Thailand har lenge vært et populært reisemål for oss nordmenn. Selvfølgelig er sol og vakre strender en viktig grunn til at vi tiltrekkes dette asiatiske landet. Men mange av oss elsker også det eksotiske thailandske kjøkken. Matrettene vi blir servert, består av ingredienser som er intense smaksbomber. For ikke å snakke om chili som får det til å ryke ut av ørene på oss her hjemme!
Thailandsk matlaging handler ofte om å skape en perfekt balanse mellom det sure, søte, bitre og salte. Smaken er kompleks og rik, men er ikke nødvendigvis så veldig vanskelig å lage hjemme på kjøkkenet.
Noen av ingrediensene som går igjen i mat fra Thailand er velkjente ting som hvitløk, limejuice, sjalottløk, soyasaus og ris. Mens andre kanskje kan være ukjente for noen. Her følger en liten liste over noen av de kanskje litt mer særegne ingrediensene du trenger for å lage perfekt thaimat, og hva du kan benytte som erstatning hvis du ikke finner varen i butikken.
Liste over 12 typiske ingredienser som brukes i thailandsk mat
1. Thai chili eller birds eye chili
Chili brukes i store mengder i Thailand og finnes i utallige varianter. Man benytter chili både i fersk og tørket form i mange thailandske matretter og som tilbehør. Phrik khi nu, eller birds eye chili, er en av favorittene blant thailenderne på grunn av sin fruktige smak og intense styrke. Den er mye mindre enn den chilien vi bruker til vanlig, men mange hakk sterkere.
Siden thailandsk matlaging har blitt så populært i Norge, er denne chilien å finne i mange norske butikker og selges typisk under navnet Rawit-chili eller Thai chili. Er det vanskelig å få tak i, så funker det med vanlig chili, eventuelt habanero (vær forsiktig, habanero er heftige saker!), eller chili flakes.
2. Ingefær
Denne populære roten med skarp lukt og smak kjenner vel de fleste godt til. Ingefærroten har flere positive effekter på kroppen i tillegg til at den gir god smak i mange matretter.
3. Galangal
Galangal eller galangarot er nært beslektet med ingefær, og kalles noen ganger thailandsk ingefær. Smaken er skarpere og har et litt sitrus- og pepperaktig preg. Galangal har i likhet med ingefær blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin i århundrer, og nyere forskning har bekreftet flere av de positive effektene. På thailandsk kalles den kha, og bidrar med kha-en i den godt kjente suppen Tom Kha Gai. Får du ikke tak i galanga, kan du bruke ingefær som et alternativ.
4. Tamarind
Tamarind fås typisk som en tykk og klissete paste eller mos laget av fruktene fra tamarindtreet. Det kan se litt ut som en klump med moste dadler. Faktisk stammer navnet fra det arabiske ordet «tamar hindi», som betyr indisk daddel. Smaken er i motsetning til dadler, sterkt syrlig. Tamarindpaste finner du som regel bare på enkelte innvandrerbutikker. Hvis du ikke får fatt i tamarind, kan den byttes ut med limejuice og brunt sukker i like deler.
5. Sitrongress
Sitrongress har en deilig sitrusduft og –smak. Ferskt sitrongress er å finne i frukt- og grøntavdeligene i mange velsupplerte norske supermarkeder og butikker. Noen ganger finner du det også konservert på glass. Brukes ofte hel under matlaging og tas ut før servering. Sitrongress kan erstattes av litt lime zest.
6. Kaffir lime
Tørkede blader fra kaffir lime-treet brukes i mange thailandske retter. I likhet med sitrongress har bladene en syrlig smak, men er litt mildere. I Thailand kalles de som oftest makrut lime, mens her hjemme selges det under navnet kaffir lime-blader. Kan være litt vanskelig å finne i vanlige butikker, men selges i mange innvandrerbutikker. Kan eventuelt byttes ut med saft fra en lime.
7. Thai fish sauce
Nam pla som det kalles i Thailand, er en saus laget av saltet og fermentert fisk. Den svært egenartede og sterke aromaen fra denne sausen kan få de fleste til å rynke på nesen, i hvert fall de første gangene man kjenner duften! Sausen er meget salt og bidrar i mange thailandske retter med det karakteristiske femte smakselementet – såkalt umami.
8. Kokosmelk
Kokosmelk kommer fra fruktkjøttet til kokosnøtten, og er vel kanskje det de fleste forbinder med thaimat. En curryrett er ikke komplett uten kokosmelk som gir en søtlig smak og kremete konsistens.
9. Currypaste
Basen i en thailansk curry er en såkalt currypaste som er en blanding av urter, krydder og gjerne galangalrot og forskjellige andre ingredienser. Man kan lage denne pasten selv, men det letteste er å kjøpe ferdig paste på glass. De vanligste variantene er rød, grønn eller gul currypaste. Den røde er laget av blant annet tørket rød chili, hvitløk, sjalottløk, galangal, sitrongress, kaffir lime-blader, fennikel og koriander. I den grønne er den tørkede røde chilien byttet ut med fersk grønn chili. Gul chili og gurkemeie benyttes i gul currypaste.
10. Koriander
Fersk koriander er den aller mest essensielle urteplanten brukt i det thailandske kjøkken. De fleste kjenner nok til denne urten som er blant de mest solgte i Norge. Den brukes både under matlagingen og som garnityr strødd over den ferdige matretten.
11. Thaibasilikum
Denne urteplanten er en slektning til den vi er vant til fra blant annet italiensk matlaging. Thaibasilikum har et tydelig anis- eller lakrispreg over seg. Den er også mer robust slik at den tåler lang koketid, og er derfor perfekt til for eksempel supper. Kan byttes ut med vanlig basilikum, men tilsett i så fall mot slutten.
12. Krydder
Skal du prøve deg på litt thailandsk matlaging, trenger du også litt tørket krydder. De fleste er som regel tilgjengelig i din nærmeste matbutikk. Tørket chili, korianderfrø, fennikelfrø, gurkemeie, kardemomme, hvite pepperkorn og spisskummen er blant krydderne som benyttes ofte. Det kan være en fordel å ha en morter til å knuse hele frø i.
Denne listen over råvarer brukt i thaimat er på ingen måte komplett, men du kommer langt på vei med disse. Thailandske matretter er både sunne og smaker herlig, så dette kan du spise med god samvittig så ofte du vil. Riktig god matlaging!
Skal du reise til Thailand og lurer på hva du skal spise? Sjekk ut min favorittliste!