Skal du på ferie til Ljubljana eller Bled, og lurer på hva du bør spise i Slovenia? Prøv disse 10 smaksrike rettene.
Slovenia har kanskje ligget litt under radaren for norske turister, og det slovenske kjøkken er iallfall for det meste ukjent for oss nordmenn. Noe som er synd, for slovensk mat er både spennende og smaksrik. Med påvirkning fra både Italia, Hellas og Balkanlandene kan du fråtse i masse herlige slovenske matretter og superdigge kaker!
Her er 10 lokale retter du må smake i Slovenia.
Teksten inneholder linker til våre samarbeidspartnere. Det betyr at vi får en liten provisjon hvis du booker gjennom linkene, uten at det blir dyrere for deg. På denne måten støtter du bloggen vår. Takk!
1. Štruklji (rullet dumpling)
Disse rullede dumplingene, eller melbollene, har vært en viktig del av det slovenske kostholdet i mange hundre år. Štruklji lages på forskjellige måter avhengig av hvor i landet du befinner deg, og kan være fylt med enten salt eller søtt innhold. De serveres nå oftest som tilbehør til kjøttretter, eller for seg selv i saus, eller som en dessert.

2. Kranjska Klobasa (krainsk pølse)
Det skal godt gjøres å ikke bli servert krainsk pølse (Carniolan sausage) når du besøker Slovenia. Den lages av røkt svinekjøtt og bacon av høy kvalitet, smaksatt med ulike krydder som hvitløk, salt og pepper. Kranjska klobasa-pølsene serveres både varm eller kald, gjerne med tilbehør som surkål, sennep eller pepperrotkrem.

3. Golaž (gulasj)
Slovenia har sin egen versjon av den tradisjonelle retten gulasj som har sine røtter i de to nabolandene Ungarn og Østerrike. Jeg spiste en variant kalt “bograč”, med vilt-, svin- og biffkjøtt – fantastisk godt!

4. Blejska kremšnita (Bled-kremkake)
Som navnet antyder, kommer denne krembaserte kaka fra den koselige lille byen Bled. Den var i overkant søt og mektig for min del, men passet godt til en kopp svart kaffe.
Les om den vakre byen Bled her.

5. Kraški Pršut (Karst spekeskinke)
Langtidsmodnet skinke fra Karst som ikke er røkt, med en behagelig og mild smak. Perfekt sammen med slovensk ost.

6. Prekmurska gibanica (Prekmurisk lagkake)
Jeg dagdrømmer stadig om denne vidunderlige smaksbomben av en kake som består av hele ni lag. Smaken er helt unik, og kaken er under EU-beskyttelse som slovensk matskatt! Denne MÅ du rett og slett smake på.

7. Idrijski žlikrofi (fylte dumplings fra Idrija)
Deilige fylte dumplings som ofte serveres som tilbehør, eller som en rett i seg selv. Denne tradisjonsrike slovenske matretten oppnådde EUs TSG-beskyttelse i 2010.

8. Slovenske oster
Er du en osteelsker har du kommet til rett land. Slovenia har lang tradisjon med produksjon av spennende oster. Noen av de mest populære er Tolminc, Bovški Sir og Mohant. Sistnevnte er særlig aromatisk og kanskje ikke for nybegynnere.

9. Viltkjøtt
Tradisjonelt har ikke viltkjøtt vært så populært i Slovenia. Men det forandret seg de siste tiårene, og nå finner man alt fra villsvin til bjørn på menyen på finere restauranter.

10. Slovensk øl, vin og likør
I tillegg til å lage masse digg mat, så er slovenerne dessuten eksperter på både ølbrygging og vinproduksjon. Det sies at det er flere ølbryggerier per innbygger enn i noe annet land i verden. Og med et klima i den sørlige delen av landet som minner om det man finner i Italia, så sier det seg selv at vindruene som dyrkes her gir ypperlig vin.


Øl og vin er populært i Slovenia, men festen kommer ordentlig i gang først når schnapps’n tas fram! Slovenerne elsker nemlig likører, og veldig mange lager sin egen. Typiske smaker er blåbær, fersken, sitrusfrukter og pære.

Hvor kan du spise autentisk slovensk mat i Ljubljana?
For autentiske slovenske matretter i Ljubljana, anbefaler jeg enten Slovenska Hiša eller Hiša Pod Gradom. For streetfood-versjonen av krainsk pølse, anbefaler jeg Klobasarna i gamlebyen.




For å få en fin introduksjon til slovensk lokalmat, bør du melde deg på denne ypperlige matturen i Ljubljana:
For flere ideer til hva du kan finne på i Slovenias hovedstad kan du lese vår reiseguide her.
Følg oss på Instagram for masse gode reisetips!