Hvis du tenker at tyrkere kun drikker raki, tar du feil. Øl er faktisk den foretrukne drikken når tyrkere skal kose seg, foran både vin og raki. Kanskje det er fordi øl er mye rimeligere, men kanskje også fordi øl passer veldig godt til grillmat, som er veldig populært i det tyrkiske kjøkken. Her følger en guide til tyrkisk øl.
Historien til øl i Tyrkia
Spør du folk om tyrkisk øl, vil nok de fleste nevne Efes. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at nesten 9 av 10 øl som selges i Tyrkia, er nettopp Efes. Ølmerket kom på markedet i 1966, og har siden den gang gradvis vokst til å bli det dominerende ølet i landet. Men historien til øl i Tyrkia starter på 1800-tallet, mens landet fortsatt var en del av det osmanske riket.
Selv om osmanerne forbød drikking av alkohol, var det likevel vanlig at de høytstående i samfunnet nøt alkohol. Noen minoriteter var dessuten unntatt fra loven og kunne produsere alkohol. Man antar at ølbrygging ble startet av armenere i den østlige byen Erzurum. Øl ble både brygget og servert i egne «ølhager» kalt bira bahçeleri.
I 1893 startet driften ved det første store kommersielle bryggeriet i Feriköy i Konstantinopel, som var navnet på Istanbul fram til 1930. Bryggeriet ble opprettet og drevet av brødrene Bomonti fra Sveits, og oppnådde raskt anseelse og popularitet. Bomonti-bryggeriet ble til og med offisiell leverandør av øl til sultan Abdülhamid II og hans undersåtter.
De første tiårene hadde Bomonti-brødrene flere konkurrenter, men ingen klarte å oppnå samme suksess. Men i 1938 tok den tyrkiske staten over bryggeriet, og det har siden operert under flere ulike navn til det ble stengt ned i 1991.
I mellomtiden dukket altså Efes opp, og tok etter hvert store andeler av markedet. På 80-tallet ble Anadolu Efes-bryggeriet markedslederen og har nå mer enn 80 prosent av markedet. De har til og med blåst støvet av Bomonti-ølet, og produserer nå ølet etter den opprinnelige oppskriften.
Det siste tiåret, til tross for myndighetenes forsøk på å begrense salget av alkohol, har det kommet en rekke håndverksbryggerier på banen. Gara Guzu er en av de mer etablerte aktørene, og er kanskje den som er lettest tilgjengelig. Men flere barer rundt om i Istanbul har nå et utvalg av lokale kreasjoner på menyen. Særlig i det populare Beşiktaş-området finner du utesteder med godt utvalg av både lokale øl i tillegg til importøl.
Her er en liten gjennomgang av de forskjellige ølene vi testet i Istanbul.
Anadolu Efes
Efes er som nevnt det markedsledende ølbryggeriet i Tyrkia. De har hentet navnet fra den antikke byen Ephesus. Efes ble først brygget i havnebyen Izmir på Tyrkias østkyst. Nå driver Anadolu Efes Group på globalt nivå, og Efes eksporteres til mer enn 70 land.
Efes Pilsen (5 %) – Efes Pilsen er en lys pilsner som fungerer greit i varmen, men for å være helt ærlig syntes jeg den var litt kjedelig.
Efes Özel Seri (4,5 %) – Kaldfiltrert øl med frisk og ren smak. Lettdrikkelig og smooth pils med lett sitruskick.
Efes Malt (5 %) – Denne er fyldig, søt og litt mektig. Usikker på om jeg hadde orket å drikke flere etter hverandre.
Efes Pilsen Reserve (5 %) – En Amber lagerøl med smak som minner litt om mørk sirup. Ikke så verst.
Bomonti Filtresiz (4,8 %) – Ufiltrert lagerøl som smaker godt når den er iskald. Ble litt fort tam i varmen i Istanbul. Må si jeg foretrekker denne framfor Efes Pilsen.
Bomonti NEIPA (6 %) – Veldig frisk og lett IPA, god balanse mellom søtt og bittert. Denne lages av et eget eksperimentelt mikrobryggeri i regi av Efes, kalt Efes Innovasjonsverksted (Efes Yenilik Atölyesi).
Bomonti Weizenbock (6,5 %) – Søt og kremete hveteøl med bananaktig smak. Denne er også fra Efes sitt mikrobryggeri.
Türk Tuborg
Türk Tuborg er den andre store ølprodusenten i Tyrkia. Bryggeriet startet opp i 1967 og var tidligere et datterselskap av danske Tuborg. Türk Tuborg produserer en rekke spennende egne øl, i tillegg til Tuborg og Carlsberg på lisens.
Frederik India Pale Ale (5,2 %) – En helt grei IPA fra Türk Tuborg. Litt kjedelig kanskje.
Frederik Yakima IPA (6,5 %) – En American IPA – lys gul i fargen, og med et søtlig og fruktaktig preg. Likte denne litt bedre enn den vanlige IPA-en.
Frederik Wheat IPA (5,4 %) – Spennende hvete-IPA, med behagelig sødme og et svakt preg av sitrusfrukter.
Frederik Märzen Lager (5,7 %) – Ravfarget lagerøl brygget etter en gammel tysk metode. Deilig kremete karamellsmak, men kanskje litt vel mektig.
Gara Guzu
Det familiedrevne Gara Guzu var et av de første håndverksbryggeriene i Tyrkia. Ekteparet Akgonca og Ataç Besi drev først med produksjon av olivenolje, men etter en reise til Sør-Amerika hvor de lærte om malt- og ølproduksjon, startet de å brygge øl i stedet. Siden 2014 har Gara Guzu vokst, de har vunnet internasjonale priser og eksporterer nå til åtte land.
Gara Guzu Summer IPA (4,5 %) – En frisk og lett IPA, med akkurat passe balanse mellom bittert og søtt. Smak av tropiske frukter som mango og pasjonsfrukt.
Gara Guzu Amber Ale (4 %) – En umiddelbar favoritt med sin komplekse smak. Ikke for bitter, ganske fyldig, men likevel ikke tung å drikke.
Gara Guzu Red Ale (7 %) – En eksperimentell Red Ale fra Gara Guzu. Her er det tilsatt både rødbeter og furuhonning! Smaken er middels fruktig, med en søtlig aroma av karamell. På tross av sin komplekse smak føltes den lett å drikke.
3 Kafadar
3 Kafadar betyr «3 kompiser». Ideen om å starte mikrobryggeri kom etter at de tre vennene var på ferie i 2013 i Tyskland under feiringen av oktoberfest. Ølen de smakte på der, var så mye bedre enn det de var vant til fra hjemlandet. Ønsket om mer smaksrike øl i Tyrkia, resulterte i åpningen av håndverksbryggeriet 3 Kafadar i 2019 i Başakşehir.
3 Kafadar Mosaic IPA (6 %) – Herlig smaksrik og fruktig IPA. Balansert bitterhet.
3 Kafadar Gece Irish Stout (5 %) – Bekmørk og mektig Irish Stout. Her er det smak av karamell, bitter sjokolade og mørkbrent kaffe. Litt tyngre å drikke enn for eksempel en Guinness.
Knidos Brewery
Knidos er et mikrobryggeri i den lille kystbyen Datça i den sørvestlige delen av landet. Knidos var navnet på en gammel by som en gang lå i det samme området.
Knidos Pilsner (5 %) – Frisk og god pilsner, perfekt i varmen!
À Santé
Dette lille bryggeriet i Adana ble startet av en far og hans sønn, begge med sans for god øl.
À Santé Saison (5 %) – Denne ølen i belgisk Saison-stil gir deg nesten følelsen av å drikke en engelsk cider. Den er kompleks, fruktig og søtlig. Veldig lav bitterhet.
Kubau Farm Brewery
Helt nyoppstartet håndverksbryggeri med fokus på kreative og smaksrike øl.
Kubau Pale Ale 5 % – Ravfarget, fyldig og herlig friskt og smaksrikt øl.
Torch Bira
Torch-bryggeriet er blant pionerene på håndverksbrygging i Tyrkia. Bryggeriet åpnet i 2016 i en restaurert del av det gamle Bomonti-bryggeriet. Torch har et stort utvalg av kreative og spennende produkter.
Torch Honey Pepper Ale (6,5 %) – Særlig uvanlig øl med tydelig honning- og peppersmak. Fyldig og tåkete, definitivt verdt å prøve hvis du finner den på menyen.
Nova Roma Brewery
Et lite håndverksbryggeri i Istanbul som fokuserer på særlig innovative og eksperimentelle øl. Navnet refererer til at Istanbul ble sett på som det «nye Roma» i det bysantinske riket.
Nova Roma Quadrupel (10 %) – Mørk brun smaksbombe av en øl. Har en unik smaksprofil med toner av brent karamell, mørk sjokolade, tyrkisk kaffe, eukalyptus. Pass opp – denne har hele 10 prosent alkohol i seg!
Antiochs Brewery
Håndverksbryggeri etablert i 2018 i Antakya. Kjent for utstrakt bruk av lokale ingredienser i bryggingen.
Antiochs Buğday (4,5 %) – Hveteøl med kremete appelsinaktig smak.
Hvor mye koster en øl i Tyrkia?
En halvliter Efes Pilsen koster rundt 20 kroner i butikk, og 40 kroner på restaurant. Dette var prisene i august 2024, men Tyrkia har opplevd ekstrem inflasjon de siste årene, og prisene kan endre seg over natta!
Prisene varierer også avhengig av hvor du er, og jo mer turister på et sted, jo dyrere er det. Importøl og håndverksøl er ekstra dyrt. Noen av håndverksølene ovenfor kostet opp mot 150 kroner.
Dette bør du vite før du reiser til Tyrkia.
Hvor kan man kjøpe øl i Tyrkia?
Øl kan kjøpes på mange supermarked og store butikker. I tillegg finnes små kiosker kalt «tekels» som selger tobakk, alkohol og snacks. I de fleste store byene er det både barer og restauranter med alkoholservering. Mindre spisesteder i mer lokale områder har derimot ingen alkoholholdige drikker på menyen, spør derfor betjeningen før du setter deg ned ved bordet.
Her ser du et typisk utvalg i en lokal tekel i Istanbul.
Craft Beer Lab i Beşiktaş-området i Istanbul hadde også et bruktbart utvalg av håndverksøl, men prisene var litt stive. Beşiktaş er en veldig populær og upscale bydel hvor du finner mange gode restauranter og barer.
Er du like øltørst som meg, finner du garantert noe du liker i Tyrkia!
Şerefe! 🙂
Hvis du også er glad i vin, kan du lese vår lille guide til tyrkisk vin her.
Hvilken tyrkisk øl er din favoritt? Legg gjerne igjen en kommentar under!