Skal du en tur til Brussel eller Brugge, og lurer på hva du bør spise i Belgia? Prøv disse 12 rettene.
Belgisk matkultur må være er en av Europas best bevarte mathemmeligheter. Vi var i alle fall ikke klar over hvilken herlig blanding av franske, tyske og nederlandske mattradisjoner som ventet oss. Her kan du fråtse i lokale belgiske matretter som blåskjell med fries, smaksrike gryteretter, bugnende vafler og eksklusiv sjokolade, for ikke å snakke om tusenvis av forskjellige ølsorter – hva mer kan en foodie ønske seg?
Her er 12 tips til lokale matretter du må spise i Belgia.
1. Moules (blåskjell)
Det belgiske kjøkkenet har mye til felles med det franske, blant annet nydelig sjømat. Blåskjell er veldig populært, og kan bestilles som marinerte, dampede, friterte, gratinerte eller i forskjellige kasseroller.
2. Carbonnade flamande/Flemish stew (biffgryte)
Carbonnade flamande er ikke karbonader, men en slags lapskaus eller biffgryte som lages av blant annet oksekjøtt, løk, sennep og belgisk øl.
3. Boulets (kjøttboller)
Belgiske kjøttboller lages av svinekjøtt og/eller oksekjøtt, og blandes med løk, persille og brødsmuler. De serveres med ulik saus avhengig av hvor i landet du befinner deg. I Flandern og Brüssel serveres de gjerne med tomatsaus eller kirsebærsaus, mens i Liège er det mer vanlig med eple- og pæresaus.
4. Lapin á la Kriek
En tradisjonell belgisk rett som består av kanin i kirsebærølsaus. En veldig god og litt annerledes smakskombinasjon enn hva vi er vant til her hjemme. Kirsebær brukes for øvrig mye til å sette smak på både desserter, middagsretter og øl.
5. Waterzooï
Waterzooï er en stuing som har sine røtter i Gent. (Sjekk ut våre tips til en dag i Gent.) Den serveres i en tykk, hvit saus laget av grønnsaksbuljong, eggeplomme, fløte og forskjellige grønnsaker og urter etter kokkens valg.
6. Belgiske fries
Ble ikke french fries oppfunnet i Frankrike? Den første skriftlige referansen til fries er riktignok fra en parisisk bok som kom ut i 1775. Men ifølge en rekke historikere, ble de første friesene servert i Belgia et helt århundre tidligere, da innbyggerne i byen Namur ikke fant noe annet å steke ettersom elven de pleide å fiske i var helt frosset.
Uansett hva fasiten er, kan det være lurt å unngå å bestille «french fries» akkurat i Belgia.
Her serveres de som standard tilbehør til blåskjell, kjøtt og kylling på restauranter, eller som en egen rett toppet med kylling, pulled pork eller lignende. De selges også i beger fra gatekjøkken hvor man gjerne kan velge mellom dusinvis av sauser.
7. Stoemp (potetmos)
Hvis du blir lei av fries, kan du bestille «stoemp» som tilbehør på de fleste belgiske restauranter. Det er rett og slett potetmos blandet med ingredienser som bacon, brokkoli, løk, urter og krydder.
8. Croquettes (kroketter, dumplings)
Får du ikke nok fritert mat? Da er Belgia landet for deg. Små kroketter serveres som som delesnacks eller forrett, og store som hovedrett. De vanligste fyllene er ost eller reker.
9. Vafler
Det går ikke vel an å snakke om hva man bør spise i Belgia uten å nevne belgiske vafler? De er sprøere og tykkere enn de norske vaflene, og kommer i to varianter:
- Liège-vafler er de vanligste i Belgia. De er litt tynnere og har en ujevn og litt oval form.
- Brussel-vafler er mest vanlig utenfor Belgia. De er litt tykkere og firkantet med dypere «ruter».
Du kan spise vaflene som de er, med melis- eller kaneldryss, eller fråtse i toppinger og tilbehør som bær, frukt, krem, iskrem og nutella … valget er ditt!
10. Sjokolade
Belgia er himmelen for oss sjokoholikere!
Det finnes flere tusen sjokoladebutikker i Belgia, så uansett om du er i Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge eller et helt annet sted, trenger du ikke gå langt for å finne en. To belgiske sjokoladespesialiteter er praliner (fylt sjokolade) og trøfler.
Praliner er en belgisk oppfinnelse, men de var ikke de første i Europa som fikk øynene opp for sjokolade.
Les mer om hvordan sjokoladen fant veien til Europa.
11. Speculoos
Speculoos er en type kjeks som minner litt om en mild pepperkake med vaniljesmak. Den serveres ofte ved siden av kaffen, og er ikke noe spektakulært i seg selv. Men den blir et spennende smakselement når den brukes i desserter, som for eksempel iskrem med Speculoos-smak, Speculoos-saus eller Speculoos crumble.
12. Belgisk øl
Belgia har en veldig sterk ølkultur, og det finnes så mange forskjellige smaker og varianter at det er umulig å rekke gjennom alle.
Ølsmaking er et must når du er i Belgia. Les vår nybegynnerguide til belgisk øl!
Til slutt vil vi nevne at Belgia hadde et imponerende utvalg av spisesteder som spesialiserte seg på vegetarisk, vegansk, økologisk og lokalprodusert mat. Så hvis du ikke vil gå amok på fries, øl og vafler, finnes det veldig mange gode spisesteder som tilbyr sunn og næringsrik belgisk mat.
Bon appétit!