Planlegger du en weekendtur til Polen? Da kan du se frem til herlig polsk mat som piroger, bigos og en 80-tallsklassiker med polsk vri.
Polen er ikke bare koselige gamlebyer, fengslende krigshistorie og billig øl (selv om det er alt dette også). Det er også et mekka for foodies, med smaksrik, mettende og overraskende variert mat.
Polsk mat er virkelig undervurdert, fra de avhengighetsskapende pirogene til gryteretter som eksploderer av smak. For ikke å snakke om den blomstrende vegetarscenen i Warszawa!

Så hva spiser man egentlig i Polen? Her får du en liten guide til polsk mat, enten du sitter på et matmarked i Warszawa, en tradisjonell restaurant i Kraków eller i et renovert fabrikklokale omgjort til en hipp restaurant i Lodz.

1. Piroger (pierogi)
Hvis du googler hva du skal spise i Polen, troner piroger øverst på 9 av 10 lister. Og vi skjønner hvorfor!
De polske dumplingsene er veldig avhengighetsskapende, og kan fylles med omtrent alt: kjøtt, løk, spinat, ost, poteter eller bacon. For ikke å glemme de søte pirogene med kirsebær, bringebær, eple, kremost eller krem.
Du får heldigvis tak i piroger overalt, fra de små gatebodene i gamlebyen, på de urbane matmarkedene, og som forrett eller delerett på restauranter.

2. Polsk gulasj (gulasz)
Vi er veldig glade i både ungarsk gulasj og tsjekkisk gulasj, og polsk gulasj var heller ikke så dumt. Denne polske spesialiteten er perfekt comfort food som varmer både magen og sjelen på en kald vinterkveld (eller en varm sommerdag for den saks skyld).
Polsk gulasj ligner på den ungarske, men er litt tykkere og mer kremet.

3. Jegergryte (bigos)
Bigos, eller jegergryte, er ekte polsk husmannskost. Dette er en veldig god klassisk polsk gryterett med kjøtt, sopp, surkål og krydder. Anbefales!

4. Polske pannekaker
Polske pannekaker kommer i flere deilige varianter. Vi liker dem alle!
Placki Ziemniaczane er crispy potetpannekaker som serveres som smårett eller tilbehør.
Polske kroketter (Krokiety) er tynne crepes som fylles med noe salt eller søtt, rulles sammen og friteres så de får en sprø utside.
Nalesniki er søte pannekaker som fylles eller toppes med cottage cheese, frukt, bær, rosiner eller sjokolade.

Polske supper som varmer (eller kjøler)
Det kan bli kaldt i Polen om vinteren, og det er kanskje derfor de er glad i supper? Veldig mange polske supper har en syrlig smak som kommer av syrnet melk, rømme, surkål eller syrnet rug. Det høres kanskje rart ut, men gi dem en sjanse!
Her er noen populære klassiske polske supper:
Barszcz
Den polske varianten av borscht, altså rødbetesuppe. I Polen serveres den gjerne med må dumplings.
Chłodnik
Dette er en kald rødbetesuppe med dill og agurk som er populær om sommeren. Den var litt spesiell, så vi foretrekker nok den varme rødbetsuppen.

Zalewajka
Denne suppen kommer fra Lodz, og ble opprinnelig spist av fabrikkarbeiderne i denne regionen. Hovedingrediensene er poteter, løk og fermentert rugmel. Det høres kanskje rart ut, men denne tradisjonelle polske suppen er veldig god.

Zurek ligner veldig. Denne suppen kan også inneholde polsk pølse, bacon, egg og tørket sopp.
Men i Lodz fikk vi også bacon i Zalewajka, så jeg tror begge suppene serveres på forskjellige måter i dag.

Silesian dumplings/noodles – (Kluski Śląskie)
Silesian dumplings kalles noen ganger for silesian noodles. Det er mer dumplings enn pasta, og minner litt om italiensk gnocchi. Silesian dumplings stammer fra området som kalles Schlesien, og serveres ofte til sausete kjøttretter som for eksempel gulasj.

Her en litt friskere variant med erter, mynte og parmesan – veldig godt!
Kålruller (golabki)
Om du får litt 80-tallsvibber av å se kålruller på menyen, anbefaler vi å legge bort fordommene. For polske kålruller regnes som festmat, og er proppfulle av smak.
De fylles med ris og svinekjøtt, dynkes i tomatsaus og serveres med en klatt rømme.

Ingredienser i sesong
Polakkene er veldig flinke til å bruke råvarer i sesong. Vi var i Polen på sensommeren, og fikk blant annet mange retter med sopp og rabarbra.


Vegetarmat i Polen
Polsk mat består generelt av mye kjøtt. Men Warszawa har blitt en hotspot for vegetarmat, og her finner du et stort utvalg av både polske og internasjonale vegetarretter.
Vi er ikke vegetarianere, men liker å teste ulike typer mat, og ble imponert over kvaliteten på vegetarmat i Polen.

Polsk drikke
Polsk øl
Øl er populært i Polen, og noen av de mest kjente merkene er Żywiec, Tyskie og Żubr. Du finner også et stadig større utvalg av lokale øl og håndtverksøl fra mikrobryggerier.

Polsk vin
Det er virkelig ikke lett å få tak i god polsk vin, selv ikke i Warszawa. Da jeg spurte etter det i en vinbar, fikk jeg til svar: «Er du sikker? Vi har bare oransjevin, og jeg anbefaler virkelig å smake før du bestiller et helt glass.»
Det gjorde jeg, og endte opp med en safe tysk riesling i stedet.
Men på restaurant i Warszawa fikk vi endelig tak i god polsk vin.
Vi prøvde flere, og likte flere av typen «Turnau, Solaris» (både rød og hvit).

Alkoholfri polsk drikke
Kompott
Polsk kompott er en alkoholfri fruktdrikk som lages av kokt frukt og bær. Den minner om lemonade, men er litt søtere.
Kompott lages av forskjellig frukt, gjerne det som er i sesong. Frukten trekkes i vann før den søtes med sukker eller honning.

Kwas (chlebowy)
Kwas er en drikk som også er populær i naboland som Russland, Ukraina og Baltikum. Den lages av fermentert brød/gjær, og har et lavt alkoholinnhold (under 1 %). Denne drikken er syrlig, og smaksmessig … vel … for spesielt interesserte. Men den skal være veldig sunn!

Har du smakt polsk mat? Fortell oss hva du likte!
Følg oss på Instagram for flere reisetips