Jaipur er kjent for sine karakteristiske rosa bygninger og majestetiske fort. I tillegg er det en fargeklatt av historie, kultur og tradisjoner.
Jaipur er en av de tre hjørnene i Indias «gylne triangel», sammen med Delhi og Agra. Denne byen har stått på bucket-lista mi lenge, og levde opp til forventningene med sine eventyrslott, pastellrosa bygninger og slentrende kuer i gatene.
Jaipur er hovedstaden i Rajasthan, og ble grunnlagt i 1727 av Maharaja Jai Singh II. Men det var først da selveste prinsen av Wales skulle komme på besøk i 1876 at hele byen fikk et rosa penselstrøk. Rosa symboliserer nemlig gjestfrihet, og Singh II bestemte seg like godt for å male hele bykjernen rosa til ære for prinsen. Denne delen av byen kalles i dag for gamlebyen i Jaipur.
Her finner du nok attraksjoner og opplevelser til å fylle flere uker, fra museer og storslagne fort til økoturisme, matlagingskurs, apetempler, trekking og shopping.
Vi hadde bare et par dager, og måtte prioritere hardt!
Her er en liten guide til Jaipur med noen av de viktigste attraksjonene. Du får også noen tips til å velge hotell i Jaipur, og et par gode restauranter.
Innlegget inneholder link til en av våre samarbeidspartnere. Booker du gjennom linken får vi en liten provisjon uten at det koster deg noe ekstra. Slik støtter du bloggen vår. Tusen takk! 🙂
Amber Fort
En kort kjøretur utenfor byen troner Amber Fort over fjellandskapet. Det er også kjent som Amer Fort, Amer Palace eller Amber Palace, og ble påbegynt i 1592. I dag står det på UNESCOs verdensarvliste.
Fortet er bygget i rød og gul sandsten og hvit marmor. Det er et veldig godt eksempel på arkitektur inspirert av både hinduisme og islam, som du ser mye av i hele India.
Du tilbringer lett noen timer med å vandre mellom de ulike gårdsplassene, hagene og restene av rom som speilsalen og haremet.
Fortet inneholder også det lille tempelet Shila Devi. Ifølge en legende ble det opprinnelig ofret menneskehoder her, før gudinnen lot seg overtale til å akseptere geitehoder i stedet.
Maota Lake som ligger foran fortet, er en veldig bra bildespot. Her er det også lyd- og lysshow om kvelden på både engelsk og hindi.
Amber Palace ligger på en topp, og du kan kjøre hele veien opp. Turister tilbys også å ri på elefanter, noe vi ikke anbefaler av hensyn til dyrevelferd.
Åpent daglig 8-17.30
City Palace
I hjertet av den rosa byen ligger City Palace. Også dette palasset ble bygget av Sing II, og er fremdeles delvis bebodd av kongelige etterkommere.
Et av de mest spektakulære punktene er inngangsporten, og på innsiden finner du flere flotte bygninger. Du finner også et museum med en samling av kongelige klær og våpen.
Hawa Mahal – Vindens palass
Hvis du har sett bilder av Jaipur, er det ganske sannsynlig at du har sett nettopp Hawa Mahal. Denne ikoniske femetasjers bygningen i rosa sandsten er en av de mest fotograferte attraksjonene i Jaipur.
Hawa Mahal ble bygget i 1799, og har det poetiske kallenavnet «Vindens palass». Det ble også bygget av en poet, nemlig Sawai Pratap Singh. Han var både konge og dikter under pseudonymet “Sawai”, og bygget palasset som et sommersted for han og familien.
Utsiden ble utformet for å ligne kronen til Lord Krishna. Alle vinduene som dekker den cupcake-lignende fasaden, hadde både en dekorativ og praktisk funksjon. De fungerte nemlig som et naturlig ventilasjonssystem så sval vind kunne sveipe gjennom palasset på de glohete sommerdagene.
Palasset var også populært blant de kvinnelige medlemmene av kongefamilien, som kunne observere liv og røre (og det er det mye av i Jaipur) utenfor, uten å bli sett selv.
Håndverkstradisjoner og shopping
Jaipur er veldig stolt av sine håndverkstradisjoner.
Du kan for eksempel besøke tradisjonelle tekstil-, teppe- eller smykkefabrikker. Mange av disse håndverksyrkene går i arv generasjon etter generasjon, og alt utføres for hånd etter gamle tradisjoner. Det er ganske imponerende å se hvor mye arbeid som ligger bak et teppe eller en kjole med tekstiltrykk.
Disse stedene ønsker selvfølgelig også å selge deg ting, så forvent en salgspitch på slutten av omvisningen. Vær klar og bestemt hvis du ikke vil kjøpe noe. Hvis du finner noe du har lyst på, er det som regel rom for å prute.
Panna Meena Ka Kund – Trappebrønn
Denne gamle trappebrønnen i hvit stein ligger ikke så langt fra Amber Fort. Slike trappebrønner finnes flere steder i Vest-India, og er en genial måte å samle opp vann på.
Under regnsesongen samler regnvannet seg i midten som går dypt ned i grunnen. Og når den lange tørkesesongen kom, kunne innbyggerne spasere opp og ned trappene for å hente vann.
Jal Mahal – Palasset på vannet
Jal Mahal kalles også Lake Palace, og årsaken til det er ikke noen stor gåte. Det sandfargede palasset ligger nemlig midt ute på innsjøen Man Sagar, og ser nesten ut som om det flyter oppå vannet.
Palasset ble bygget på 1700-tallet av Singh I som en jakt- og rekreasjonsbolig, og senere oppgradert av Singh II. Området rundt innsjøen var kjent for sitt frodige landskap og fugleliv, og var dermed perfekt for jaktturer.
Det er kun den øverste etasjen som er synlig. Under vann ligger hele fire etasjer, og bygningen er spesialkonstruert for å tåle vanntrykket og fuktigheten.
Det er ikke mulig å gå inn i palasset, men man kan se det fra bredden av innsjøen eller ta en båttur for å komme litt nærmere.
Hotell i Jaipur
Når du skal booke hotell i Jaipur, er det flere gode områder å velge mellom:
- Pink City (Gamlebyen i Jaipur): Kort vei til attraksjoner som Hawa Mahal og City Palace.
- Bani Park: Roligere område rett utenfor sentrum med en litt roligere atmosfære.
- MI Road (Mirza Ismail Road): Område med mange restauranter og butikker.
- Amer Road: Kort vei til Amer Fort og Jal Mahal. Litt roligere enn i sentrum.
- Raja Park: Roligere område litt utenfor sentrum.
Bra hotell i Jaipur
Vi hadde mange «interessante» hotellopplevelser i India, men i Jaipur var vi veldig fornøyde.
Vi bodde på Ramada by Wyndham i Raja Park. Dette er et litt bedre hotell, men fortsatt ikke kjempedyrt, og vi følte at vi fikk veldig god valuta for pengene. Og om det er én ting vi lærte «the hard way», er det at det lønner seg å bruke noen ekstra kroner på et godt hotell i India.
Hotellet var rent (og det er ingen selvfølge i India), rommene var store og komfortable og frokosten var en av de beste vi fikk i India.
Hotellet har også et svømmebasseng på taket, spa-avdeling og et lite treningsrom med tredemøller og håndvekter.
Området var veldig stille og rolig (til Jaipur og India å være …).
Her kan du booke hotellet:
Restauranter i Jaipur
Jaipur har massevis av gode restauranter i alle prisklasser. Siden dette er en by med ganske mange turister, finner du både indisk og internasjonal mat på menyen.
Her får du to forslag til gode restauranter i Jaipur:
Piante Kitchen and Bar
Denne restauranten ligger i området Raja Park og hører til Hotel Kings Corner. Her har de en stor cocktail- og mocktail-meny, og et greit utvalg av vin og øl.
De har også veldig god mat, med både indiske og internasjonale små og store retter.
Peacock Rooftop restaurant
Denne restauranten ligger i området Bani Park og er en av de mest trendy restaurantene i Jaipur. Restauranten har et stort og koselig lokale på toppen av Hotel Pearl Palace, med veldig stilig og fargerikt interiør.
Denne restauranten har både indiske og internasjonale retter på menyen, og om kvelden er det live musikk og god stemning.
Likte du dette innlegget? Del det gjerne, eller legg igjen en kommentar!