Albania er et vakkert, solrikt land ved Middelhavet, som på få år har gått fra å være ukjent for folk flest, til å bli et meget populært land å reise til. Solskinn, vakre strender og dypblått hav, ruvende fjell, spennende kultur og historie trekker reisende hit fra nært og fjernt. I tillegg er Albania et land hvor det meste er billig, i hvert fall sammenlignet med Skandinavia.
Det albanske folket er stort sett veldig vennlige og gjestfrie, og de er stolte av sin kultur og lange historie. Hvis du viser respekt og forståelse for kulturen, vil du stort sett bli tatt veldig godt imot i dette spennende og litt eksotiske landet i Sørøst-Europa.
Her er noen ting det kan være greit å vite før du reiser til Albania:
1. Albansk tempo
I Albania liker folk å ta det med ro. Midt på dagen er det siesta, da stenger gjerne små butikker og lignende, og mange tar seg en pause fra arbeid og skole. Ha dette i bakhodet for eksempel når du skal ut å spise på restaurant. Det kan fort gå 10 minutter fra du har satt deg ned og til noen dukker opp for å ta bestillingen din. Det er ingen vits å bli irritert, i stedet bør du være tålmodig og sørge for at du har god tid. Eksperttips: Spør om wifi-passordet på stedet med en gang du kommer. Da lar du personalet vite at du er der.
2. Trafikk
Når albanere sitter bak rattet i bilen sin derimot, skal alt gå lynraskt! Tålmodighet eksisterer ikke i veitrafikken, og man ligger på hornet, banner og hytter med neven med en gang ting går tregt, eller noen har parkert midt i gata. Mye av tutingen er allikevel bare ment som varsel om forbikjøring, særlig når det er motorsykler som åler seg forbi i tett trafikk.
Parkeringsregler er det lite av i landet, noe som resulterer i at folk parkerer biler hvor som helst. Biler på fortau, i fotgjengerfelt, på motorveien og dobbeltparkerte kjøretøy er helt normalt.
Albanere liker å kjøre fort, og fartsgrenser blir typisk sett på som «forslag» til hvor fort du skal kjøre, og ikke faktiske grenser!
Har du planer om å kjøre i Albania? Da bør du lese denne lille guiden til bilkjøring i Albania.
3. Ingen røykelov
«Alle» albanere røyker. Ute og inne. På gata, på stranda, på bussholdeplasser og inne på kafeer og restauranter. Bli derfor ikke overrasket hvis de som sitter på nabobordet tenner seg en sigarett hver mens du spiser middag på en fin restaurant, eller at bussjåføren sitter og damper under hele reisen.
4. Ville katter og hunder
I motsetningen til hjemme i Norge hvor vi har hund og katt som kjæledyr, er Albania hjem til tusenvis av ville katter og hunder. Det betyr at du kommer til å se både hunder og katter som lusker rundt deg der du ferdes. De er stort sett rolige og ufarlige, men det kan selvfølgelig være litt irriterende med katter som kommer og tigger ved restaurantbordet. Eller hvis du er redd for hunder, og det kommer 4–5 stykker tuslende mot deg på fortauet.
5. Cash is king – eller?
Albania har lenge vært et cash-only land. Etter vår erfaring tar de kort ganske mange steder nå i de byene hvor de er vant til turister, særlig hvis beløpet kommer over en viss sum – ofte 1000 lek (10€). Det er likevel fortsatt enkelte butikker/restauranter som har skilt som leser «Cash only».
Flere steder (f.eks. større restauranter, hoteller, taxi og strender) kan man også betale med euro. Noen ganger betalte vi med lek og fikk tilbake euro, eller en blanding av lek og euro. Du kan ta ut lek i minibanker som du nå finner mange steder, f.eks. på flyplassen i Tirana eller ved havna i Saranda. Det kan lønne seg å ta ut mye av gangen, siden gebyret som regel er fast. (typisk 700 lek = ca. 75 kr)
Albansk valuta = lek
1 norsk krone = 8,58 albansk lek
1 euro = 100,35 lek
(sjekket 19.05.2024)
6. Tips i Albania
Du må ikke gi tips når du er på restaurant, men det settes veldig pris på om du gir litt hvis du er fornøyd med maten/servicen. Du kan runde opp regningen eller legge igjen 5–10 % hvis du er fornøyd.
7. Søppel
Dessverre er forsøpling et stort problem i Albania. Det er mange flotte og populære plasser å besøke i landet, men overalt hvor man ferdes er det mye søppel å se. Det virker som folk her ikke bryr seg stort om det. Problemet vil kanskje bli tatt mer tak i etter hvert som landet blir en stadig mer populær feriedestinasjon. Vi håper det!
8. Under konstruksjon
Mange steder vil du nok også legge merke til alle halvferdige, tilsynelatende forlatte hus og bygninger. Det skyldes rett og slett at landet er fattig, men også i rask utvikling. Det er rett og slett «under konstruksjon!» 🙂
9. Språk
Albanere har sitt eget språk, albansk eller shqip som de kaller det. Det skiller seg ut fra de fleste andre språk, og sjansen er stor for at du ikke skjønner et eneste ord.
Det sies at mindre enn 5 % av befolkningen snakker engelsk, men dette er helt klart også i endring. Vår erfaring er at det stort sett går helt fint å kommunisere på engelsk i de populære turistområdene.
Tar du deg tid til å lære et par ord på albansk, blir det satt veldig pris på!
Noen vanlige ord (og sånn ca. uttalelse):
- Hallo (uformelt): Tjeta (tyeh-tah)
- Vær så snill: Ju lutem (ju luu-tehm)
- Takk: Faleminderit (fah-le-minn-dir-itt)
- God dag: Mirëdita (mir-ditah)
- Ha det (uformelt): Shëndet (skjønn-deht)
10. Raki – Albanias «nasjonaldrikk»
Raki er en type sprit som lages av druer. Albanere ser på raki som deres nasjonaldrikk, og den er en viktig del av kulturen i landet. Raki nytes til nær sagt enhver anledning, og når man skåler sier man «gëzuar». Mens man i enkelte andre kulturer forventer at man drikker alt i en slurk, er det helt greit å nippe til et glass med raki. Det er ikke uvanlig å bli tilbudt raki ved slutten av måltidet, og det anses som uhøflig å takke nei. Gëzuar! 😀
Riktig god tur til Albania!
En liten oppdatering (2024). Etter at vi publiserte innlegget ser vi at flere av dere lurer på følgende spørsmål:
Er det mye kriminalitet i Albania?
Nei, Albania har lite kriminalitet. Det er allikevel lurt å unngå og bære dyre klokker/vesker etc. Pass på verdisaker der det er store folkemengder. (Regler som gjelder overalt i verden egentlig.)
Er det trygt å reise til Albania?
Ja, Albania er et svært trygt reisemål. På den såkalte Global Peace Index rangeres Albania på lik linje med Storbritannia og Italia. Til sammenligning kommer Frankrike og Kypros mye lenger ned på skalaen. Hovedstaden i Albania, Tirana, regnes som en meget trygg storby å reise til. Det eneste stedet i Albania som kan være litt utrygt, er grenseområdet mot Kosovo.
Det kan forekomme demonstrasjoner som kan bli voldelige. Så lenge man holder seg unna slike, er man trygg.
Lurer du på om det er trygt å reise med barn til Albania? Sjekk ut våre beste tips til ferie med barn i Albania.
Hvor mye koster en øl i Albania? (Oppdatert sommeren 2024)
På restaurant/pub: 22 – 55 kroner for en halvliter.
I butikk: 12 – 22 kroner for en halvliter.
Les vår guide til albansk øl her.
Så det bør ikke være tvil lenger om du skal reise eller ikke! GOD TUR! 😀