Er du glad i kraftige gryter, kremete sauser og varmende supper? Da er ungarsk mat perfekt for deg. Her er 9 retter du bør spise i Budapest!
Mange forbinder ungarsk mat med gulasj, og den troner selvfølgelig øverst på lista over hva du bør spise i Budapest. Men ungarsk mat handler også om kremete gryteretter, frityrstekt pizza, dumplings med både søtt og salt fyll og herlige snurrekaker.
Her er 9 ting du bør spise i Budapest hvis du vil teste ut lokal ungarsk mat. Vi slenger også med noen tips til bra restauranter i Budapest.

1. Ungarsk gulasj – nasjonalretten
La oss få det ut av verden med en gang, for hvis det er én ungarsk rett du må spise i Budapest, er det denne.
Gulasj er Ungarns nasjonalrett, og de fleste restauranter i Budapest med respekt for seg selv har en variant på menyen.
Ungarsk gulasj serveres som suppe med bønner, røkt kjøtt og grønnsaker, da gjerne som forrett eller til lunsj. Som hovedrett/middag serveres den som en gryterett.
Fellesnevnerne er kjøtt, masse paprika, potet, tomat og bøttevis med godt krydder.

Restauranttips på Castle Hill i Budapest:
Spiler Biergarten er en veldig hyggelig restaurant på Castle Hill i Budapest. Her spiste vi denne knallgode gulasjsuppen, fritert ost og hjemmelaget potetchips. De har også et godt utvalg av ungarsk øl.
2. Chicken Paprikash (Paprikás Csirke) – ungarsk kyllinggryte
Paprika går igjen i mange ungarske retter. Ungarsk paprika er spiss, søt og proppfull av god smak. Chicken Paprikash er en kremet kyllinggryte hvor sausen er laget med nettopp ungarsk paprika.
Den serveres gjerne med en klatt rømme (eller tre) og ungarske dumplings eller nudler.

Restauranttips Budapest:
Véndiák Étterem ligger sentralt i Budapest i gaten Egyetem tér. I dette området ligger det flere gode restauranter som serverer lokal ungarsk mat. Vi spiste chicken paprikash, gulasjgryte, de to dessertene du ser under og drakk veldig god ungarsk vin. Anbefales!
3. Schnitzel – enkelt og familievennlig
Du forbinder kanskje schnitzel med Østerrike og Tyskland, men den er også en gjenganger på mange restauranter i Budapest og Ungarn. En enkel og ganske mild ungarsk matrett, som kan være et godt alternativ hvis du reiser med barn til Budapest – eller bare vil ha noe litt enkelt.
Schnitzel er rett og slett en panert kjøttskive av svin eller kylling, og den serveres for eksempel med potetsalat, syltede grønnsaker eller tomater og en sitronskive.

4. Langòs – ungarsk pizza
Langòs lages av fritert pizzadeig med forskjellige toppinger. Dette er typisk ungarsk street food, så du finner den ikke på fine dining-restauranter i Budapest.
Men noen restauranter spesialiserer seg på langòs, og den dukker ofte opp på markeder og i food trucks.
Deigen friteres til den er gyllen og sprø, og toppes med for eksempel kjøtt, kylling, skinke, pølse eller grønnsaker. Og masse ost!

Restauranttips i Budapest:
Bonnie Goulash & Langosh Bar har spesialisert seg på nettopp gulasj og langos. De har mange forskjellige varianter på menyen, og er et godt valg hvis du vil sitte ned og spise langosen din.
5. Ungarske dumplings (nokedli)
Ungarske dumplings (nokedli) er små, myke deigklumper som serveres som tilbehør til veldig mange ungarske retter, for eksempel gulasj og chicken paprikash.
De minner om tysk spätzle, og lages med egg og mel. Enkle, men veldig gode, og perfekte til å fange opp den siste resten av saus på tallerkenen.

6 Fritert ost (Rántott Sajt)
Denne retten trenger kanskje ikke så lang forklaring. En tykk osteskive rulles i brødsmuler og friteres til den blir herlig gyllen og sprø. Himmelsk!
Man kan bruke forskjellige typer ost, men to av de vanligste er den lokale osten trappista og emmentaler.

Ungarsk dessert
7. Chimney Cake (Kürtőskalács) – søtt og sprøtt
Kürtőskalács minner mistenkelig mye om Trdelník, som er veldig populært i Tsjekkia og Slovakia. Begge er laget av deig som snurres rundt en pinne, grilles over åpen ild og rulles i sukker, kanel eller nøtter.
Forskjellen er (tror vi) at Trdelník bakes på ruller av rustfritt stål og håndteres manuelt, mens Kürtőskalács/Chimney Cake i Ungarn som regel bakes i egne «chimney cake»-griller eller -ovner.
Uansett ender man opp med en karamellisert, sprø overflate og myk, søt deig inni.
Du finner den på markeder, food trucks og i kiosken på T-banestasjonen. Noen steder får du den også fylt med is, sjokolade eller krem.

8. Somloi Galuska – ungarsk kake
Somloi Galuska er en veldig populær dessert i Budapest og Ungarn. Kaken lages opprinnelig av tre typer sukkerbrød, en naturell, en med kakao og en med malte valnøtter. Den inneholder også tre sauser, vanilje, sjokolade og rom med appelsinskall.
Sukkerbrødene legges lagvis med rosiner og sausene, og toppes med nøtter, crumble eller pisket krem.
Ikke gå glipp av denne!

9. Cottage cheese dumplings (Túrógombóc)
Jeg er generelt sett ingen fan av cottage cheese. Disse cottage cheese dumplingene var overraskende gode (men ikke like gode som f.eks. somloi galuska). Dette er sikkert mye smak og behag, og dette er en ypperlig dessert hvis du liker en litt friskere avslutning på måltidet enn en sjokolade- og krembombe.
Dumplingene lages av cottage cheese, semulegryn og egg før de kokes og rulles i smørstekte brødsmuler og serveres med f.eks. rømme/creme fraiche, honning og melis.

Hva skal du drikke i Budapest og Ungarn?
Ungarsk øl
Hvis du er glad i øl, er Budapest byen for deg.
I Ungarn finner du et rikt utvalg av både standard pils, lager og ulike craft beers.

Noen av de vanligste ølmerkene er Dreher, Arany Ászok og Sorproni.
Vi prøvde blant annet flere gode IPA-er, hveteøl og fruktøl som jeg er veldig glad i.

Tips til bar i Budapest:
Test ut de legenadriske Ruin Bars! Les mer her.

Ungarsk vin
Vi rakk ikke å prøve så mye ungarsk vin på denne turen, men den skal være av ganske god kvalitet.
Vi testet en tørr rosévin som ikke var helt etter min smak (men Rune synes den var ok).
I tillegg prøvde vi et par rødviner som var ganske gode, blant annet fra produsenten Vylyan.

Pálinka – ungarsk brennvin
Pálinka er en tradisjonell ungarsk fruktbrennevin/brandy. Den skal ha røtter helt tilbake til middelalderen, og lages av ulike typer frukt som plommer, kirsebær, epler og pærer.

Den destilleres to ganger, noe som gir et høyt alkoholinnhold på mellom 37 % og 55 %.
Du finner lignene varianter i Romania, Tsjekkia og Slovakia.
Ikke min favoritt, men bør testes hvertfall én gang!

Alkoholfri drikke – lemonade
Lemonade er veldig populært i Ungarn, og vi fikk utrolig mange gode varianter. Fra standard sitron til varianter med appelsin, rabarbra og jordbær. Veldig friskt og godt!
Jó étvágyat!
Følg oss på Instagram for flere reisetips
Les også vår reiseguide til Budapest her.