Det er så mange nydelige og smaksrike matretter å prøve i Thailand at det kan være svært vanskelig å bestemme seg når man sitter på restauranten eller står i køen på gaten foran en streetfood-selger. Her følger et lite utvalg av mine favoritter:
Thai red curry suppe
Denne herlig kremete og spicy suppen står nok høyt på manges favorittliste over thailandsk mat. Den står i hvert fall høyt på min. Suppen er ofte stappet med masse varmende punch fra rød bird’s eye chili. Rød currypaste er selvsagt suppens base. I tillegg benyttes rikelig med kremete kokosmelk. Avslutningsvis toppes herligheten med fersk basilikum og koriander. Personlig foretrekker jeg ofte scampi som protein i red curry suppe, mens kylling kanskje er mer vanlig. Noen foretrekker ris ved siden av, andre liker å ha nudler oppi. Prøv litt forskjellig og se hva som faller i smak.
Panang curry
Kjært barn har mange navn, og denne retten staves på utallige ulike måter: phanaeng, phanang, panaeng, penang eller Pulau Pinang. Jeg holder meg til panang. Dette er en type rød curry-rett. En panang curry er gjerne litt søtere, mer kremete og tykk, og mildere enn en vanlig rød curry. I tillegg inneholder den knuste peanøtter eller peanøttsmør. Currypasten som benyttes til en panang curry, inneholder mindre mengde rød chili enn en typisk rød currypaste. Derfor er retten en del mildere.
Massaman curry
På toppen av min favorittliste over matretter fra Thailand troner for tiden massaman curry. En unik fusjon av smaker fra Persia, India og Malaysia, mikset med tradisjonelle thailandske ingredienser. Retten er krydret med bl.a. kanel, kardemomme, muskat, stjerneanis, nellik, spisskummen og laurbærblad som normalt sett ikke benyttes så mye i det thailandske kjøkken. I tillegg brukes tynne skiver med potet, noe som heller ikke er så vanlig i Thailand. Jeg foretrekker oksekjøtt i denne retten, men kylling funker også godt. Massaman curry ble i en artikkel på CNN i 2018 uformelt kåret til «World’s most delicious food».
Satay
Satay er teknisk sett ikke en thailandsk rett, men er allikevel populært på mange restauranter eller som streetfood i Thailand. Satay er egentlig en indonesisk saus laget av toastede peanøtter, og er gjerne tykk og kremete. Kyllingbiter på grillspyd dyppet i sataysaus er en veldig vanlig forrett på thailandske restauranter.
Pad thai
Pad thai er kanskje den mest kjente retten fra Thailand. En klassisk pad thai er risnudler, peanøtter, eggerøre, bønnespirer og reker stekt i en wokpanne. Det er vanskelig å finne en street food-selger som ikke har sin versjon av pad thai på menyen.
Tom Kha Gai
Dette er en søt og smakfull kyllingsuppe. Den er ofte forholdsvis mild på chiliskalaen, og passer derfor fint som en introduksjonsrett for de som ikke har utviklet toleranse for sterk mat. Tom Kha Gai lages med masse kremete kokosmelk som bidrar til både sødme og fylde i suppen.
Thailandsk dessert
Mango sticky rice (Khao niao ma muang)
Denne herlige desserten ble bestilt mer enn en gang under vår siste tur til Thailand. Jeg får vann i munnen når jeg tenker på denne desserten. Mango sticky rice spises i store deler av Sørøst-Asia og Sør-Asia. Varm kokosmelk tilsatt salt og palmesukker blandes med kokt eller dampet klebrig ris. Toppes med skiver av fersk mango, og noen ganger ristede sesamfrø og mungbønner for litt crunch. Dersom du ikke har smakt denne desserten før, anbefaler jeg på det sterkeste at du skynder deg til Thailand for å prøve! 🙂
Kokosnøttiskrem
Få ting er mer perfekt til å kjøle deg ned fra den intense varmen i Thailand, enn litt iskrem laget av kokosnøtt. Denne klassiske desserten i Thailand selges gjerne på de mange av markedene eller fra knøttsmå utsalg på gaten. Serveres i små luftige brød eller direkte i skallet fra en kokosnøtt. Toppes med knuste nøtter eller søt sirup.
Roti pannekake
Denne kalorifesten av en dessert selges nær sagt på hvert eneste gatehjørne og marked i Thailand. Opprinnelig ble denne retten brakt til landet av indiske innvandrere. Det er gøy å se på når pannekakene lages, for det er en kunst som ofte er lært gjennom generasjoner. Deigen rulles og spres utover i hurtig tempo, før den stekes. Deretter legges fyllet på og toppes typisk med kondensert melk og sukker. Pannekaken brettes så sammen og deles opp i små firkanter. Min favoritt er banan og sjokolade, men du får som regel masse forskjellig fyll å velge blant. En tur til Thailand er ikke komplett uten en roti, eller tre!
Dette var et lite utvalg av mine favoritter, men Thailand byr på så mye spennende og herlig mat. Det er en av grunnene til at vi alltid har lyst til å reise tilbake til Thailand. Forhåpentligvis blir det ikke lenge til neste gang!
Lyst til å lage thaimat? Les om hvilke ingredienser du trenger i dette innlegget.