Vin er kanskje ikke det første du forbinder med Tyrkia, men både tilgjengeligheten og smaken overgikk forventningene våre. Alkohol er stort sett tilgjengelig på restauranter i turistområder, mens det kan være vanskeligere å få tak i på mindre steder og i områder med mest lokale.
Her følger en liten introduksjon til tyrkisk vin.
Tyrkisk vin
Produksjonen av vin i Tyrkia kan spores langt tilbake til antikke tider. Både hittitene og romerne var dyktige vindyrkere, og selv om vinproduksjon sannsynligvis var forbudt senere under ottomansk styre, ble tradisjonen holdt ved like av kristne minoriteter. Den første kommersielle vingården ble etablert av Tyrkias første president, Mustafa Kemal Ataturk, i 1925.
Tyrkiske vinregioner
Tyrkia er nå en av verdens største drueprodusenter, men kun en liten prosent blir til vin. Landet har mange områder som egner seg godt til dyrking av vindruer. De sju viktigste er:
1. Trakia
I den lille europeiske delen av Tyrkia, ved grensen mot Bulgaria og Hellas, ligger Trakia-området. Her er klimaet perfekt for kjente vindruearter som merlot og cabernet sauvignon. Flere av Tyrkias beste rødviner produseres nettopp i denne regionen.
2. Marmara
Marmarahavet er havområdet som er fullstendig innkapslet mellom den europeiske og asiatiske delen av Tyrkia. Det forbinder Svartehavet i nord med Egeerhavet i vest. Druene Papaskarası og Adakarası, som benyttes til røde viner, er vanlige her. Enkelte hvitviner produseres også rundt Marmarahavet.
3. Sørøst-Anatolia
Anatolia utgjør størstedelen av Tyrkia, og går ofte under navnet «Lilleasia». I den sørøstlige delen av Anatolia er klimaet varmt og tørt, og det lages både hvite viner og robuste rødviner. To populære druer som dyrkes her, er Öküzgözü og Boğazkere.
4. Sentral-Anatolia
I høytliggende områder i det sentrale Tyrkia dyrkes blant annet hvitvinsdruen Emir, og Kalecik Karası som benyttes til rødvin. Det kontinentale klimaet i regionen er preget av varme somre og kalde vintre.
5. Øst-Anatolia
I den østlige delen av Anatoila ligger det som regnes som en av verdens eldste vinregioner. Ifølge det gamle testamentet i Bibelen, var det her Noas vingårder ble anlagt. Druer som dyrkes her er eksempelvis Narince, Kabarcık og Öküzgözü.
6. Egeerhavet
Varme, tørre somre og milde vintre langs kysten ved Egeerhavet, bidrar til perfekte forhold for dyrking av vindruer, som for eksempel Sultaniye, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot og Shiraz.
7. Middelhavet
Middelhavets varme og fuktige klima er ideelt for fruktige hvitviner og lette rødviner. Hvitvinsdruene Kabarcık og Dökülgen dyrkes i Antalia- og Mersinregionen, i tillegg til Sergi Karası og Burdur Dimriti som begge brukes til røde viner.
Druene
Selv om tyrkiske vinmakere for tiden dyrker omkring 60 ulike vindruer, er noen sorter mer populære enn andre. Disse fire er kanskje de aller mest vanlige:
1. Öküzgözü
Navnet betyr «bull’s eye» på tyrkisk, og druen gir syrlige rødviner med intens smaksprofil, men som allikevel føles lette å drikke. Öküzgözü-druen dyrkes som regel i høytliggende områder, hvor den kjølige nattestemperaturen hjelper til med å bevare syrligheten. Smaken minner om mørke kirsebær, sjokolade, lavendel, bjørnebær og granateple.
2. Kalecik Karası
Navnet på druen er hentet fra området den kommer fra, Kalecik i Ankara-provinsen, og betyr «svart fra Kalecik». Rødviner laget på Kalecik Karası-druen har vunnet flere internasjonale priser. Druen dyrkes i stor skala og gir elegante og komplekse viner med smak av jordbær, krisebær, svart pepper og nellik.
3. Narince
Denne grønne druen er den mest populære når det kommer til hvitvinsproduksjon. Navnet kan oversettes til «delikat», og det er en passende betegnelse på hvitviner laget på Narince-druen. Smaken er lett blomsteraktig med toner av grapefrukt, ananas og sitron. Bladene fra planten er de som vanligvis brukes i den populære middelhavsretten dolma (fylte vinblader).
4. Boğazkere
Man vet ikke om det er de fremtredende garvestoffene i druen som har bidratt til navnet, men Boğazkere betyr rett og slett «halsbrenner». De kraftige tanninene og et moderat syrenivå, gjør at viner laget på Boğazkere-druen egner seg godt for lagring. Smak av fiken, tørket rød frukt, bjørnebær, mokka med hint av krydder som anis og kardemomme.
Vinsmaking i Tyrkia
Mange av Tyrkias vingårder tilbyr vinsmaking, de mest populære er de langs kysten mot Egeerhavet. Byen Izmir er kanskje det beste stedet å booke en vinsmakingstur. Disse turene kan enkelt bookes gjennom populære sider som GetYourGuide eller Viator.
Turer kan også bookes fra Istanbul, i tillegg er det mulig å finne restauranter som tilbyr vinsmaking. Vi anbefaler Arch Bistro i Fatih-området, som er en liten, koselig restaurant som tilbyr ulike pakker med tyrkisk vin kombinert med tyrkiske matretter.
Tips: Ikke alle restauranter tilbyr alkoholservering, spør derfor betjeningen før du setter deg ned. I områdene med mye turister er det lettest å finne restauranter som serverer vin og annen alkoholholdig drikke.
Tyrkia imponerte også på ølfronten – les ølguiden vår her!
Konklusjon
Tyrkisk vin er ikke spesielt godt kjent internasjonalt, og kun en liten prosent av landets drueproduksjon benyttes til vin. Men landets klima og jordsmonn gir et godt grunnlag for dyrking av et bredt spekter av vindruer, og forhåpentligvis får verden snart øynene opp for noen av Tyrkias spennende og smaksrike viner!
Şerefe!