Belgisk øl handler om mye mer enn pils og promille. Her får du en nybegynnerguide til de forskjellige øltypene i Belgia.
Belgia har et lidenskapelig forhold til ølbrygging, med røtter som strekker seg helt tilbake til middelalderen. I Belgia ligger både verdens største bryggeriselskap, belgisk-brasilianske AB InBev, og massevis av lokale små og store bryggerier.
Landet er veldig stolt av sin ølkultur, og belgisk øl står faktisk på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Enten du er i Brussel, Brugge, Gent eller en annen belgisk by, kan du velge og vrake mellom utallige varianter av sommerlig lyst øl, fruktøl og mørkt øl. Kanskje du vil prøve deg på mørkt øl blandet med sider, eller øl med smak av kaktus eller kokos?
Belgisk øl – historie og tradisjoner
Bryggetradisjonen i Belgia vokste frem på landsbygda, i småbyer og klostre allerede fra middelalderen. Siden Belgia ligger midt i Europa, og i tillegg har vært under flere regimer, har belgisk ølbrygging blitt påvirket av både fransk vinkultur og tyske og engelske bryggeteknikker.
Noe av det som kjennetegner belgisk øl, er gjærsorter som gir mye smak, rikelig med malt som gir sødme og høyere alkoholprosent og spennende smakstilsetninger.
Belgisk øl kan være vanskelig å kategorisere da de forskjellige sortene hører hjemme i flere kategorier, men her er noen betegnelser det kan være fint å kjenne til.
Trappistøl / Klosterøl
Trappistøl er en av de mest kjente og tradisjonsrike belgiske øltypene.
For at Trappistøl skal få logoen ATP (Authentic Trappist Product) på flaskeetiketten, må det være brygget i et kloster som er medlem av International Trappist Association, under oppsyn av en munk eller nonne, og inntektene må gå til vedlikehold av klosteret eller veldedighet.
Trappistøl og klosterøl uten denne logoen brygges kanskje på den tradisjonelle måten, men produksjonen kan være flyttet til et bryggeri utenfor klosteret eller foregår uten oppsyn av en munk.
De vanligste typene trappistøl er Dobbel (6–7 %), som har en brun farge og smak av for eksempel karamell, rosin eller lakris, og Trippel (7–9 %) som er lysere, sterkere og med mer smak av humle.
Det finnes seks Trappist-bryggerier i Belgia: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Orval and Rochefort.
Strong Ale
Strong Ale kan deles videre opp i Blond Ale, Golden Strong Ale, Trappist Single og Belgian Trippel.
Disse øltypene kan være lyse som pils, eller ha en litt mer gyllen tone. De kjennetegnes av en fruktig og krydret smak og aroma. Alkoholprosenten starter på 6 % og fortsetter oppover, og de har ofte mye kullsyre og skum.
I denne kategorien finner vi blant annet Duvel og Delirium Tremens.
Saison
Saison er en lys ale med mye kullsyre som kjennetegnes av sitrus og pepper. Den brygges med en spesiell gjærtype som er kjent for å tåle høye temperaturer.
Saison ble opprinnelig produsert på gårdene i Vallonia i den fransktalende, sørlige delen av Belgia. Ølen ble brygget om høsten og vinteren for at sesongarbeiderne skulle ha noe å gjøre, og de drakk den om sommeren når de jobbet i marken.
Denne ølen er typisk litt tørr med smak av humle og krydder, lys eller gyllen og har en alkoholprosent på 5–7 %.
Noen typer: Saison Dupont, Saison d’Erpe-Mere, Saison de Dottignies
Spéciale Belge
Spéciale Belge ble til tidlig på 1900-tallet, i et forsøk på å skape belgisk spesialøl som kunne konkurrere med britisk ale og tysk lager. Den har mye malt, medium styrke og rød eller kobberbrun farge. Smaken er velbalansert og litt fruktig.
Noen typer: Bolleke De Koninck, Palm, Tonneke.
Brut
Brut er sterkøl som fermenteres som champagne. Flaskene roteres regelmessig en kvart runde og lagres litt på skrått til all gjæren samler seg i flaskehalsen. Deretter fryses gjæren og fjernes, og flaskene toppes igjen.
Denne ølen er tørr, har mye kullsyre og fruktige noter. Alkoholprosenten er på 8–12 %.
Noen merker: DeuS, Malheur Malheur Bière Brut, Grimbergen Magnum Opus Brut Beer.
WitBier
Hveteøl, white beer eller witbier er ufiltrert øl som brygges med 30–60 % rå hvete. Den er lys og litt uklar, og man tilsetter ofte korianderfrø og tørket appelsinskall for å gi en mild, fruktig og krydret smak. Den har en moderat alkoholprosent på rundt 5 %.
Noen typer: St. Bernardus Wit, Jan de Lichte, Brugs Tarwebier (Blanche De Bruges).
Lambic
Dette er spontant fermentert hveteøl som er lagret på tretønner. Man bruker kun lokal villgjær, og den brygges i åpne kar. Den har mye kullsyre og tilsettes ofte frukt som kirsebær, bringebær og aprikos.
Gueuze og Kriek er to av de mest kjente og populære variantene.
Belgisk øl med fruktsmak
Fruktøl er veldig populært i Belgia, og har en lav til medium alkoholprosent (2,5–6 %). Fruktøl er smaksatt med frukt, fruktjus eller fruktekstrakt. Vanlige tilsetninger er bringebær, sitron, pære, aprikos, banan og jordbær.
Kjente produsenter av fruktøl: Timmermans, Lindemans, Lambiek Fabriek.
Flemish Sour Ales
Flemish brown, old brown eller red-brown er øl med blandet fermentering. Denne stilen stammer fra de sørlige delene i Belgia og Flandern. Det vil si at man blander gammel øl lagret på tønne med vanlig «ung» øl. Den er ofte rødbrun eller brun i fargen, har en alkoholprosent på 4,5–8 % og kan ha smak av karamell og sjokolade eller rød frukt.
Noen bryggerier: Rodenbach, Liefmans, Vander Ghinste.
Lurer du på hva du skal spise til ølen? Les mer om belgisk mat her.