Dette er en liten guide til albansk øl for deg som enten er en ølhund på verdensomseiling, eller bare ønsker å slukke tørsten i den albanske varmen.
Albania har ikke det største utvalget av øl, men de har flere store og små bryggerier som produserer frisk og god øl. Hva som er tilgjengelig på barer, restauranter og i butikker, kan variere litt avhengig av hvor du befinner deg i landet. Prisene varierer også, og det er som vanlig ofte litt dyrere på de stedene der det er mest turister. På populære strandbarer kan det koste dobbelt av hva det koster på en liten lokal taverna i en bortgjemt bakgate i Tirana.
Birra Korça
Albanias moderne ølhistorie starter for snaue 100 år siden, da den italienske investoren Umberto Umberti, med tillatelse fra Kong Zogu I, satte i gang byggingen av det som skulle bli landets første kommersielle ølbryggeri i den lille byen Korçë. Med hjelp fra den tyske ingeniøren Hebard Geraldine startet Korça-bryggeriet produksjonen av øl i 1928. Bryggemetoden de brukte den gang har de beholdt, og nå får du ølet deres overalt i Albania.
Korça Tradicionale Bjonde
Bestselgeren til Korça er en lys og frisk pilsner som har behagelig aroma og mye smak. Den fungerer perfekt som en tørsteslukker i varmen, eller til for eksempel grillet kjøtt. Denne finner du i nær sagt alle butikker og barer/restauranter i Albania.
Korça Tradicionale e Zezë
Korça e Zezë er den rake motsetningen til Korça Bjonde. Ølen er av typen mørk lager, med en ganske crisp og lett følelse. Jeg er stor fan av mørke øl, så denne falt virkelig i smak. Den er ikke like tilgjengelig som den lyse pilsneren til Korça, men jeg fant den i flere butikker i Tirana.
Lurer du på hva du skal spise i Albania? Vi guider deg igjennom albansk lokalmat.
Birra Tirana
Birra Tirana sies å være Albanias mest solgte øl, og har vært produsert siden 1960. Opprinnelig het den Birra Malto, men skiftet navn i 2006. Til produksjonen benyttes vann som fraktes i spesialrør fra Salita-kilden høyt oppe i et nærliggende fjellområde.
Birra Tirana Premium Pilsner
Som navnet antyder, er dette en lys pilsner. Helt grei smak, men personlig liker jeg Korça sin pilsner bedre.
Tirana Kuqalashe (4,1%)
Ordet “kuqalashe” betyr rødaktig, og det er en god beskrivelse på fargen på ølet. Tirana Kuqalashe har et kremete karamellpreg, og falt virkelig i smak.
Birra Elbar
Elbar er en av de ferskeste på markedet i Albania. De første enhetene nådde butikkhyllene først i 2015. Merket har oppnådd rask suksess, antakelig mye takket være at de har selveste Heineken på eiersiden. Det er det store albanske selskapet Agna Group som står for produksjonen. De bruker mye ressurser på markedsføring og sponser alt fra konserter til sportsarrangementer.
Birra Elbar
En helt ok pale lager, funker godt som tørsteslukker.
Elbar Weiss
Albansk og tysk går åpenbart godt sammen – Elbar Weiss er et hveteøl av typen hefeweizen med en herlig kompleks smak. Helt klart en av de albanske favorittene mine.
Birra Stela
Birra Stela er det nest største ølbryggeriet i Albania, og ligger i hovestaden Tirana. Det startet opp på midten av 90-tallet, i en tid da Albania gjennomgikk en usikker periode i overgangen fra kommunistisk styre til demokrati. Dette bryggeriet produserer faktisk en alkoholfri versjon av Birra Stela som er halal. En stor del av Albanias befolkning er praktiserende muslimer, og Birra Stela 0.0% Alc lages av muslimer som sier en bønn under produksjonen.
Birra Stela Lager
En lys lager som minner mye om Birra Elbar, med svakt innslag av mais. Denne er bryggeriets desidert mest solgte.
Cek Pilsener
Denne var vanskeligere å finne, jeg lette i mange butikker før jeg fant den i et lite supermarked i Tirana. Som navnet tilsier er det en pilsner med inspirasjon fra Tsjekkia. God balanse mellom sødme og bitterhet, passer godt i varmen.
Birra Kaon
Birra Kaon startet som et mikrobryggeri i 1995, men har siden vokst seg stort. Navnet har de hentet fra antikken da det illyriske stammefolket kaonierne regjerte i det som nå er den sørlige delen av Albania. Kaonierne var kjent for sin produksjon av øl gjennom fermentering av bygg og honning. Bryggeriet er inspirert av de gamle håndverksmetodene, og produserer nå flere ulike ølsorter.
Kaon Lager Beer
Dette var det eneste av Birra Kaon sine øl jeg fant i Tirana. Ølet har en fin gyllen farge, og en frisk og god smak.
Birra Peja
Teknisk sett er ikke Birra Peja et albansk øl, det brygges derimot i nabolandet Kosovo. Jeg føler allikevel at det må nevnes her. For det første deler Albania og Kosovo etnisitet og historie, for det andre er ølet Peja veldig populært i begge land.
Peja Pilsner
Peja sin pilsner er slett ikke verst, litt søt og fruktig smak med passe bitterhet.
Peja Crudo
Peja Crudo skiller seg ut med sin unike flaskedesign – inspirert av den voksende trenden med håndverksbryggerier og kreativt flaskedesign. Crudo er ufiltrert og har en atskillig mer kompleks smak enn pilsneren. Denne likte jeg godt!
Birra Puka
Den lille byen Pukë i de nordlige fjellområdene i Albania er kjent for sine gode skimuligheter om vinteren, men her ligger også et lite håndverksbryggeri kalt Birra Puka. Bryggeriet tilhører hotellet Turizem Puke, og produserer kun en liten mengde øl i året.
Puka Beer
Jeg var heldig som klarte å finne en liten gastropub i Tirana som hadde Puka Beer på menyen. Herlig rødfarget ufiltrert lagerøl, med god smak av karamell. Denne er verdt å lete etter.
Birraria e Gjyshit
Det nyeste ølet på markedet startet som et hobbyprosjekt i 2019 hjemme hos bestefaren til en av karene som nå driver bryggeriet. «Birraria e Gjyshit» betyr rett og slett «bestefars bryggeri». Det benyttes bare naturlige ingredienser, og alt gjøres for hånd på dette mikrobryggeriet.
Birraria e Gjyshit IPA
Denne IPAen har en fin lys oransje farge, og en behagelig tropisk smak med tydelig innslag av sitrusfrukt.
Skopsko (Скопско)
Skopsko er heller ikke et albansk øl, men produseres i nabolandet Nord-Makedonia. Jeg har tatt det med her fordi ølet er populært i Albania, dessuten bor det veldig mange albanere i Nord-Makedonia.
Skopsko (4,9%)
Den orginale Skopsko er et lyst lagerøl. Litt kjedelig, men duger i varmen.
Skopsko Smooth (4,5%)
Her har de benyttet seg av kald filtrering, noe som gir en ekstra ren og fresh smak. Jeg likte denne mye bedre enn orginalen.
Skopsko IPL (4,9%)
IPL står for India Pale Lager, og er en IPA-lignende øl hvor det benyttes lager-gjær og mer moderate mengder humle. Skopsko IPL er mindre bitter enn en typisk IPA. Verdt å teste hvis du finner den.
Andre øl i Albania
Du finner selvsagt flere internasjonal øl i Albania, men disse koster ofte litt mer enn de albanske. Vi så mye Amstel, Bavaria, Tuborg, Stella Artois, Budweiser Budvar og Birra Moretti for eksempel.
Hvor mye koster en øl i Albania?
I 2024 koster en halvliter øl typisk fra 22-55 kr på pub/restaurant, eller 12-22 kr i butikk. Det har mye å si hvor du er – jo flere turister på et sted, jo høyere pris må du forvente å betale.
Oppsummering
For øyeblikket er utvalget på ølfronten i Albania nokså fattig. Men siden de hippe barene i Tirana har begynt å få øynene opp for hva som skjer i resten av verden, spår jeg at det i de nærmeste årene vil komme en rekke nye mikrobyggerier i Albania. Det har blitt billigere og enklere å starte med småskala ølbrygging. Gleder meg til å se nye spennende albanske øl i fremtiden!
Gëzuar! 😀