Filippinene frister med sol og varme, et overveldende antall øyer å velge mellom, kritthvite strender, eksotisk mat og et gjestmildt folk. For å få en best mulig opplevelse på Filippinene, er det likevel greit å være litt forberedt på noen ting. Her har vi samlet litt info det er lurt å være klar over før du reiser.
Folk
Filippinerne er vennlige og gjestfrie. De er ofte veldig høflige, og hilser gjerne når de passerer deg på gata. Ettersom landet var under amerikansk styre i en lengre periode, snakker de fleste engelsk.
De er også mange – innbyggertallet er anslått til godt over 112 millioner. I de største byene er det spesielt folksomt, for eksempel bor det nærmere 15 millioner i hovedstadsområdet Metro Manila.
Folk på øyene er sterkt religiøse, og landet skiller seg fra resten av regionen ved at de fleste er romersk-katolske. Dette er en arv fra tiden som spansk koloni, og du vil se mange små og store kirker overalt.
Fattigdom
Filippinene er preget av at nesten en femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Det er mange som ikke har et sted å bo, og det kan være hjerteskjærende å se så mange barn som lever på gata.
I noen områder i Manila kommer de store forskjellene mellom fattig og rik ekstra godt til syne. De med penger bor i flotte villaer eller fancy skyskrapere, godt gjerdet inn og beskyttet av tungt bevæpnede vakter. Rett ved siden av falleferdige skur og rønner.
Internett
Filippinene ligger noen hakk bak oss når det kommer til utbygging av mobilnettet. Forvent veldig ustabilt nett, selv i de store byene.
Vær også klar over at svært få restauranter tilbyr wifi, selv i byer som Manila og Cebu City
Hotellene vi bodde på hadde trådløst nett, men det var tregt og falt ofte ut i kortere eller lengre perioder.
Hvis du er avhengig av internett, kan du kjøpe filippinsk simkort med data. Enten et fysisk kort, eller en digital variant. Disse kan kjøpes på flyplassen.
«Interessant» aroma
Jeg tillater meg å være ærlig her – de store byene stinker! Det kan ta litt tid for nesa å venne seg til det «kjemiske angrepet» den blir utsatt for, hvis det i det hele tatt er mulig å bli vant til den intense eimen av søppel, kloakk, eksos og stram svette blandet med stekeosen fra de utallige små street food-bodene.
Dyreliv på Filippinene
Insekter og krypdyr
Filippinene har et tropisk klima, og en fauna vi ikke er vant til i Norge. Et av krypene jeg liker aller minst, er kakerlakken. Kakerlakker utendørs er en ting, men å ha dem kravlende rundt på hotellrommet er ikke like moro.
I Manila oppdaget vi plutselig at det satt en kakerlakk på setet mellom oss i taxien! Det resulterte i to nervøse passasjerer og en taxisjåfør som bare lo av oss – det var tydeligvis helt vanlig med en liten kakerlakk i bilen …
Du må også regne med plagsomme mygg, firfisler, gekkoer som lager veldig rare lyder, skorpioner, store edderkopper og et større utvalg av slanger.
Høns
Det kan virke som nesten alle som bor på Filippinene har hver sin høne eller hane. Jeg aner ikke hvor mange jeg så i løpet av de 14 dagene vi tilbrakte på øyene. Det spilte ingen rolle om vi befant oss i en knøttliten landsby, eller midt mellom skyskraperne i Manila – de var overalt!
Ville hunder og katter
For hver kaklende høne finnes det også en hund eller katt. Jeg tror ikke jeg har opplevd et sted hvor det har vært så mye ville eller «halvville» hunder og katter. Mange av dem fryktelig magre og skitne, men de fleste virket stort sett tamme og holdt seg mest for seg selv.
Andre dyr
Filippinene har et rikt dyreliv. Blant annet mange dyrearter du kun finner på de filippinske øyene.
Cash is king
Betaling foregår for det meste med kontanter. Ta ut større beløp av gangen på grunn av høye uttaksgebyr. De tar kort på hoteller og internasjonale restauranter, men ikke små butikker, mindre spisesteder, gateselgere og street food-boder.
Tipser man på Filippinene?
De fleste som jobber i servicenæringen, har ofte veldig dårlig lønn. Derfor setter de stor pris på litt tips. Rund gjerne opp til nærmeste 100 pesos eller gi opptil 10 %.
Solkrem
Ta med solkrem og fuktighetskrem hjemmefra. Det er ekstremt dyrt og vanskelig å finne, spesielt solkrem med lavere solfaktor enn 50. Det samme gjelder fuktighetskrem, after sun og lignende.
Google Maps
Det er en god idé å laste ned kart på google maps når du har tilgang på wifi, så du har det tilgjengelig uten nett senere.
Ta med noe varmt tøy
Enkelte steder kjører de air contion-anlegget på maks styrke. Inne på enkelte restauranter, kjøpesentre, hoteller og busser kan det være ganske kaldt. Det kan derfor være lurt å ha med en genser, et sjal eller lignende.
Er det trygt å reise til Filippinene?
Flertallet av de populære turistmålene er stort sett trygge å reise til. Men det er lurt å være litt forsiktig når du ferdes rundt, og ha reiseforsikringen i orden. Særlig der det er store folkemengder bør du passe godt på verdisaker. Unngå å bære dyre klokker, smykker, vesker osv.
I de store byene forekommer det lommetyverier og veskenapping, og ulike former for svindel er vanlig. I Manila ble vi utsatt for taxisvindel på vei til flyplassen. Vi hadde litt dårlig tid, og taxisjåføren forsøkte å ta femdobbel pris!
Unngå å være synlig beruset, ikke gå alene om kvelden/natten. Hold øye med glasset ditt på utesteder, det har skjedd at turister blir neddopet og deretter utsatt for tyveri.
Utrygge områder
Det anbefales ikke å reise til den sørlige delen av Filippinene. Det er høy fare for terrorangrep, ran og kidnapping av turister. I hovedstaden Manila er det noen områder det frarådes å ferdes i – se vår store guide.
Naturkatastrofer
Filippinene ligger i et område av verden hvor det ofte inntreffer jordskjelv. På øyene er det også en rekke aktive vulkaner. Vulkanen Taal, som var et populært turistmål, hadde et utbrudd så sent som i desember 2020. Store områder måtte evakueres, og nå kan man kun se vulkanen på lang avstand.
Hvordan komme seg rundt på øyene?
Det er mange muligheter når du skal reise rundt i byene på Filippinene. Hva som er det beste valget, er avhengig av hvor langt du skal, pris og hvor komfortabelt du ønsker det.
Trehjuling
En trehjuling (tricycle) er en liten motorsykkel med en sidevogn med plass til to (ganske små) vestlige passasjerer, eller 3–5 filippinere. Det er intimt, bråkete, rister veldig og du får i deg eksos tilsvarende to pakker Marlboro Red. Men det er morsomt, og fungerer fint om du bare skal en kort distanse.
Jeepney
De fargerike Jeepneyene er populære blant lokalbefolkningen og en billig måte å komme seg fram på. De er litt som busser med faste ruter, men du kan hoppe av og på hvor du vil. Du sitter trangt, det er lavt under taket og motoren høres ut som på et gammelt militærfly fra andre verdenskrig.
Metro
I Manila er det metro, men den er i dårlig stand, dekker begrensede områder og er ofte svært tettpakket.
Buss
Filippinene har både regionale busser og bybusser. Kvaliteten er som regel ganske bra, og prisnivået er lavt.
Taxi
Du er aldri langt unna en taxi i de aller største byene, men på mindre tettsteder er det som regel kun trehjulinger og jeepneys.
Grab
Grab er en taxi-app som er populær i flere asiatiske land. Den er som Bolt i Norge, hvor du kan bestille både taxi, mat og andre ting. Vi var veldig fornøyd med denne appen. Last den ned og legg inn kortinformasjon før du reiser, ettersom wifi-nettet på flyplassene ikke er i toppklasse.
På hovedflyplassen i Manila får ikke Grab-taxiene stoppe samme sted som de vanlige taxiene (ved Arrivals). I stedet stopper de på andre nivå (etasjen med Departures). Det samme gjelder på flyplassen i Cebu City hvor de også må stoppe i et bestemt område.
Når bilen kommer, kontroller at nummerskiltet stemmer med det som står i appen. Er det vanskelig å finne taxien, kan man ringe eller sende meldinger til sjåføren gjennom appen. I appen står det også et omtrentlig beløp turen skal koste. Hvis det blir et stort avvik, kan du sende klage direkte gjennom appen.
Motorsykkel
Tenk deg godt om før du velger å leie motorsykkel på Filippinene. Ulykkesfrekvensen er høy, og dødstallene også. På en dagstur på Cebu var vi vitne til hele fire motorsykkelulykker langs veien!
Trafikk
I de store byene, og spesielt i Manila, er trafikken forferdelig. Særlig rundt flyplassen i Manila går det ulidelig sakte. Tålmodighet og vann på flaske er et must!
Til fots
Alle steder vi besøkte, var fortau og gater i helt elendig stand. Det er ujevnt, humpete og hullete over alt. Se deg godt for når du er ute og går, både langs fortau og ved kryssing av gater. Fotgjengere har lav prioritet i trafikken. Når du krysser en vei, må du gå rolig og bestemt, følg gjerne etter de lokale når de går.
Hvordan reise mellom de filippinske øyene?
Skal du reise mellom de ulike øyene, har du som oftest to valg: fly eller ferge. Det mest behagelige er selvfølgelig fly. Det går raskt, koster ikke allverdens, og det er flere lokale flyselskaper å velge mellom som flyr daglig mellom de forskjellige øyene.
Alternativet er ferjer. Det er billigere, men reisetiden øker kraftig og komfortnivået er ikke til å skryte av. Skal du for eksempel reise fra Manila til Cebu, tar det nesten et døgn. Båtene er ofte gamle og skrøpelige.
Når bør du reise til Filippinene?
Temperaturen er nokså lik hele året, med et gjennomsnitt på 26–27 grader. I perioden fra juli til desember er det «wet season» med mye regn. Resten av året er det «dry season». Ønsker du minst mulig regn, bør du altså legge turen til Filippinene i tidsrommet fra januar til juni.
Før du reiser til Filippinene
- For å reise inn og ut av Filippinene må du registrere deg online på eTravel Card-portalen. Dette er gratis og må gjøres tidligst 72 timer før ankomst.
- Sjekk at passet ditt er gyldig i minst seks måneder.
- Det er anbefalt å ta vaksiner, særlig ved lengre opphold og hvis du skal bo sammen med lokalbefolkningen. Sjekk FHI sine sider.
- Filippinene benytter en annen type stikkontakter enn det vi har i Norge. Ta med adapter, hvis du ikke har får du kjøpt det billig på Filippinene. Noen hoteller har også installert flere ulike stikkontakter på rommene.
- Lett for å bli reisesyk? Mange av veiene på Filippinene er svingete og humpete, så ta med reisesyketabletter.
Hvis du er nysgjerrig på hva du skal spise når du er på Filippinene, må du sjekke ut vår guide til filippinsk lokalmat! Vi har også laget en liten oversikt over kaker og desserter.
GOD TUR! 🙂