Øl i butikken til under 10 kroner og deilig lokalmat til en rimelig penge. En elv som snor seg gjennom sentrum med livlige fortauskafeer på begge sider. Vakker arkitektur i gamlebyen og gangavstand til de fleste severdighetene. Drage som symbol for byen. Det er vanskelig å ikke digge Ljubljana!
Ljubljana er hovedstaden i Slovenia, et land som fortsatt er nokså ukjent som feriedestinasjon for nordmenn. Det tror jeg kommer til å endre seg, for Slovenia er så vakkert og spennende. Ljubljana sjarmerte iallfall meg i senk – hit må jeg tilbake til!

Her følger en liten reiseguide til Ljubljana med forslag til noe av det du burde få med deg.
Teksten inneholder linker til våre samarbeidspartnere. Det betyr at vi får en liten provisjon hvis du booker gjennom linkene, uten at det blir dyrere for deg. På denne måten støtter du bloggen vår. Takk!
Beste ting å gjøre i Ljubljana, Slovenia
Guidet vandring i byen (med lokal mat og vin inkludert!)
Jeg booket en guidet gruppetur for å bli kjent med byen, og det angret jeg ikke et sekund på. Det var en genial måte å få en introduksjon både til Ljubljana og noen typiske slovenske matretter. Guiden var både morsom og veldig kunnskapsrik, og jeg lærte flere ting jeg helt sikkert ikke hadde fått med meg ellers. Anbefales!


Her kan du booke turen:
Elva
Gjennom hjertet av Ljubljana renner den vakre elva Ljubljanica. Langs elvebredden ligger koselige fortauskafeer, brosteinsbelagte gater, spennende markeder og ikke minst utesteder som skaper en levende og sjarmerende atmosfære. Det blir spesielt stemningsfullt etter mørkets frembrudd når alle lysene langs elvepromenaden speiler seg i vannflaten, og glassene klirrer idet byen våkner til liv.


Broene i Ljubljana
I likhet med mange andre europeiske storbyer, er Ljubljana en by med mange vakre broer som knytter sammen den nye og den gamle siden av byen.
Trippelbroen (Tromostovje)
Navnet “Trippelbroen” avslører raskt at dette egentlig ikke er én bro, men hele tre broer! Opprinnelig var det kun én bro, men da Jože Plečnik redesignet broen på begynnelsen av 1930-tallet, var han bekymret for at den skulle bli en skikkelig flaskehals. Så han la til en mindre fotgjengerbro på hver side av den originale broen, og skapte det ikoniske mesterverket som nå er et av Ljubljanas mest fotograferte landemerker.

Dragebroen (Zmajski most)
Min favorittbro! Fire majestetiske drager vokter denne herlige broen i tidlig jugendstil, eller art nouveau om du vil. Men hvorfor i all verden har byen endt opp med en drage som symbol? En gammel legende forteller om helten Jason fra gresk mytologi, som var leder for argonautene (en gruppe helter i gresk mytologi) i opptakten til den trojanske krigen. Ifølge historien befant han seg ved en innsjø ved kilden til Ljubljanica da han støtte på en fryktinngytende drage som han sloss mot og til slutt beseiret.



Kjærlighetsbroen (Mesarski most)
Kjærlighetsbroen heter egentlig Slakterbroen, fordi den opprinnelig lå der slakterne solgte kjøttproduktene sine den gangen broen ble bygget. Nå har den i stedet blitt et yndet sted for kjærestepar som fester hengelåser på rekkverket, som symbol på evig kjærlighet til hverandre.



Prešeren-plassen i Ljubljana
Prešeren-plassen er Ljubljanas definitive midtpunkt, og er oppkalt etter France Prešeren, Slovenias nasjonalpoet. Plassens sentrale beliggenhet i gamlebyen i Ljubljana gjør den til en naturlig møteplass for både turister og lokale. Det mest iøynefallende her er Franciskaner-kirken med sin herlige rosa fasade. På motsatt side av plassen kan du krysse over Ljubljnica-elven på Trippelbroen.


Slottet i Ljubljana
Ljubljanski grad, slottet i Ljubljana, har voktet over byen i nesten 900 år. Man antar at byggingen av det opprinnelige middelalderslottet startet på 1000-tallet en gang. Flertallet av slottsbygningene er vel og merke mye nyere. Slottet er vanskelig å ikke legge merke til, for nesten uansett hvor i byen man befinner seg, kan man se slottet der det ligger pent og pyntelig på toppen av slottshøyden. Slottet har både blitt brukt i militær sammenheng, som bolig for fattige og som fengsel, så her sitter det mye historie i veggene! Og kanskje ett spøkelse eller to?

Du kan ta en kabelbane opp til slottet, men det tar kun 10-15 minutter å gå opp til slottet. Selv om det er litt bratt, så er det en fin tur, synes jeg. Det er gratis å gå inn på slottet og du kan til og med klatre opp på muren. Museene og utsiktstårnet må du betale for.




Fjesene i gata
I det trange smuget kalt Låsesmedgata i gamlebyen stirrer 700 forvridde og surrealistiske ansikter opp på deg fra brosteinene. Det er kunstverket kalt Obrazi av den slovenske kunstneren Jakov Brdar. Guiden vår fra gruppeturen fortalte at alle fjesene støpt i bronse skal forestille de forskjellige “maskene” vi ikler oss i et forsøk på å skjule våre virkelige følelser, og hvordan disse forandres i løpet av livet. Noen masker henger med oss lenge, mens andre hviskes ut og nye kommer til.


Jeg ble veldig fascinert av alle disse “maskene” med sine morsomme, triste, sprø og nifse uttrykk. Jeg endte med å gå tilbake hit flere ganger for å studere ansiktene på nært hold, mens 90-tallshiten “Faces” av 2 Unlimited spilte på repeat i hodet mitt.

Arkitekturen
Jeg har alltid vært interessert i både gammel og ny arkitektur, og Ljubljana byr på en herlig blanding av gamle og moderne stilarter.
I gamlebyen i Ljubljana kan du spasere mellom flotte pastellfargede barokk- og renessansebygninger, mens Dragebroen viser fram elementer av Art Nouveau. Den berømte slovenske arkitekten Jože Plečnik står bak mange av Ljubljanas byggverk, som blant annet Trippelbroen og Nasjonalbiblioteket. Har du vært i Praha, så har du sannsynligvis allerede sett noen av Jože Plečniks kreasjoner, hvor han eksempelvis var ansvarlig for renoveringen av Praha slott i mellomkrigstiden.






Kirkene i Ljubljana
Ljubljana har mange vakre kirker, men de to mest kjente er St. Nikolas-katedralen og den ovennevnte Franciskanerkirken. St. Nikolas-katedralen er byens hovedkirke og har en karakteristisk grønn kuppel og et sett med tvillingtårn. Opprinnelig var den en gotisk kirke før den på begynnelsen av 1700-tallet ble erstattet med dagens bygning i barokk stil. Jeg fikk ikke mulighet til å gå inn i hverken denne eller Franciskanerkirken, men begge skal ha flott interiør.






Markedet
På den østlige bredden av Ljubljanica-elva, der hvor kjærlighetsbroen krysser over, ligger markedet i Ljubljana. Her selges alt fra ferske kjøttprodukter og oster til blomster og håndverk – alt lokalprodusert. Markedsområdet inkluderer åpne boder, et innendørsmarked og den vakre arkaden designet av, ja, du gjettet det, Jože Plečnik.




Parken
Har du behov for litt avkobling eller en liten joggetur, er det bare å stikke innom Tivoli-parken i den vestlige utkanten av byen. Parken består av et stort rekreasjonsområde med et virvar av små veier på hver side av Jakopič-promenaden (selvfølgelig designet av Jože Plečnik) som leder opp til Tivoli-slottet. En tur i parken er sikkert aller best litt nærmere sommeren, når blomster og trær står i sin flotteste prakt.



Det alternative
Er du interessert i å se en litt mindre finpolert del av Ljubljana, og ta steget over på det som kanskje kan kalles “skyggesiden” av byen? Da må du ta beina fatt og finne Metelkova Mesto, en slags subkulturell enklave litt vekk fra sentrum i byen. Her har byens alternative kunstnere utfoldet seg fritt og skapt kreative kunstverk og fargerik graffiti, i et område som tidligere besto av militærkaserner.

Den tidligere “fristaten” Christiania i København popper inn i hodet mitt når jeg spaserer inn på området. Jeg var tilsynelatende den eneste turisten som våget seg inn her blant slitne alkoholikere og narkomane akkurat den dagen. De var sikkert ufarlige, men jeg holdt godt fast på mobilen, sånn just in case! Hvis du ikke ønsker å se åpenlys bruk av narkotika, bør du kanskje la være å besøke Ljubljanas alternative kunstscene.

Andre ting å gjøre i Ljubljana
Jeg rakk selvfølgelig ikke å teste ut alt av ting å gjøre i Ljubljana – byen har jo så mye å by på! En ting jeg droppet, som sikkert hadde vært veldig gøy, var en båttur på Ljubljanica-elven. Det skyldtes først og fremst at det var minusgrader og vind. Neste gang!

Hvordan kommer man seg til Ljubljana?
I skrivende stund går det ingen direktefly fra Norge til Ljubljana, men det er mange flyselskap som flyr dit med en mellomlanding. Flyplassen ligger 20-30 minutter unna sentrum. Fra flyplassen anbefaler jeg å booke transport til hotellet gjennom WelcomePickups. Da blir du hentet inne i ankomshallen, veldig greit! Sjåføren fortalte masse interessant om Slovenia og Ljubljana, og ga meg flere nyttige tips.

Hvordan kommer man seg rundt i Ljubljana?
De fleste av Ljubljanas attraksjoner ligger i gangavstand fra sentrum, så her er det bare å ta beina fatt. Ellers er sykkel et godt alternativ. De fleste fortauene har egne sykkelfelt, noe det forøvrig er lurt å huske på hvis du går til fots!

Hvor mange dager trenger man i Ljubljana?
Jeg synes at du må ha minst to dager for å få med deg de viktigste severdighetene i byen. Men allikevel anbefaler jeg å ha tre-fire dager til rådighet, så du får tid til et par dagsturer til nærliggende vakre Bled og Predjama slott/Postojna-grotten.

Er det trygt å reise til Ljubljana og Slovenia?
En kollega av meg som er fra det tidligere Jugoslavia, omtaler Slovenia som det tryggeste landet på Balkan. Min opplevesle av byen ga meg det samme inntrykket, Ljubljana er helt klart en av de tryggeste byene jeg har besøkt i Europa.

Hvilken myntenhet bruker man i Slovenia?
Euro. Slovenia ble innlemmet i EU allerede i 2004, og gikk over til å bruke Euro i 2007.

Håper du syntes guiden var nyttig? Kom gjerne med kommentarer under, pin innlegget på Pinterest, og husk å følge oss på Facebook og Instagram!