Hvis du kan disse etikettereglene for italiensk mat, unngår du å tråkke i salaten på italienske spisesteder.
Napolitansk pizza, pasta genovese, tiramisu, gelato og toskanske viner – vi blir aldri lei av italiensk mat og drikke! Men har du tenkt på at matetikette varierer like mye fra land til land som selve maten?
Alle land har sine egne skrevne og uskrevne regler rundt bordet. I Italia, hvor mat og drikke er en stor del av kulturen og hverdagslivet, er det ganske mange av dem.
De største italienske turiststedene er vant til å håndtere noen tabber fra gale turister, så du slipper unna med en del. Men i Italia følger de ikke regelen «kunden har alltid rett», så hvis du bestiller feil vin eller tilbehør til hovedretten, får du bastante anbefalinger om å velge noe annet.
Vil du fremstå som en proff, og spise og drikke som en ekte italiener? Da har vi noen gode tips og anbefalinger.
Ikke bestill cappuccino etter kl. 11
Italienere elsker kaffe, men ikke hvilken som helst kaffe når som helst på døgnet. Cappuccino regnes som en morgendrikk og inntas til frokost. Etter kl. 11 holder man seg til espresso.
Forklaringen er at cappuccino inneholder mye melk, og det er ikke bra for fordøyelsen sent på dagen eller rett etter tunge måltider som lunsj og middag.
Kjenn din kaffe
Jeg kunne skrevet et langt innlegg som bare handlet om kaffe i Italia. Det finnes veldig mange forskjellige italienske kaffedrikker, og mange byer og regioner har sine egne lokale spesialiteter.
Her er noen av de vanligste:
- Espresso/Caffè: En liten, sterk kaffe som kan nytes når som helst på dagen.
- Ristretto: Samme mengde kaffe som i espresso, men halve mengden vann. Drikkes gjerne stående i én slurk.
- Caffè Macchiato: Espresso med noen dråper melk. Et akseptabelt alternativ til ren espresso etter klokken 11.
- Latte Macchiato: Det motsatte av Caffè Macchiato, så varm melk med noen dråper espresso.
- Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 varm melk og 1/3 melkeskum.
- Caffè Latte: 1/3 espresso og 2/3 varm melk.
- Caffè con panna: Varm kaffe med pisket krem på toppen.
- Caffè Shakerato: En «ristet» iskaffe. Man rister espresso sammen med isbiter, som man ville gjort med en cocktail. Serveres i martiniglass og kan tilsettes litt sukker eller likør. Shakerato er mest vanlig om sommeren.
- Caffè d’Orzo. Første gang jeg så dette på menyen, trodde jeg det skulle oversettes til «bjørnekaffe», og at det var skikkelig sterk kaffe! Men bjørn på italiensk er «orso», ikke «orzo» – som betyr bygg. Dette er altså det motsatte av «bjørnekaffe», nemlig koffeinfri kaffe laget av bygg.
- Caffè Lungo / Caffè Americano: Disse kaffetypene er mest for turister, så hvis du bestiller dette, risikerer du å få noen dømmende blikk. Lungo/Americano er espresso som tilsettes vann til slutt for å gjøre den mindre sterk.
- Caffè Corretto: Kaffe som er tilsatt alkohol, som regel grappa, brandy, rom eller likør.
Kaffe etter dessert, ikke ved siden av
Enda en kafferegel! I Norge tar vi gjerne en kopp kaffe til kaken, og i Sverige er «fika» et kjent og kjært konsept. I Italia bestiller du kaffen ETTER desserten. Det er flere grunner til dette.
- Man mener at kaffesmaken og dessertsmaken krasjer med hverandre eller overdøver hverandre.
- Kaffe etter maten letter fordøyelsen.
- Kaffe etter en søt eller mektig kremdessert balanserer hele måltidet.
Husk – ingen cappuccino!
Fun fact: Det har vært vanskelig for internasjonale og amerikanske kaffekjeder å etablere seg i Italia på grunn av disse «reglene». Starbucks har f.eks. kun 31 filialer i Italia, og åpnet sin første filial i Roma i 2023. Signaturprodukter som frappuccino finnes fortsatt ikke på de fleste menyene, da det regnes som en alvorlig forbrytelse mot italiensk kaffekultur. Det er heller ikke vanlig å gå mens man drikker kaffe i Italia. Enten sitter man ved bordet, eller står ved baren.
Pizza + ananas = A match made in hell
Du kan putte mye rart på en italiensk pizza. Pizza med potet, egg, ansjos, blåmuggost, stekt pølse, spekeskinke og melon går helt fint. Men ananas har ingenting på en pizza å gjøre! Dette er en av de store dødssyndene i italiensk matkultur, og hvis du finner en restaurant med Hawaii-pizza på menyen, bør du se deg om etter et annet spisested.
Aldri parmesan på sjømat
Man skal generelt sett være litt forsiktig med å be om parmesan i Italia, da det er helt klare regler for hva den passer til og hvor mye man skal ha på. Mange steder har de dessuten egne lokale oster som erstatter parmesanen.
Parmesan på sjømat er spesielt ille, og en like stor forbrytelse som ananas på pizza.
Ikke ketchup på pasta
Ketchup på pasta, og de fleste andre matretter, er kun lov hvis du er yngre enn 3 år – og knapt nok da.
Spis spagetti med gaffel – og kun gaffel
Spagetti spises ved å snurre den rundt gaffelen. Skje er for barn, og kniv hører ikke hjemme til spagetti under noen omstendigheter.
Vent med brødet
Pleier du å kaste deg over brødkurven mens du venter på at maten skal komme på bordet? Denne synden har jeg begått mange ganger selv, men brødet er der for å akkompagnere maten.
Den korrekte måten å bruke brødet på, er å «fare la scarpetta», som betyr «å lage en liten sko». Denne «skoen» bruker man til å sope opp sausen på tallerkenen.
Hvis du er veldig sulten, er det greit å spise noen brødbiter med litt olivenolje på. Ikke hell oljen direkte på brødet, men på tallerkenen. Legg gjerne til noen dråper med balsamico, og dypp brødet elegant nedi.
Når spiser man middag i Italia?
Italienere har veldige faste tider for måltidene, og det kan være vanskelig å finne åpne spisesteder utenom disse tidene.
- Frokost: 7–10
- Lunsj: 12.30–15
- Aperitivo: Fra kl. 18.00
- Middag: mellom 20.30 og 23.00
Hvordan navigere en italiensk meny
Italienske menyer er delt inn i følgende deler:
- Antipasti: Forrett/aperitiff, f.eks. ost og skinke, bruschetta
- Primo: Første rett, f.eks. suppe, pasta, risotto
- Secondo: Hovedrett, f.eks. kjøtt, fisk eller kylling
- Contorno: Tilbehør, f.eks. salat, potet eller grillede grønnsaker
- Dolce: Dessert
Du trenger ikke bestille en rett i hver kategori, for det blir fryktelig mye mat. Det gjør man som regel kun i store familiemiddager og festmiddager hvor man sitter rundt bordet i timevis.
To stykker kan gjerne gjerne dele en antipasto, for deretter å gå rett på hovedretten. Eller kanskje du bare har lyst på en primo og så dessert? Akkurat her er det ingen faste regler, og du kan sette sammen måltidet ditt som du vil.
Velg riktig drikke
Mat og drikke hører sammen i Italia. Man drikker vin til middag, og øl til pizza og småretter. Brus er for barn, så hvis du vil ha noe alkoholfritt, bør du velge vann med eller uten kullsyre.
Cocktails og drinker hører hjemme til aperitivo eller senere på kvelden.
Digestivo er en liten sterk drink du avslutter måltidet med, som skal gjøre kroppen avslappet slik at fordøyelsen fungerer bedre. Tradisjonelle digestivi er limoncello, amaro og grappa.
Tipser man i Italia?
Før var det vanlig at restaurantene la på «coperto», en liten avgift som dekker brød og sitteplassen. Dette er på vei ut, og i flere byer er det forbudt. Om du likevel ser det på regningen, er det ikke det samme som tips.
Man må ikke tipse i Italia, men de setter pris på om man legger igjen noe hvis man er fornøyd.
På mindre formelle steder som pizzeriaer og kafeer, er det vanlig å runde opp regningen eller legge igjen 1–2 euro per person.
På restauranter tipser man rundt 5–10 % hvis man er fornøyd.