Det sies at Irlands ølhistorie kan spores helt tilbake til bronsealderen, lenge før Jesus ble født. Ifølge en gammel legende hadde selveste St. Patrick, Irlands skytsengel, sin egen brygger – presten Mescan.
I middelalderen var det i hovedsak munker som sto for bryggingen. «Uisce beatha,» eller livets vann, som de keltiske munkene kalte det, ble brygget i klostrene. Irlands unike klima og jordsmonn gjorde at kornsorten bygg, som er den som typisk benyttes i ølproduksjon, trivdes godt. Kornet ble maltet, det vil si spiret og tørket, for deretter å bli brukt til bryggingen av øl. I prosessen ble ulike urter og krydder tilsatt for å sette smak på ølet.
På 1700-tallet skulle Irland for alvor plasseres på verdenskartet når det kom til produksjon og salg av øl.
1700-tallet
Allerede i 1710 så Smithwicks-bryggeriet i Kilkenny dagens lys, som et av de første som drev i stor skala. Den rødfargede alen de produserte ble raskt populær. Etter hvert var det særlig Dublin som ble sentrum for en raskt voksende ølindustri i Irland.
I 1759 starter Arthur Guinness opp St. James’s Gate Brewery i Dublin. Arthur hadde lært kunsten å brygge øl fra sin far, og satte i gang produksjonen av et mørkt, smaksrikt øl – Guinness. Dette var starten på et eventyr som skulle gjøre irsk øl verdensberømt.
Oppturer og nedturer
Utover 1800-tallet skulle Guinness’ bryggeri få en stadig mer dominerende rolle. Fra en topp på kanskje mer enn hundre ulike bryggerier på 1700-tallet, hadde dette tallet blitt redusert til bare omkring 30 ved århundreskiftet 1900. Da var Guinness blitt Europas største ølprodusent, og det skulle ta mindre enn 20 år før bryggeriet var størst i verden. Det var nettopp på denne tiden at den unike ølsorten Irish dry stout ble utviklet.
For å unngå skatten som var satt på bruken av maltet bygg, benyttet bryggerne i stedet umaltet bygg. Og det er nettopp denne umaltete og røstede byggen som gir den karakteristiske tørre og bitre smaken som er kjennetegnet på den irske stouten.
Videre utover 1900-tallet skulle verdensøkonomien kollapse, og det ble mer og mer vanskelig å drive bryggerier. Guinness og andre internasjonale selskaper kjøpte opp stadig flere av de mindre aktørene. Etter andre verdenskrig var det veldig få bryggerier igjen i Irland.
Oppblomstring
På 1990-tallet forandret dette sakte men sikkert seg. Flere mindre håndverks- og mikrobryggerier så dagens lys. Ikke alle hadde suksess, men etter hvert har det blitt et godt utvalg av håndverksøl i Irland. Irsk øl er nå anerkjent i hele verden og er heller ikke ensbetydende med Guinness lenger, selv om den har en dominerende rolle.
Her følger en liste med ulike irske øl jeg har testet. Samtlige ble kjøpt i Dublin. Det er ingen bestemt rekkefølge.
O’Hara’s Irish Pale Ale 5,2%
Er du fan av IPAer, vil du garantert like denne. Ølet er tørrhumlet som gir kraftig aroma. Tydelig sitrussmak med blomsteraktig finish. Fint hvitt skum. Passer ypperlig til fish and chips.
O’hara Brewery er en av pionerene blant de irske mikrobryggeriene og har holdt på siden 1996.
Smithwick’s Red Ale 4,5%
Dette er en av de tradisjonsrike irske rødfargede ølene. Personlig synes jeg den var litt kjedelig, men den er en av Irlands mest solgte red ale.
Som tidligere nevnt har Smithwicks bryggeri mer enn 300 års historie bak seg. Guinness gikk inn på eiersiden i 1965, og all produksjon ble flyttet til Dublin i 2013.
Hop House 13 Lager 4,1%
Frisk, ren og aromatisk lager med smak av aprikos og fersken. Min favoritt av de irske lagerølene.
Hop House 13 Lager er en fersking som fikk umiddelbar suksess etter lanseringen i 2015. Produseres ved The Open Gate Brewery i Dublin, som er eid av Guinness. I ølen benyttes Guinness-gjær og humle fra både Australia og USA. Navnet er hentet fra en lagerbygning i Dublin der det ble lagret humle.
Kinnegar Limeburner Pale Ale 4,7%
Deilig og lett med mye smak av lime. Går godt sammen med fisk.
Kinnegar Brewing består av en liten gjeng entusiaster som har spesialisert seg på brygging av gårdsøl.
Kinnegar Scraggy Bay IPA 5,3%
Crisp og fruktig IPA med tydelig humlepreg. Behagelig balanse mellom sødme og bitterhet.
Rye River Lil’ Bangin’ Session IPA 3,8%
Lys, behagelig og lettdrikkelig session IPA. Litt mandarinlignende smak.
Rye River Brewing Company brygger et stort utvalg av øl og har vunnet en rekke internasjonale priser.
Five Lamps IPA 5,0%
Five Lamps sin IPA har tydelig humlepreg, men var litt sånn midt på treet smaksmessig syntes jeg.
Five Lamps-bryggeriet har hentet navnet sitt fra en ikonisk femarmet lyktestolpe i Dublin, som står i midten av krysset der fem veier møtes.
Guinness Draught Irish Dry Stout 4,2%
Den irske klassikeren er slett ikke verst, i hvert fall hvis du liker mørkt øl. Den er frisk og lettdrikkelig, og har masse herlig mykt og fint skum. Smaken er kremete og har hint av kaffe, brent toast og sjokolade. I stedet for kullsyre brukes nitrogen som gir det tykke skummet som kjennetegner Guinness.
Hvis du ikke er fan av mørkt øl, så er nok ikke Guinness noe for deg.
Rockshore Irish Lager 4,0%
Lys og lettdrikkelig lager. Ble litt for kjedelig for meg. Merket er eid av Guinness.
Kilkenny Draught Irish Red Ale 4,3%
Minner om Smithwick’s Red Ale, men har mindre smak av humle. I tillegg brukes nitrogen i stedet for karbondioksid, som gir den tykt, fint skum lik det som er i Guinness. Hvis du kjøper Kilkenny på boks, vil du kanskje legge merke til at boksen inneholder en liten ball. Denne ballen, som kalles en widget, gjenskaper det fine skummet du får når bestiller en øl rett fra tappekrana. En tilsvarende widget finner du i Guinness på boks.
Kilkenny er en klassiker, og fås kjøpt over hele verden. Ble tappet på Smithwick-bryggeriet i Kilkenny fram til 2013. Nå er det Guinness som står for produksjonen.
Galway Hooker Citrus West Coast IPA 5,1%
Smakfull IPA med tydelig sitruspreg.
Galway Hooker håndverksbryggeri hevder å være de som brygget den originale såkalte Irish Pale Ale – en øltype som har blitt populær blant Irlands mikrobryggerier.
The Ginger Man House Beer All Brett Session IPA 5,2%
Lettdrikkelig lys IPA med antydning av karamell. Denne må du på puben The Ginger Man i Dublin for å smake.
Dublin Blonde Lager 4,4%
Lett og behagelig lager. Litt usikker på hvem som produserer denne – hvis du vet det, legg gjerne igjen en kommentar nederst.
HopKnut Irish Pale Ale 4,9%
Karakteristisk smak av humle med et innslag av sitron og appelsin. Godt balansert med en karamellaktig aroma. Denne var slett ikke verst. Produseres av mikrobryggeriet Wicklow Brewery.
Jack Smyth
Jack Smyth er en liten serie med øl tilknyttet en restaurant i Dublin – Gallagher’s Boxty House. Her får du servert en unik irsk pannakake kalt boxty. Bestiller du Jack Smyth beer tasting får du et glass av hver av disse fire variantene:
Jack Smyth Classic Stout 4,8%
Fyldig, smakfull stout. Veldig god – bedre enn Guinness synes jeg.
Jack Smyth Irish Red Ale 4,5%
Særlig velsmakende og kremete red ale med mye fint skum.
Jack Smyth Irish Pale Ale
Svak fruktig, tydelig smak av malt. Litt kjedelig og smaksløs.
Jack Smyth Crisp Lager
Lettdrikkelig og frisk lager. Passer godt til salt mat.
Galway Bay Of Foam & Fury 8,5%
En Double IPA (DIPA), med fin kombo av grapefrukt-, stirus- og mangosmak. Litt kraftig bitterhet. Vær obs på alkoholprosenten!
Galway Bay Brewery ble startet opp i 2009 som en av Irlands første bryggeripuber kalt The Oslo Bar i Salthill i Galway på vestkysten. De har siden vokst seg store og flyttet ut av puben til Oranmore som ligger rett utenfor Galway.
Galway Bay Bay Ale Red Ale 4,4%
Fyldig red ale med herlig karamellaroma. Dette var en av mine favoritter i Irland.
YellowBelly Citra Pale Ale APA 4,8%
Utpreget humlesmak. En ganske god American pale ale med tydelig sitrusfruktsmak.
YellowBelly Beer er et produktivt håndverksbryggeri som siden oppstart i 2015 har lansert mer enn 300 forskjellige øl.
Brú Brewery Citrus IPA 5,5%
En IPA med frisk sitrussmak. Ølen er fyldig men allikevel lettdrikkelig.
Brú Brewery er nok et irsk håndverksbryggeri. De har drevet i 10 år og lager både tradisjonelle ølsorter og moderne eksperimentelle øl.
The White Hag Atlantean New England IPA 5,4%
Som New England IPAer pleier å være, er denne skikkelig cloudy. Ølen er tilsatt havre og laktose som gir en kremete konsistens og fjerner mye av bitterheten fra humlen. Veldig god øl.
The White Hag holder til i Sligo i den nordvestlige delen av Irland. Ølene deres er rotet i tradisjonelle smaker, men med en moderne vri.
The White Hag Altitude Pale Ale 4,8%
Behagelig balanse mellom sødme og bitterhet, god og frisk smak. Ølen er brygget for Dublin Airport, og det er kun der du kan nyte den.
Dead Centre Brewing Teeny Tiny Micro New England IPA 3.3%
Dead Centre sin Teeny Tiny er en lettdrikkelig og fruktig IPA. Dead Centre Brewing driftes som en bryggeripub i Athlone.
O Brother The Nightcrawler Milk Stout 4,5%
Fyldig og herlig smakfull stout. The Nightcrawler slår Guinness med god margin. Smak av brent karamell, kaffe, sjokolade og vanilje. Terningkast 6. Let etter denne neste gang du er i Irland.
O Brother Brewing er et mikrobryggeri drevet av tre brødre i Wicklow.
Hope Beer Handsome Jack India Pale Ale 6,6%
Fremtredende syrlighet fra sitrusfrukt og tydelig søtlig smak fra irsk malt. Ølet har fått navnet sitt etter den irske piraten Jack Criss. Passer til burger, pizza og indisk mat.
Hope Beer er et mikrobryggeri som spesialiserer seg på å lage øl som passer til forskjellige matretter.
Hvor mye koster en øl (pint) i Irland?
Prisen for en øl i Irland er i gjennomsnitt 6€. (ca. kr 70)
Men i de mest populære områdene, som f.eks. Temple Bar-området i Dublin, må du fort ut med 8€. (ca. kr 94)
Hvor mye er en pint?
1 pint tilsvarer 0,568 liter.
Lurer du på hva du skal spise til ølen?
Irsk øl – En oppsummering
Jeg skal ikke hevde dette er en 100 prosent komplett guide, men forhåpentligvis kan guiden gi deg et solid grunnlag for å finne god lokal øl når du besøker Irland.
Sláinte!
Likte du dette innlegget? Da kanskje du også liker disse: