi anbefaler å begynne 1–2 hakk under det du vanligvis bestiller på indisk restaurant i Norge.
I populære turistområder nær Taj Mahal, Mumbai og Jaipur har restaurantene ofte tilpasset styrkeskalaen litt. Hvis du går på en lokal restaurant eller kjøper indisk street food får du ekte krutt.
Indisk dessert
Kulfi er indisk iskrem, og du finner lignende varianter i land som Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Nepal, Sri Lanka og Midtøsten. Konsistensen er litt mindre luftig enn iskremen vi er vant til, og hensikten er at den skal smelte langsommere i sola.

Kulfi kommer i forskjellige orientalske smaker som rose, mango, kardemomme, pistasj og safran.

Her er iskremen servert sammen med jalebi, en annen lokal indisk dessert.

En annen lokal indisk dessert er rispuddingen kheer, også kjent som Payasam. Rabri er en lignende pudding som er laget av kondensert melk. Disse puddingene smakssettes gjerne med nøtter og krydder.
Liker du indisk mat? Fortell oss hva favorittretten din er!
Følg oss på Instagram for flere reisetips.
Andre innlegg om India: