Lurer du på hva slags mat på Madeira du bør smake på? Vi guider deg gjennom øyas beste retter, fra saftige grillspyd til fisk med banan og den legendariske ponchaen.
Skal du reise til Madeira? Da er det bare å glede seg til å utforske øyas fantastiske kjøkken! Madeiras matkultur er full av spennende smaker som er inspirert av både Portugal, Sør-Amerika og Afrika.

Hvis du lurer på hva du skal spise på Madeira, har vi samlet noen av de lokale rettene og drikkene vi likte best her. Enten du elsker sjømat, grillet kjøtt eller søte fristelser, vil disse rettene garantert gjøre inntrykk på smaksløkene dine.
Vi slenger også med noen tips til gode restauranter i Funchal.
Picanha Grelhada: Grillet kjøtt
Picanha Grelhada er en populær portugisisk rett som ofte står på menyen hos grillrestauranter på Madeira.
Supermøre skiver av grillet oksekjøtt serveres med enkelt tilbehør som stekte poteter, salat og en sitronskive. Herlig enkelt!

Kotelett a la Madeira: Kjøtt med Madeira-saus
Kotelett (eller annet kjøtt) i Madeira-saus med valgfritt tilbehør som ris, salat eller poteter.

Bolo do caco: Verdens beste hvitløksbrød
Bolo do Caco er rett og slett hvitløksbrød – men for et fantastisk hvitløksbrød!
Det flate runde brødet er laget av hvetemel og søtpotet og serveres som tilbehør til de fleste retter, rykende varmt, en anelse søtt og med hvitløkssmør som smelter på tunga.
Veldig avhengighetsskapende!

Lokal mat på Madeira: Carne Vinha d’Alhos
Carne Vinha d’Alhos er typisk street food på Madeira som består av svinekjøtt kokt så mørt at det faller fra hverandre, i en herlig blanding av vin, eddik, hvitløk og laurbærblad. Kjøttet brukes ofte i sandwich med det himmelske hvitløksbrødet Bolo do Caco.
Du får blant annet kjøpt Carne Vinha d’Alhos i matboder, små bakerier og på marked i Funchal.

Peixe espada preto: Stekt fisk
Dolkfisk (black scabbard/peixe espada pret) er en veldig populær fisk på Madeira. Den er stygg som juling, men har en veldig mild og god smak som selv de som ikke er kjempeglad i fisk gjerne liker.

Fisken kan serveres på mange måter, men den mest spesielle er kanskje sammen med stekt banan. Fisk med banan var ikke min favoritt når det gjelder mat på Madeira, men alt bør prøves én gang!

Espetadas: Grillspyd med oksekjøtt
Madeira er kjent for sine store grillspyd med oksekjøtt som kalles espetadas – saftig kjøtt krydret med salt, pepper, hvitløk og laurbærblad grillet over kull.
Det ble opprinnelig laget på grener fra laurbærtre, men i dag brukes også metallspyd.
Du får selvølgelig også grillspyd med andre typer kjøtt og fisk.

Arroz: Portugisisk ris
Portugisisk ris minner litt om risotto, og kommer i flere smakfulle varianter. Noen av de vanligste er portugisisk ris med tomat (arroz de Tomate), and (arroz de Pato) og sjømat (arroz de Marisco).

Fejoada: Bønnestuing
Fejoada er en tradisjonell rett på Madeira og i Portugal, og den er også populær i Brasil. Det er en kraftig stuing med bønner og svinekjøtt eller storfekjøtt som kokes lenge sammen med løk, hvitløk, tomat og laurbærblad.
Her bruker man mange deler av grisen, som ribbe, ører og føtter. Det er også vanlig å ha chorizo, blodpølse og røkt skinke oppi.
Litt for kraftig kost for meg, men veldig god på smak.

And
And brukes i mange retter fra både Madeira og Portugal. Den serveres på ulike måter, f.eks. med Madeira-saus eller appelsinsaus.

Ristede kastanjer
Du trenger ikke tråle mange gater i Funchal før du kjenner duften av ristede kastanjer erte neseborene.
Personlig synes jeg det er litt oppskrytt, men de lokale ser ut til å elske det. Ristede kastanjer er en veldig populær street food på Madeira som du får kjøpt i gateboder.

Dessert på Madeira
Hvis du liker å avslutte måltidet med noe søtt, er det veldig mye god dessert på Madeira. Her er noen forslag.
Pastel de Nata
Pastel de Nata (eller Pasteis de Nata) er kanskje den mest kjente portugisiske desserten, og disse nydelige små kremfylte kakene får du selvfølgelig også tak i på Madeira.
Bakerikjeden Nata 7 tilbyr noen av de beste i Funchal, og innbyggerne selv hevder at de er minst like gode som den berømte fra Belem i Lisboa.
Det vet jeg ikke helt, men den var absolutt godkjent!

Ostekake med syltetøy
Denne ostekaken er laget med cottage cheese og serveres med syltetøy/rørte bær. Jeg er vanligvis ingen fan av cottage cheese, men denne var faktisk veldig god – jeg hadde aldri gjettet at det var cottage cheese!

Madeira-kake: Bolo de Miel
Mange forbinder Madeira-kake med en lys formkake. Kaken ble ofte servert i Storbritannia sammen med te og et glass Madeiravin, men utover det har den ingenting med Madeira å gjøre.
Den tradisjonelle Madeira-kaken som faktisk kommer fra Madeira, er en mørk og saftig kake laget av honning, melasse, nøtter og krydder.
Denne kaken skal ha en holdbarhet på hele fem år, men hvem klarer å ha en kake liggende så lenge? Den skal ikke deles i biter med kniv, men rives fra hverandre med hendene for å bevare saftigheten.

Et av de beste stedene å kjøpe Madeira-kake og diverse andre småkaker og kjeks, er på Fábrica Santo Antonio i Funchal. Denne kakefabrikken har holdt koken siden 1893, og pakker kakene sine i veldig fine bokser som passer perfekt å gi i gave.
Cookies – Broas de mel de cana
Tradisjonelle runde cookies eller kjeks med honning og krydder. Du finner også varianter smaksatt med pasjonsfrukt, ingefær og kokos.
Dessert med pasjonsfrukt
Pasjonsfrukt dyrkes lokalt på øya, og dukker opp i mange desserter på Madeira.
Du finner pudding med pasjonsfrukt, pasjonsfruktsaus og kaker og kjeks med pasjonsfruktsmak.

Sjokolade
Visste du at Madeira lager sin egen sjokolade?
Lekre konfektbiter fylt med lokale ingredienser som Madeira-vin, pasjonsfrukt, pistasj og kokos.
Denne sjokoladebutikken var rett innenfor inngangspartiet til Mercado dos Lavradores i Funchal.

Drikke på Madeira
Te
Man dyrker også te på Madeira. På tehuset Loja do Cha i Funchal kan du drikke økologisk dyrket te med lokalproduserte ingredienser fra Madeira og Azorene, som banan, jordbær og gurkemeie.
De har også grønn te og til og med en blå te inspirert av havet.

Kaffe
Det er ikke alltid så lett å bestille seg en kaffe når man er i utlandet. Her er det portugisiske navnet på noen vanlige typer kaffe:
- Bica: Litt større og mildere enn en italiensk espresso.
- Garoto: Liten kaffe med melk servert i espressokopp.
- Chino: Vanlig svart kaffe uten melk.
- Chinesa: Kaffe med melk servert i vanlig kaffekopp.
- Galão: Kaffe med mye skummet melk servert i høyt glass (minner om kaffe latte).
- Cappuccino: Her er det mye rart du ender opp med. Når vi bestilte cappuccino fikk vi alt fra vanlig kaffe med melk til kaffe mokka. Vi fant heldigvis en liten kaffebar utenfor hotellet som klarte å lage en vanlig cappuccino.
Finnes det Starbucks på Madeira?
Det finnes faktisk bare én Starbucks på Madeira, og den ligger på flyplassen. Du finner generelt ikke så mange internasjonale store kaffekjeder som dette hverken på Madeira eller i Portugal.
Poncha
Du kan ikke reise til Madeira uten å prøve den lokale drikken Poncha (ca. 37 %). Den lages av ferskpresset fruktjuice, honning og aguardente de cana (en rom laget på sukkerrør) som mikses sammen i en mugge ved hjelp av en spesiell pinne.

Poncha ble til på 1400-tallet da Madeira var et viktig handelsknutepunkt. Lokale sjømenn og handelsmenn fant ut at rom kan blandes med lokale ingredienser som var lett tilgjengelig på øya.

Den tradisjonelle varianten heter Poncha do Pescador og lages med sitronsaft. Andre populære varianter er appelsin, tangerin, lime og pasjonsfrukt. Du finner også mer eksperimentelle varianter som kiwi og dragefrukt.
Du får tak i poncha på en rekke restauranter på Madeira, på markedene og i de fleste barer.

Nikita
Nikita er en merkelig cocktail som lages av ananasiskrem, ananasjus, øl og hvitvin. Det høres helt sprøtt ut, men det var farlig godt hvis du liker milkshake!

Madeiravin
Madeiravin, eller bare Madeira, er en forsterket vintype som lages på Madeira. Den kommer i både søte og tørre varianter, og det finnes bare 8 autoriserte produsenter.
Omtrent 85 % av Madeira-vin produseres av den røde druen Negra Mole. De fire hvitvinsdruene som brukes mest, er Malvasia, Bual, Verdelho og Sercial.
En av de mest kjente merkene er Blandy’s. De har et utsalgssted med bar i Funchal hvor du kan få en introduksjon eller bare smake på forskjellige typer.

Øl på Madeira
Det desidert største lokale ølmerket heter Coral og eies av Heineken.
Det finnes også noen lokale håndverksøl, som for eksempel Vilhoa.

Les mer om portugisisk vin og annen drikke her
Brus fra Madeira
Hvis du foretrekker alkoholfritt, kommer den lokale brusen Brisa i mange forskjellige smaker. Den brukes også mye i alkoholfrie cocktails.
Restauranter på Madeira
Her er noen tips til restauranter i Funchal på Madeira som vi likte.
Restaurante / Bar Escadina: Vi spiste flere ganger på denne koselige restauranten som ligger i gamlebyen i Funchal. Her er det veldig avslappet stemning, hyggelige ansatte og nydelig lokal mat til en god pris.
Informal Restaurant: Denne restauranten ligger i nærheten av katedralen i Funchal. Den er veldig populær, så det kan lønne seg å bestille bord.
O Piano Restaurant: Ligger sentralt i Funchal med en avslappet atmosfære, og en meny full av gode lokale retter.

Barer på Madeira
Flair Spot Bar: Denne baren serverer de kuleste cocktailene i Funchal! Den ligger i gamlebyen i Funchal, og har en stor cocktailmeny i tillegg til andre drikkevarer og småretter.

To barer spesielt kjent for sin Poncha:
- N2 – Bar Number Two
- Rei da Poncha
Marked på Madeira
På Mercado dos Lavradores i Funchal bugner det over med fargerik eksotisk frukt.
Vær oppmerksom på at mye av frukten faktisk importeres fra Sør-Amerika og andre land, at det er en del turister her og at det dermed ikke nødvendigvis er det rimeligste stedet å handle. Men det er gøy å gå rundt og titte på all den fargerike frukten.

Fun fact: På Madeira dyrkes det mye bananer, pasjonsfrukt og sitrusfrukter. Bananene er veldig søte og gode, men for små til at EU ønsker å importere dem.
Tips:
Vi var med på en food tour i Funchal, hvor vi fikk smake på lokal mat og drikke på noen av de beste stedene i Funchal. Anbefales!
Turen kan du booke her:
Følg oss på Instagram for flere reisetips!
Fin artikkel 🙂 Gøy med så mange rare drikker!
Takk!:D
Veldig mye rart de putter i glasset på Madeira, ja! Men det meste var faktisk kjempegodt 🙂