Tirana er en fargerik og unik europeisk hovedstad – perfekt for deg som er ute etter en litt annerledes storbytur.
Vi landet med blandede forventninger på Moder Teresa Internasjonale Lufthavn utenfor Tirana. Flyplassen har fått dette navnet fordi Moder Teresa ble født nettopp i Albania, en av mange ting vi ikke visste om Albania før vi reiste hit. Men i løpet av oppholdet vårt ble vi positivt overrasket over dette lille landet ved Middelhavet.
Teksten inneholder en link til en av våre samarbeidspartnere. Det betyr at vi får en liten provisjon hvis du booker gjennom linken, uten at det blir dyrere for deg. På denne måten støtter du bloggen vår. Takk!
Hvordan kommer man seg fra flyplassen til Tirana sentrum?
Det er tre alternativer for å komme seg inn til sentrum av Tirana – taxi, buss eller leiebil. Begge deler tar ca. 30 minutter.
Taxi
Hvis du går for taxi, er det viktig å sjekke at det er en ordentlig taxi. Det er mye pirattaxier i Tirana, og spesielt på flyplasser og store bussholdeplasser (vi endte opp i en pirattaxi uten å skjønne det før vi hadde satt oss inn ved en annen anledning). Sørg for å avtale prisen på forhånd, eller se at taksameteret er slått på.
Buss
Det andre alternativet er flybussen, som vi valgte å prøve oss på. Kvaliteten på disse bussene kan ikke akkurat sammenlignes med flybussene her hjemme i Norge. Du sitter kjempetrangt, det er ikke aircondition, og bussen kjører ikke før den er full selv om den offisielt skal gå en gang i timen. I tillegg måtte vi lete litt før vi fant bussen som kun har et lite A4-ark i frontruta der destinasjonen står. Ikke spør taxisjåførene som står rett utenfor ankomsthallen, slik vi gjorde. Svaret vi fikk var «No bus. Two hours.» Det var selvfølgelig ikke riktig. Bussen gikk straks den var full, noe som ikke tok mer enn 15 minutter.
Dette var opplevelsen vår i 2022, men allerede året etter hadde de fått nye, større busser!
Bussen drives av LUNA Travel og heter Rinas Express. Den koster i underkant av 50 kroner (4 €), og du kan betale med kontanter (albanske LEK eller Euro) på bussen. Den har endeholdeplass ved en park i sentrum av byen, i nærheten av Nasjonalteateret og Skanderbeg Square. Dersom du ønsker å hoppe av tidligere, gir du bare beskjed til sjåføren.
Leiebil
En tredje mulighet er leiebil. Det er et stort utvalg av leiebilbyråer på flyplassen, og det er forholdsvis greit å kjøre bil i Albania. Men du bør lese guiden vår til bilkjøring i Albania først. Det er særlig nyttig med leiebil hvis du skal videre til andre byer enn Tirana. Under kan du sammenligne priser på leiebil og eventuelt booke en bil.
Ting å gjøre i Tirana
Albania er blant de fattigste landene i Europa, men landets økonomi har tatt seg betydelig opp i nyere tid. Kontrastene er store og godt synlige i hovedstaden, med tiggere på gatehjørnene og bygninger med avskallet maling noen steinkast unna speilblanke skyskrapere, hypermoderne konseptbarer og en svært levende cafekultur som samler både lokale og turister.
Hovedstaden bærer også preg av å være under oppussing, med en rekke nye hoteller, kontorbygninger og skyskrapere under konstruksjon rundt om i byen. Mye var stengt på grunn av vedlikehold og oppgraderinger da vi besøkte Tirana sommeren 2022, men i år (2023) var det meste ferdig og åpent for publikum.
Hovedstaden byr på et solid utvalg av severdigheter og spennende opplevelser. Byen er et oppussingsobjekt på vei opp i verden, og vi spår at populariteten vil øke kraftig i årene som kommer.
Sheshi Skënderbej
Sheshi Skënderbej, eller Skenderbegplassen, er et ypperlig sted å starte utforskningen av byen. Dette er et stort åpent torg i sentrum, dekket av en mosaikk av fargerike fliser. Plassen har fått sitt navn etter Albanias nasjonalhelt Gjergj Kastrioti Skënderbeu som regjerte på 1400-tallet. Torget, på hele 40 000 kvadratmeter, er omkranset av en rekke interessante bygninger. Her ligger blant annet rådhuset, Nasjonalbiblioteket, Tiranas klokketårn, Hajji Et’hem Bey Moskeen og det Nasjonalhistoriske Museet.
Når Tiranas klokketårn er åpent, kan du klatre opp de rundt 90 trappene opp i tårnet og beundre en flott 360 graders utsikt over byen og Skenderbegplassen.
Hajji Et’hem Bey Moskeen er også verdt å svinge bortom når du vandrer rundt på torget. Dette er Albanias eldste moské og en av svært få religiøse bygninger som overlevde kommunisttiden i landet. Moskeen er bygget i osmansk stil og har flotte freskoer på utsiden. Siden religion var forbudt, forble bygningen stengt helt fram til januar 1991, da mer enn 10 000 deltok i en ulovlig religiøs protest. Denne hendelsen markerte begynnelsen på kommunismens fall og var en gjenfødelse av religiøs frihet i Albania.
Pyramiden i Tirana
Et lite stykke unna torget finner du Tiranas Pyramide, en arv fra kommunisttiden i Albania. Pyramiden ble opprinnelig bygget som et museum til ære for Enver Hoxta, den tidligere kommunistiske lederen i landet. Siden den ble bygget, har den hatt flere funksjoner. Den har bl.a. vært en nattklubb, og under krigen i det tidligere Jugoslavia ble pyramiden faktisk benyttet som base for NATO. Bygningen har fått et ordentlig ansiktsløft de siste årene, og er nå et senter for teknologi, kunst og kultur.
Blloku
Et steinkast unna pyramiden entrer du Blloku, Tiranas mest populære og velutviklede byområde, godt krydret med hippe barer og trendsettende restauranter. Før i tiden var bydelen avstengt for vanlige folk, det var utelukkende medlemmer av det kommunistiske partiet som bodde og levde her. Du kan fortsatt se det tidligere huset til diktatoren Enver Hoxha, nå omgjort til et museum.
Blloku er et perfekt sted å teste ut albansk øl. Les vår guide til albansk øl, så vet du hva du skal se etter!
Blloku er nå blitt det fineste (og dyreste) stedet å bo i Tirana. Hvis du ønsker å nyte et vibrerende og spennende uteliv, er det hit du må dra! Slukk tørsten med unike og innovative drinker på en av de fargerike barene, eller sett deg ned på en finere restaurant og spis alt fra kjente internasjonale retter til fine dining-versjonen av det albanske kjøkken.
Kunstig innsjø
Skulle du trenge en liten pause fra den “ørlite” støyende biltrafikken (Ja, albanere er et snev utålmodige bak rattet. Sjekk ut dette innlegget: 10 ting det er greit å vite før du reiser til Albania. ) og det yrende livet i byen, er Tiranas kunstige innsjø et fint sted å slappe litt av. Her kan du for eksempel finne deg en plass under en palme og lese en bok, eller få unnagjort litt jobb på laptopen. Er du en ornitolog, kan du studere det spennende fuglelivet ved innsjøen.
Dersom du ønsker å gå hele turen rundt, er det nok lurt å sette av en time eller to, da det er litt over fem kilometer å gå. Orker du ikke å gå hele veien rundt, kan du for eksempel slå deg ned på av en av de mange små kafeene i området rundt parken. Rumler det i magen, finner du også mange gode spisesteder i nærheten. Vær obs på at det er en del løshunder i parken, og at vannkvaliteten ikke er på topp, så bading frarådes.
Bunk’art 2
Det er to såkalte Bunk’art-museer i Tirana. Mens nummer én ligger litt i utkanten av byen, befinner det andre seg midt i sentrum. Museene er tidligere undergrunnsbunkere som var ment som tilfluktsrom for diktatoren og den politiske eliten i tilfelle den kalde krigen utviklet seg til en atomkrig. Nå er de konvertert til historiemuseer med interaktiv kunst. Bunk’art 2 er det minste og nyeste av museene, og befinner seg i kort avstand fra Skenderbegplassen. Har du flere dager til rådighet, så anbefaler vi deg til å ta en tur til Bunk’art 1 også, men hvis ikke, så bør du i hvert fall ta deg tid til en tur innom Bunk’art 2. Her får du et glimt av den dystre og paranoide tiden landet befant seg i etter andre verdenskrig, og hvordan livet var for militæret og kommunistpolitiet.
Tirana Castle (Kalaja e Justinianit)
Et lite steinkast fra Skenderbej-plassen ligger Tirana Castle, ruinene etter et tidligere bysantisk festningsanlegg. Festningen lå der hovedveiene mellom øst-vest og nord-sør krysset hverandre.
I 2018 ble det åpnet en basar som forsøker å skape en fusjon mellom det tradisjonelle og det moderne i Tirana. En liten gågate slynger seg mellom restauranter, barer og små, koselige butikker som selger autentisk albansk håndverkskunst og suvenirer.
Tirana New Bazaar
Som navnet antyder, er Tiranas New Bazaar ganske ny i den albanske hovedstaden. Dette er et område som ligger 10–15 minutters gange fra Skenderbej-plassen og inkluderer et stort matmarked og bruktmarked i tillegg til kafeer og små tavernaer som serverer albansk tradisjonsmat.
Dette var kun et lite utvalg av alt Tirana har å by på. Hvis du har mer tid til rådighet, kan vi anbefale denne dagsturen til Dajti fjellet og Bunk’art 1.
Er Tirana billig?
Ja, absolutt. Som norsk turist eller digital nomade kan du bo og leve veldig billig her.
Eksempelvis kostet en treretters middag for to inkludert en stor karaffel med vin mellom 250 og 350 kroner (2023). Selv om det var svært gunstige priser, gikk ikke dette utover kvaliteten på det vi ble servert. Tvert imot får du masse spennende og friske smaksopplevelser, særlig hvis du elsker å teste ut lokale matretter.
Les vårt innlegg om albansk mat og drikke.
Standarden på hotellene i byen er nok litt varierende, men du får brukbar overnatting i dobbeltrom på et tre stjerners hotell til priser fra 300 kroner og oppover. Engelskkunnskapene til de ansatte på hotellene er også varierende. Men hvis du kan noen gloser på italiensk, kan det komme godt med, da veldig mange albanere har det som sitt andre eller tredje språk. Vi var stort sett fornøyd med de to hotellene vi bodde på under oppholdet vårt i Tirana.
Hvorfor reise til Tirana?
- Varm og solrik destinasjon
- En av Europas billigste hovedsteder
- Nyskapende og samtidig tradisjonsrik matscene
- Moderne cafeer og konseptbarer
- Historiske attraksjoner og kunst fra kommunisttiden
Tirana passer ikke for deg som:
- Forventer jevn standard på hoteller
- Vil ha komfortabel lokaltransport som er lett å finne frem til
- Blir stresset av en tvilsom taxinæring
- Vil kommunisere enkelt på engelsk
Andre byer i Albania
Hvis Tirana høres spennende ut, men du ønsker kanskje strender og litt mer sydenfølelse? Da er kanskje Saranda eller Durrës bedre alternativer.
Les vårt innlegg om Saranda og guiden vår til Durrës.
Er du glad i historie og gammel arkitektur? Da må du ta turen til de to vakre byene Berat og Gjirokaster.