Hva spiser de egentlig på Filippinene? Her får du noen tips til filippinsk mat du bør smake på.
Det filippinske kjøkkenet er ikke like kjent for nordmenn som de asiatiske slektningene kinesisk, japansk, indisk og thai. Filippinsk mat har en del til felles med disse, men er også påvirket av vesten, og da spesielt Spania siden det har vært en spansk koloni.
Selv om det er mange likehetstrekk, har filippinsk mat også mange helt unike retter. Og med navn som «halo-halo», «gising-gising» og «kare-kare» blir det jo litt morsomt også. Liker du å utforske litt annerledes mat enn vi er vant med hjemme? Da har du mye å glede deg til.
Her er er lite utvalg av filippinske retter du bør prøve.
Filippinsk frokost
Filippinsk frokost fortjener et eget avsnitt, og en egen ordliste. Hvis du liker en mettende frokost, har du kommet til rett land. Tradisjonell filippinsk frokost består gjerne av en kombinasjon av nudler eller stekt ris, egg og kjøtt, pølser eller fisk.
Her er en liten forklaring og ordbok for filippinsk frokost.
Silog | Filippinsk frokostrett med ris, egg og kjøtt, pølser eller lignende |
Sinangag | Stekt ris med hvitløk |
Itlog | Stekt egg (speilegg eller eggerøre) |
Tapa | Konservert (saltet/speket) biffkjøtt |
Tocino | Konservert (saltet/speket) svinekjøtt |
Longganisa | Pølser |
Tapsilog | Biffkjøtt (tapa) + hvitløksris (sinangag) + itlog (egg) |
Tocilog | Svinekjøtt (tocino) + hvitløksris (sinangag) + itlog (egg) |
Longsilog | Pølser (Longganisa) + hvitløksris (sinangag) + itlog (egg) |
Stekt fisk er også en vanlig filippinsk frokostrett.
Adobo
Adobo er en av de få filippinske rettene som er ganske kjent utenfor landet. Hvis du bare skal prøve én filippinsk rett, bør du gå for denne!
Adobo er en gryterett som vanligvis tilberedes med kylling eller gris, men kommer også med fisk. Kjøttet marineres i en blanding av eddik, soyasaus, hvitløk, pepperkorn og laurbærblad og kokes mørt i den samme marinaden.
Pulutan (drikkemat) – Sisig
På Filippinene har de faktisk et eget ord for mat man ofte spiser sammen med alkohol: Pulutan. Det kan være alt fra enkel snacks som potetchips, til småretter og tapas samt litt større retter.
Sisig er en populær «drikkemat», og for å være ærlig trengte jeg noen øl for å skylle ned denne retten.
Den består av oppkuttede deler fra grisehodet, som griseøre og grisekjake i tillegg til lever og ribbe. Man bruker ofte også grisehjerne, men det var heldigvis utelatt i denne retten (tror jeg i alle fall). Retten krydres med løk, chili og paprika og serveres gjerne med et speilegg på toppen.
Smaken var faktisk ganske god, og de fleste bitene var sprøstekte og minnet om bacon. Det er jo selvfølgelig også flott at man bruker alle delene av dyret. Men griseøret var ganske seigt, og jeg har et dårlig forhold til egg med flytende plomme i Asia (det straffet seg denne gangen også). Så det holdt å spise denne retten én gang.
Sisig serveres også med fisk eller som vegetar (som jeg kanskje hadde foretrukket).
Lechon / Lechon Kawali / Bagnet – Sprøstekt svin
Lechon forbindes spesielt med øya Cebu, men serveres overalt på Filippinene. Lechon er smågris som grilles hel på spyd, før man skjærer av deler som serveres med saus og tilbehør.
Lechon Kawali et alternativ for de som ikke har muligheten til å grille en hel gris i bakgården. I stedet koker man kjøttet i en wok (kawali), lufttørker det, gnir det inn med salt og steker det.
Bagnet er en annen variant fra regionen Ilocos. Dette er ribbe som er kokt tre ganger og deretter sprøstekt.
Det viktigste med alle variantene er at kjøttet skal være supermørt og svoren knasende sprø! Vi fikk både noen helt fantastiske varianter av denne, og noen mindre imponerende med seig og slapp svor og kjedelig tilbehør – så sjekk anmeldelser eller be om tips fra de lokale før du velger spisested.
Crispy Pata
Crispy pata er enda en rett med svinekjøtt, nemlig sprøstekt svineknoke.
Sinigang – Suppe
Sinigang er en nydelig syrlig buljongsuppe som smakssettes med tamarind og grønnsaker. Den serveres vanligvis med svinekjøtt. Dette ble en av favorittene våre!
Tinolong Manok – Suppe
Tinolong Manok (kalles også Tinola) er en annen veldig god filippinsk suppe som serveres som hovedrett til middag med ris til. Hovedingrediensen er kylling, og den inneholder ofte ingredienser som papayaskiver, chili, ingefær, løk, bladgrønnsaker og fiskesaus.
Grillet fisk
Filippinene består av tusenvis av øyer, så det er ikke så rart at grillet fisk er populært. Fisken bangus (melkefisk) regnes som nasjonalfisken, og serveres grillet både til frokost, lunsj og middag.
Embutido – Kjøttrullade
Embutido er en slags kjøttrullade som ofte inneholder både skinke eller pølse, rosiner og hardkokte egg. Den pakkes inn i aluminiumsfolie og dampes eller bakes i ovnen.
Pork Humba
Pork Humba er en smaksrik gryterett med mørt svinekjøtt, peanøttsaus og saltede sorte bønner. Denne retten er inspirert av det kinesiske kjøkkenet.
Kare-Kare – Curry
Kare-Kare kommer av ordet «kare» som betyr curry, og er en gryterett laget av oksehale og oksemage med peanøttsaus.
Gising-Gising
Gising-Gising (eller Gisig-Gisig) betyr «våkn opp, våkn opp!», og er en rett som røsker litt tak i smaksløkene. Den består blant annet av sigarylias (grønne bønner), svinekjøtt, vannspinat, kokoskrem og grønn chili.
Kambing Kaldereta – Geitegryte
Nydelig gryterett med geitekjøtt i tomatsaus, poteter, lever, løk og paprika.
Filippinsk streetfood
Inihawm / Sinugba / Inasal – Grillspyd
Streetfood er populært på Filippinene, enten du befinner deg i Manila, på Cebu, Palawan eller en av de mindre øyene. Grillspyd er en kjent gjenganger som kommer i utallige varianter.
Ulike deler (inkludert innvoller) av svin, sjømat eller kylling marineres eller krydres, grilles på bambusspyd og serveres med soya- eller eddikbasert saus.
Lumpia / Ngohiong – Vårruller
Filippinske vårruller befinner seg på de fleste restaurantmenyer og i de fleste streetfood-boder. De kommer med forskjellig krydder og sauser til, og fylles med alt fra kjøttdeig, reker, ost eller grønnsaker.
«Dynamitt» er kruttsterk filippinsk variant som består av fylt grønn chili rullet i rispapir som deretter friteres. Vi er glad i spicy food, så denne likte vi veldig godt!
Jollibee – Filippinsk fast food (junk food)
Hvis du har lyst på skikkelig junk food en dag, finner du det på Jollibee som er Filippinenes største fast food-kjede.
Denne kjeden finnes overalt på Filippinene, og på menyen står alt fra burgere og fritert kylling til stek og spagetti med søt tomatsaus.
Drikke på Filippinene
Halo-Halo
Halo-Halo betyr å blande sammen, og denne drikken er virkelig en salig blanding av litt av hvert.
Basen er shaved ice, og noen vanlige ingredienser er syltetøy, fruktbiter, kokos, corn flakes, kjeksbiter, melk eller kondensert melk, bønner, jackfruit, gelebiter og tapiokakuler.
Alle har sin egen variant, og den serveres også som dessert med iskrem eller som drink med alkohol.
FORFRISKENDE: Halo-Halo er perfekt å kjøle seg ned med i varmen.
Klikk her for en guide til filippinske kaker og desserter.
Shakes og jus
Andre gode alkoholfrie alternativer er fruktshaker, jus, iste og nypresset saft.
En av våre favoritter var denne lilla ube-shaken. Ube er en lokal filippinsk søtpotet. Den er enda søtere og litt mer kremete i konsistensen enn den oransje søtpoteten vi er vant til, og den herlige lilla fargen gjør den veldig populær i både desserter og drikke.
Sting energidrikk
Denne lokale energidrikken var også veldig populær blant de lokale. Den var litt for søt for meg, men hver sin smak! Mountain Dew var også veldig populært.
Filippinsk rom
Når det gjelder lokal alkohol, er det rom eller øl som gjelder. Filippinene er faktisk en av verdens største romprodusenter, og noen kjente merker er Don Papa og Tanduay.
Hvis du foretrekker øl, har vi også laget en stor guide til filippinsk øl.