Filippinske desserter er en søt, sticky og fargerik affære. Her får du en liten oversikt!
Filippinske desserter og kaker er veldig annerledes enn det vi er vant til. De kommer i utrolig mange rare former og fasonger, og i alle regnbuens farger.
Ofte finnes det ingen god engelsk oversettelse av desserten eller kaken, og det kan det være vanskelig å skjønne hva man egentlig får. I 9 av 10 tilfeller hvor jeg spurte, fikk jeg til svar at dette er en «kakanin» – som jeg ikke ble så mye klokere av.
Vi er fortsatt ganske forvirret over filippinske desserter, men her har vi gjort et lite forsøk på å beskrive noen av de vanligste.
Vanlige ingredienser i filippinske desserter
Gulaman og Agar agar
I mange filippinske desserter vil du se «gulaman» og «agar agar» på ingredienslista.
Agar Agar (eller bare agar) er en plantebasert gelatin som brukes mye i filippinske desserter. Den utvinnes av rødalger, og er et vegetarisk alternativ til gelatin.
Gulaman er plater laget av agar agar.
Ube
Ube er Filippinenes svar på matcha. Denne lilla signaturingrediensen dukker opp i alt fra muffins og iskrem til pai og drikke.
Det er en lokal type søtpotet som er søtere og mer kremete i konsistensen enn den oransje søtpoteten vi er vant til. Den herlige lilla fargen gjør den veldig populær i både desserter og drikke.
Ube Halaya
Ube Halaya er en dessert laget av ube-syltetøy, men det er også en ingrediens eller «smak» i mange andre desserter. Ube Halaya er en blanding av ube-syltetøy, melk og sukker.
Drikker
Halo-halo
Halo-halo kan drikkes som en forfriskelse i varmen eller som dessert.
Navnet betyr «å blande sammen», og det er en ganske god beskrivelse.
Basen er shaved ice, og noen vanlige ingredienser er syltetøy, fruktbiter, kokosflak, kokosgele (nata de coco), corn flakes, kjeksbiter, maiskorn, riskaker, melk, kondensert melk, bønner, jackfruit, gelebiter, agar-agar (gulaman) og tapiokakuler.
Som dessert serveres den noen ganger med iskrem.
Sago at gulaman
Sago at gulaman ligner litt på bubble tea. Den er laget av iskaldt vann som søtes med sirup og toppes med tapiokakuler og gulaman (gele).
Kakanin
Kakanin består av de to ordene «kain» (å spise) og «kanin» (ris). Dette er paraplynavnet til en haug av desserter og kaker laget av glutenholdig ris og kokosmelk.
Her er noen av de mest kjente.
Sapin sapin
Sapin sapin er en dampet riskake med tre lag, og «Sapin» betyr nettopp lag. Lagene kan bestå av forskjellige ingredienser og farger. En vanlig variant er et lilla lag som er laget av ube, et hvitt lag med kokossmak og et gult lag med jackfruit.
Kaken toppes ofte med latik (kokosflak).
Gabi butchi
Buchi er stekte fylte risboller som er dekket av sesamfrø.
De er sprø på utsiden, myke på innsiden og kan være fylt med alt fra ube-syltetøy til red mung bean paste.
Suman malagkit
Suman malagkit ser ut som lange rør. Dette er avlange riskaker som dynkes i kokosmelk, pakkes i bananblader og dampes.
Kutsinta
Kutsinta er små, myke og sticky dampede riskaker. De har en rødbrun farge som kommer fra brunt sukker og annattofrø.
Puto
Puto lages av fermentert risdeig (galapong), og er en underkategori av kakanin (tror vi). Selve basen er søt, men mindre søt enn mange av de andre dessertene. Derfor kan den toppes med forskjellige ting og spises som tilbehør til mat, som snack eller dessert.
Les mer om filippinske matretter her.
Puto kommer fra et malay ord, «putto», som betyr «porsjonert». Den lages i små muffinsaktige former som gir en perfekt liten porsjonsstørrelse.
Noen vanlige toppinger er ost, saltet egg eller ube.
Is og sorbé
Hvis du føler for en litt mer «vanlig» dessert, finnes det som regel is eller sorbé på menyen. Vi er veldig glad i de forskjellige fruktsmakene!
Filippinske desserter er som sagt ikke så lett å bli klok på, så vi er ikke sikre på at vi har fått alt 100 % riktig i dette innlegget. Ser du at vi har bommet på noe? Kommenter gjerne under og sett oss på plass, eller send oss en melding! 🙂