Lisboa er hovedstaden i Portugal og har i lang tid vært et populært reisemål. Det er også en av byene som selveste Sigurd Jordsalfare erobret i 1108 på sitt korstog og pilegrimsferd til Det Hellige Land. Byen ligger på den nordlige bredden av elva Tejo, rundt 15 kilometer fra utløpet i Atlanterhavet. Lisboa er populær både for sin historie, varme klima og spennende arkitektur.
Her er våre tips til hva du kan finne på i denne herlige byen i Europas sørvestlige hjørne.
Alfama – gamlebyen i Lisboa
Alfama er den herlige gamlebyen i Portugals hovedstad, med et virvar av små, trange smug og gater som snor seg på intrikat vis mellom gamle hus med karakteristiske røde tak.
Alfama er det perfekte utgangspunktet for å utforske Lisboa. Mange av byens attraksjoner ligger her, og mye av den gamle bebyggelsen har blitt pusset opp og huser nå mange koselige barer og restauranter.
Den særegne portugisiske folkemusikksjangeren fado har sitt utspring nettopp i den fattige bydelen Alfama. På mange av bydelens barer og restauranter kan du oppleve live fado-musikk og -sang.
Castelo de São Jorge
På toppen av åssiden Alfama klynger seg fast til, ligger São Jorge-slottet og vokter over byen. Slottet ble bygget for omkring 1000 år siden, men arkeologer har funnet spor etter tidligere festninger på området som dateres til det 2. århundre før Kristus. Det er også funnet levninger som er enda eldre.
Vi var ikke inne i selve slottet, men beundret utsikten over byen fra den ytre muren.
Billetter og mer informasjon om slottet.
Sé de Lisboa
Katedralen i Lisboa er byens eldste kirke, bygget i 1147. Alle jordskjelvene byen har opplevd, har forårsaket mye skade på bygningen som har gjennomgått mange rekonstruksjoner og reparasjoner. Resultatet er at kirken nå består av en rekke forskjellige arkitektoniske stilarter.
Arco da Rua Augusta
Den massive triumfbuen ved Praça do Comércio-torget ble bygget til minne om gjenoppbyggingen av Lisboa etter det store jordskjelvet som rammet byen i 1755.
Sardiner + Lisboa = sant
Portugiserne er veldig glad i sardiner, og spesielt innbyggerne i Lisboa. De har faktisk en egen festival dedikert til byens skytsengel og sardiner, som ofte bare kalles Sardinfestivalen. Da kommer lisboerne ut og danser til den lokale musikkstilen pimba, og spiser grillede sardiner hele natta til sola står opp neste dag.
Selv om du ikke skulle få med deg selve festivalen, kan du hedre sardinene ved å ta turen innom en av byens mange herlige retro fiskehermetikkbutikker. Her selges sardiner på boks, gjerne i hundrevis av ulike varianter.
Ta turen til Belém
Helt vest i Lisboa ligger det rolige og bedagelige Belém-området. Her er tempoet et par hakk ned fra de mer sentrale og hektiske delene av Lisboa. Belém er kjent for sine sjømatrestauranter og landemerker bygget til minne om Portugals historie som en nasjon av oppdagere og sjøfarere.
Torre de Belém
Belémtårnet er et festningstårn som ligger på en klippe i Tejo-elva. Det ble bygget til minne om Vasco da Gama og Lisboas skytsengel São Vicente. Tårnet fungerte opprinnelig som forsvar av området der elva renner ut i Atlanterhavet, og klippen befant seg den gangen midt i elva. Over tid har elva endret løp, og er nå så nært land at det er bygget en liten bro ut til tårnet.
Padrão dos Descobrimentos
Dette stilige monumentet ligger kun 10-15 minutters gange fra Torre de Belém. Du kan også gå inn i bygningen og klatre opp på toppen. Monumentet ble oppført i 1960 for å feire Oppdagelsestiden i Portugal.
Pastéis de Belém
På dette konditoriet i Belém er det alltid kø. Gjerne et godt stykke ut på gata! Det folk står i kø for, er et lite bakverk kalt Pastel de Nata. Den originale oppskriften er en godt bevart hemmelighet som stammer fra munker på Mosteiro dos Jerónimos, et storslått kloster i Belém som også kan være verdt et besøk hvis du har tid.
Trikk og kabelbane
Gjør du et bildesøk på Lisboa, vil nesten annethvert bilde inneholde en trikk. Som oftest er det enten 28-trikken eller kabelbanen Lavra du ser på fotografiene.
28-trikken
Den snart hundre år gamle ikoniske 28-trikken er selve symbolet på Lisboas sjarm. Med sine gule små vogner snirkler den seg fra Graça til Campo de Ourique. Langs ruten passerer den mange av byens kjente landemerker.
Skal du unngå å stå som sild i tønne, eller som sardiner i boks, må du stå tidlig opp så du kan komme hordene av cruiseskipturister i forkjøpet. Det er stort sett bare på de tidligste avgangene det er god plass på trikken, resten av dagen blir det lange køer på hver stasjon, og proppfulle vogner.
Vi nøyde oss med noen bilder idet trikken skranglet seg forbi!
Her kan du lese mer og se ruten den følger.
Elevador do Lavra
Kabelbanen Elevador do Lavra er byens eldste bane og ble åpnet i 1884. Den klatrer opp en 188 meter lang og svært bratt gate. Denne banen er også veldig populær, og får utfordret intimsonen din – her står man tett i tett ombord!
Grafitti
Lisboa er en fargerik by på så mange måter, og byr på mye flott urban kunst og grafitti. Området rundt Elevador do Lavra er et godt utgangspunkt dersom du er ute etter å utforske Lisboas levende og imponerende grafittiscene.
Sjekk denne guiden for mer informasjon om Lisboas street art.
Utsikt
Det mangler ikke på fine utsiktspunkter i Lisboa, eller miradouros som de kalles her. For eksempel Miradouro da Senhora do Monte og Miradouro da Graça. Skriv inn “miradouro” på Google Maps for å finne de som ligger nærmest.
Smak på lokale spesialiteter
I tillegg til det søte bakverket Pastel de Natas, kan Lisboa by på en rekke smakfulle matretter. Fersk sjømat står naturlig nok i fokus i byen, men du finner mye annet spennende også.
Sardinhas assadas
Enklere får du det ikke – men herregud så godt! Sardinhas assadas er kullgrillede sardiner, ofte kun servert med potet og olivenolje. Minnene om denne herlig smakfulle og utrolig enkle retten har festet seg, og jeg tar meg selv i å drømme om den til stadighet.
Petiscos – portugisernes svar på tapas
I likhet med tapas, består petiscos av flere mindre retter.
Det å gå ut med vennene sine og spise petiscos, har blitt en så viktig del av den portugisiske kulturen at de har et eget verb, petiscar, som beskriver denne aktiviteten. Rettene er gjerne litt større enn spanske tapasretter. Petiscos er en perfekt måte å få smakt på forskjellige portugisiske matretter.
Bacalhau
Det portugisiske ordet for torsk som er saltet og tørket er bacalhau, og det er nettopp det som er hovedingrediensen i denne matretten. Vår norske Bakalao er en versjon av Bacalhau.
Ginhinja
Avslutt måltidet med et glass Ginjinha til desserten. De lokale elsker denne supersøte likøren. Ginjinha, eller bare Ginja, er laget ved å la ginjabær (sure kirsebær) ligge over lengre tid i alkohol. Deretter tilsettes sukker og ulike krydder som for eksempel nellik eller kanel. Drikken serveres gjerne med et kirsebær i glasset.
Vi fikk servert Ginhinja i artige små kopper laget av sjokolade!
Besøk nærliggende byer
Rundt Lisboa ligger flere fine byer som egner seg godt for dagsturer. To fine alternativer er Sintra og Cascais.
Sintra
Den fargerike lille byen Sintra ligger ca. 40 minutter med toget fra Lisboa. Her kan du se fargerike palasser og slott, og slappe av i store hager. Eller du kan klatre ned i dype brønner og gå gjennom labyrinter under bakken. Les hvordan du kan legge opp en dagstur til Sintra.
Cascais
Den koselige kystbyen Cascais befinner seg en times tid med tog vestover fra Lisboa. Her kan du slappe av i sola og bade på vakre strender, eller spise fersk sjømat en av byens elegante restauranter. Finn ut mer om Cascais i dette innlegget: Cascais – Fra strandparadis til Helvetes munn.
Kos deg i Portugals livlige hovedstad Lisboa!